xcounter
#

Віртуальні технології для українського війська: готувати артилеристів за стандартами НАТО

ЗСУ активно застосовують VR-технології для підготовки військовослужбовців усіх родів військ
ЗСУ активно застосовують VR-технології для підготовки військовослужбовців усіх родів військ
4326

Збройні Сили України отримали комплексний симулятор бригадної артилерійської групи, який використовується для підготовки на Яворівському полігоні

Приватне КБ "Логіка" розробило проект з постачання комплексного симулятору бригадної артилерійської групи (БрАГ) для Міжнародного центру миротворчості та безпеки (Яворівський полігон). З жовтня 2020 р. його почали опановувати українські військові.

Як розповів Defense Express директор КБ "Логіка" Юрій Добронравін, такий симулятор дозволяє виконувати одночасне тренування всіх офіцерів БрАГ по застосуванню систем артилерії, які використовують Збройні Сили України: самохідна установка 2С1 "Гвоздика", система залпового вогню БМ-21 "Град", буксировані гармати Д-20, Д-30, 2А36 "Гиацинт - Б", 2А65 "Мста - Б" та інших зразків.

Читайте також: Бойова система управління тактичної ланки "Кропива" на службі ЗСУ та НГУ (фото)
Директор КБ "Логіка" Юрій Добронравін

На такому комплексному симуляторові БрАГ можна відпрацювати також взаємодію з артилерійською розвідкою, контрбатарейними радарами, звукометричними комплексами та безпілотними літальними апаратами.

Таку взаємодію між різними родами військ та видами озброєнь забезпечує бойова система управління тактичної ланки "Кропива", розробником якої є КБ "Логіка". У 2017 році "Кропива" також отримала офіційний допуск до експлуатації в підрозділах Національної гвардії України.

Запропонований комплексний симулятор бригадної артилерійської групи, як і інша продукція КБ Логіка, використовує програмне забезпечення VBS3 (віртуальне бойове середовище), яке є де-факто стандартом для подібного року систем в країнах НАТО.

Використання VBS3 дозволяє поєднати вже існуючі симулятори в єдину мережу та здійснювати комбіновані тактичні навчання до ротного та батальйонного рівнів.

Слід зазначити, що в 2020 році приватне КБ "Логіка" суттєво розширило номенклатуру своєї навчально-тренувальної продукції, яка розробляється та постачається для Збройних Сил України.

У попередні роки основним видом продукції для підприємства були тренажери для підготовки військовослужбовців для бронетанкових та мотопіхотних частин.

Пульт інструктора тренажера танка Т-72

У 2020 році підприємство зосередилось на виготовленні симуляторів систем протиповітряної оборони.

Зокрема, в минулому році КБ Логіка розробило й поставило одразу в декілька навчальних центрів ЗСУ симулятори для комплексів ЗУ-23-2, ЗУ-23-4 "Шилка", 2С6 "Тунгуска", Бук М-1 та С-300.

ЗРК "Бук М1" Повітряних Сил ЗСУ на навчаннях повітряного командування “Захід” у липні 2020 року
Читайте також: ​Віртуальні технології VBS3 у Збройних Силах України: вчимося воювати по-новому (відео)