xcounter
#

Верховна Рада готує законопроект про націоналізацію "Мотор Січі"

1016
Документ, що має визначити долю стратегічного для України підприємства, обіцяють подати ще на цьому тижні
Документ, що має визначити долю стратегічного для України підприємства, обіцяють подати ще на цьому тижні

Сам факт наявності такого законопроекту планують використати для подальших переговорів із Китаєм

У Верховній Раді "в найближчий час" зареєструють законопроєкт про націоналізацію ПАТ "Мотор Січ".

Про це заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, пише "Економічна правда".

Читайте також: "Мотор Січ" за останні роки продала близько 100 гелікоптерів

"На цьому тижні ми будемо подавати законопроєкт про націоналізацію "Мотор Січі". Ви знаєте, що наклали санкції проти китайських компаній. Це питання обороноздатності. Для того, щоб врегулювати правовий статус цієї компанії", - сказав Арахамія.

Один із цехів заводу "Мотор Січ"

Голова фракції партії влади заявив, що це стане – "частиною ситуації у відносинах з Китаєм, треба проводити перемовини".

"Але, мені здається, нам треба реєструвати законопроєкт, тому що зараз повністю не визначений стан підприємства, там працюють декілька десятків тисяч людей. Вони звертаються до нас і просять визначити, який статус і яке майбутнє у цього підприємства", - заявив Давид Арахамія.

Випробування гелікоптерів Мі-8 та Мі-24 із лопатями виробництва "Мотор Січ" у грудні 2020 року

Про можливі переговорні перспективи після заяви про можливу націоналізацію "Мотор Січі" свідчить інтерв’ю Олександра Ярославського, власника групи компаній DCH.

За словами Ярославського, DCH також є акціонером "Мотор Січі", частка акцій складає понад 25%.

Очільник "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв

При цьому власник групи компаній DCH заявив, що його китайські партнери не стали би подавати претензії до держави Україна загальним обсягом в 3,5 мільярди доларів, якби не зіткнулися з настільки недружньою поведінкою українських чиновників.

"У мене немає інформації про позицію української влади в міжнародному арбітражі. На жаль, у нас немає навіть протоколу того єдиного засідання робочої групи, де китайські інвестори "Мотор Січі" виклали свою позицію представникам різних органів держвлади", - додав Олександр Ярославський.

В грудні 2020 року "Мотор Січ" отримала підряд на ремонт щонайменше двох гелікоптерів для Мі-17 ВПС Афганістану

Як раніше повідомляло Defence Express, 29 січня президент України Володимир Зеленський підписав указ № №29/2021, який ввів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яким передбачені спеціальні санкції проти китайських інвесторів "Мотор Січі.

Заборонні заходи запроваджені проти громадянина Китайської Народної Республіки Ван Цзіна, компаній "Skyrizon Aircraft Holdings Limited", "Hong Kong Skyrizon Holdings Limited", "Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Сo., Ltd" та "Beijing XinweiTechnology Group Co., Ltd".

Мі-2МСБ-1 від "Мотор-Січ"

За два тижні до того, 15 січня 2021 року санкції проти компанії Skyrizon проголосив Білий Дім США

Водночас, як повідомляло Defence Express, напередодні ухвалення таких санкцій "Мотор Січ" уклала із неназваною китайською компанією контракт на поставку 400 двигунів АІ-322, що використовуються на китайських навчально-бойових літаках L-15. Орієнтовна вартість контракту – близько 800 мільйонів доларів.

Китайський навчально-бойовий літак L-15
Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту