xcounter
#

Euronews: "Україна стала на бік США в справі "Мотор Січ""

Euronews: "Україна стала на бік США в справі "Мотор Січ""
2459

Протистояння між США і Китаєм за володіння українським авіазаводом "Мотор Січ", схоже, закінчилося після того, як Президент Володимир Зеленський став на бік США, каже Euronews. Конфлікт, який, на думку європейських експертів, набув політичного характеру між двома наддержавами, може охолодити теплі відносини України і Китаю, а також перешкодити Китаю розвивати свої технології двигунів.

"США розглядають вплив Китаю в Україні і покупку компанії як загрозу", - говорить Нан Тянь (Nan Tian), старший науковий співробітник Програми озброєнь і військових витрат Стокгольмського міжнародного інституту (SIPRI).

США хочуть перешкодити рух Китаю на Захід

Нагадуємо

Читайте також: Армія США носитиме маски від Covid-19 по ціні 45 доларів за одиницю: розробка тривала рік

1 січня в Запоріжжі мали відбутися позачергові загальні збори АТ "Мотор Січ", ініційовані китайськими інвесторами і українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Китайські інвестори Мотор Січ
Китайські інвестори купили купили контрольний пакет акцій "Мотор Січі" ще в 2015 році, але це стало відомо лише у 2017 році

Наприкінці січня Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо економічних санкцій проти китайських інвесторів "Мотор Січі". В середині січня Вашингтон також ввів санкції проти потенційних покупців українського авіазаводу. Таким чином, Київ і Вашингтон остаточно позбавили Китай можливості отримати контроль над запорізьким авіазаводом.

Як вважає Euronews, рішення Зеленського викликано тиском США, які побоюються, що покупка "Мотор Січі" Китаєм підвищить його військовий потенціал. Сам Володимир Зеленський запевнив, що в період його управління державою ні Китай, ні будь-яка інша країна не зможе отримати контроль над "Мотор Січ".

СБУ заявили, що угода скасовується, тому що Китай має контракт на виробництво військових вертольотів з Росією і, отже, може поділитися технологією двигунів.

держсекретар США Майк Помпео Мотор Січ
Наприкінці серпня 2020 року минулий держсекретар США Майк Помпео (Mike Pompeo) заявив Зеленському, що США занепокоєні планами Китаю щодо "Мотор Січ"

У заяві Skyrizon, найбільшої китайської компанії-інвестора "Мотор Січ", говориться, що дії України "є варварським пограбуванням і серйозним порушенням законних прав та інтересів китайських компаній, що працюють за кордоном, безпрецедентною неповагою до принципів і правил міжнародної торгівлі".

Теперь Skyrizon та Xinwei Technology хочуть відсудити в України 3,5 мільярда доларів за розірвання угоди.

Як США можуть чинити тиск на Україну?

США грають вирішальну роль в боротьбі України з Росією, і це може бути причиною позиції України щодо "Мотор Січ". Однак з роками Китай також став важливим економічним гравцем в Україні. За даними Державної митної служби України, Китай був найбільшим торговим партнером України в 2020 році з 11,6% всієї торгівлі. У США ж цифри набагато нижче.

За даними безпартійної дослідницької служби Конгресу США, США надали Україні 1,5 мільярда доларів військової підтримки з 2014 по 2019 рік, щоб допомогти модернізувати ЗСУ

"Тут нам потрібно побачити загальну картину", - говорить Юань Цзян (Yuan Jiang), китайський дослідник в Технологічному університеті Квінсленда. "Для України це не тільки про невелику військову компанію, а про відносини з США. Звичайно, Китай набагато менше залучений в політику України. На цей раз політичні інтереси України, можливо, перевершили їх економічні. Зрештою, Україна сильно залежить від допомоги США" .

Що буде далі?

Андрій Бузаров, український експерт аналітичної групи "KievStratPro", аналізує те, що відбувається інакше. Він не вважає, що тиск США змусив Україну ввести недавні санкції проти китайських інвесторів.

Хоча він згоден з тим, що США довгий час тиснули на Україну, він вважає, що причина рішення по "Мотор Січ" полягає в тому, що український президент хоче послати сигнал новому президенту США Джо Байдену, що він на його боці.

Мотор Січ Китай США
Турбореактивний двигун для бойового літака розробки "Мотор Січ" на виставці в Пекіні в 2017 році

Юлія Мендель, прес-секретар адміністрації Зеленського, сказала Euronews, що Україна не піддавалася ніякому тиску з боку США. Замість цього вона говорить, що справа стосується "захисту нашої держави". За її словами, "непорозуміння щодо "Мотор Січ", спровоковане діями певних людей більше трьох років тому, вирішується дипломатичним шляхом і не вплине на щирі і міцні відносини між двома країнами (Китаєм і Україною)."

Ванг Веньбінь (Wang Wenbin), офіційний представник МЗС Китаю, прокоментував санкції України проти китайських інвесторів. "Китай, як завжди, виступає проти односторонніх санкцій щодо китайських підприємств з боку іноземних урядів".

"Я думаю, що цей конфлікт заморозить відносини між Україною і Китаєм", - говорить Бузаров, який побоюється, що Китай тепер у більшій мірі стане союзником Росії проти України.

Читайте також: ​Спецпризначенці України, Польщі та США проведуть спільні навчання в Україні