xcounter
#

Армія США носитиме маски від Covid-19 по ціні 45 доларів за одиницю: розробка тривала рік

Армія США носитиме маски від Covid-19 по ціні 45 доларів за одиницю: розробка тривала рік
1886

Армії США був потрібен цілий рік, щоб розробити, затвердити і поширити захисну маску під назвою Combat Cloth Face Covering (CCFC) для своїх солдатів. Це зусилля коштувало 43,5 мільйона доларів в контрактах. Виходячи з цього, ціна однієї такої маски - 45 доларів, якщо припустити, що кожен солдат діючої служби, національної гвардії і резерву отримав по одній. У той час пачка з 20 захисних масок N95 коштує близько 20 доларів.

І все ж армія привітала себе з "прискореними" термінами в порівнянні з 18-24-місячним циклом закупівель, який би зазвичай був потрібен для такого зусилля.

"Система спрацювала, як задумано", - написав у Твіттері колишній морський піхотинець. І в цьому-то і полягає проблема, каже видавництво Defense News.

Читайте також: Армія США готується оснастити перший підрозділ Сухопутних військ гіперзвуковою зброєю
захисна маска Combat Cloth Face Covering армії США
Через пандемію загинуло понад 440 000 американців і 130 військовослужбовців США

Пандемія COVID-19 є прикладом того, як зосередження уваги на одній загрозі затьмарює інші, залишаючи тих, кого ми просимо ризикувати своїм життям, у небезпеці. Протягом багатьох років розвідувальне співтовариство США попереджало про пандемію, подібної до тієї, від якої на сьогоднішній день загинуло понад 2,4 мільйона чоловік.

Коли армії доводиться витратити рік і мільйони доларів на копіювання чогось, що можна купити в будь-якій аптеці - люди починають сумніватися, що ці служби зможуть протистояти загрозам майбутнього. І це має приголомшливі наслідки для життєздатності останнього організаційного принципу міністерства оборони: суперництва великих держав.

Ефемерна, але актуальна ідея суперництва великих держав займає більшу частину сторінок останніх документів Стратегії національної безпеки. І проте, поки що не існує її чіткого операційного визначення. Не маючи чіткого визначення загроз, проти яких потрібно навчати і оснащувати солдатів, служби повинні забезпечити максимальну гнучкість та швидкість на збиток підготовці. Рік на надання маски для обличчя навряд чи можна назвати гнучкістю або швидкістю.

захисна маска Combat Cloth Face Covering армії США
Офіційна захисна маска Combat Cloth Face Covering армії США

Система, яка "спрацювала, як задумано" також має серйозні наслідки для бюджету. Чи довго бюджет США зможе витрачати додаткові мільйони, щоб вирішити проблему, яку органи національної безпеки не змогли передбачити?

Американці намагаються зробити висновки, щоб подібне не повторилося знову, а наслідки не були ще серйозніше. Ці висновки актуальні і для нас, та врешті-решт відповідальність лежить на тих, хто розробляє стратегію національної безпеки, вибираючи ігнорувати очевидні загрози.

І зараз найбільша загроза і для армії США, і для армії України - це знищення її солдат без єдиного пострілу. Це дає нам вибір: змінити систему або оцінити список загроз. Один з варіантів легше, ніж інший, і його можна реалізувати, якщо ті, хто перебуває при владі виберуть цей шлях.

Читайте також: Віртуальні технології для українського війська: готувати артилеристів за стандартами НАТО