xcounter
#

​Віртуальні технології VBS3 у Збройних Силах України: вчимося воювати по-новому (відео)

ЗСУ активно застосовують ​VR-технології для навчання
ЗСУ активно застосовують ​VR-технології для навчання
6109

У навчальному центрі Сухопутних військ ЗСУ "Десна" розгорнуто найбільший в Україні комплекс тренажерів з застосуванням програми Virtual Battlespace 3 (VBS3). Віртуальні можливості формують реальні навички наших військових, зміцнюють потенціал бойових підрозділів. Тож як це відбувається на практиці?

Підготовка військових до реальних бойових дій у країнах НАТО вже давно вийшла за межі полігонів. Зараз всі армії Альянсі окрему увагу приділяють навчанню за допомогою віртуальних технологій - спеціальних програм-симуляцій, які дозволяють створити віртуальне середовище.

Одна з найпопулярніших з таких програм - VBS3 (Virtual Battlespace 3), яка дозволяє створити віртуальні локації, які повністю відповідають реальним, та дозволяють бійцям відпрацьовувати свої навички до автоматизму.

Читайте також: Чеська САУ Dana для ЗСУ: всі плюси та мінуси нової артилерійської системи

Щобільше, сучасні віртуальні технології дозволяють робити це не окремо один від одного, а у складі екіпажів бойових машин, відділень, взводів, рот, чи навіть батальйонних тактичних груп. Все залежить лише від потужностей навчальних центрів.

тренажер ЗСУ Логіка
VR-тренажер екіпажу БМП на "Десні"

У цій сфері Збройні Сили України не відстають від інших армії НАТО, завдяки 169-го Навчальному центру Сухопутних військ ЗСУ "Десна", де приватне КБ "Логіка" розгорнуло найбільший в Україні тренувальний центр, який налічує декілька десятків тренажерів танків, бойових машин піхоти, бронетранспортерів та засобів протиповітряної оборони.

Defense Express відвідав цей центр та підготував спеціальний матеріал про новий рівень підготовки наших військових.

"Навчальний центр "Десна" використовує всі сучасні засоби підготовки військовослужбовців, включно із Virtual Battlespace. Це дозволяє навчати наших бійців у обстановці, яка максимально наближена до бойової, як окремо, так і у складі підрозділу.

І це не тільки економія ресурсів, але і можливість індивідуального підходу до кожного бійця.

Якщо у звичайних умовах військовослужбовець може не виконати навчальну справу та отримати незадовільну оцінку, то завдяки тренажерам, які встановлені на "Десні", боєць буде тренуватись поки не виконає норматив, як мінімум, на "добре".

Щобільше, у віртуальному середовищі військовослужбовець краще наближається до бойових умов. Ми можемо підготувати його до дій на будь-якій місцевості та театрі бойових дій", - розповів начальник Навчального центру "Десна" генерал-майор Віктор Ніколюк.

Віктор Ніколюк
Начальник Навчального центру "Десна" генерал-майор Віктор Ніколюк

Річ у тому, що для підготовки військових використовується новітні тренажери, які передають всі особливості бойового застосування озброєння. Вони мають ідентичні органи управління, засоби спостереження, один в один передають відчуття та перевантаження від руху та стрільби завдяки спеціальним платформам.

тренажер ЗСУ Логіка
VR-тренажер екіпажу Т-64

На додаток, крім тренажерів бойових машин - танків, бронетранспортерів та засобів ППО, "Десна" має у своєму "арсеналі" і тренажер піхотного відділення. Це дозволяє відпрацювати у віртуальній реальності взаємодію між бронетехнікою та піхотою.

тренажер ЗСУ Логіка
VR-тренажер піхоти

Тобто така підготовка прищеплює основні навички не тільки керування технікою та володіння її озброєнням, але і взаємодію у складі підрозділу. І це ще до того, як бійці вперше вийдуть на реальний полігон.

тренажер ЗСУ Логіка
VR-тренажер ЗУ-23-2

"Ми вже проводимо підготовку у рамках відділення та танкового взводу. І саме використання віртуальних технології дозволяє навчити бійців приймати нестандартні та дієві рішення та виконувати завдання разом.

Це дозволяє розкрити командирські здібності бійця, його можливості вірно оцінити обстановку та прийняти рішення, а також довести свої команди до підлеглих. Надалі саме ці навички рятують життя на полі бою", - підкреслив Віктор Ніколюк.

тренажер ЗСУ Логіка
Пульт інструктора тренажера танка Т-72

Начальник навчального центру "Десна" також повідомив, що вже найближчим часом центр зможе проводити підготовку у складі механізованої та танкової роти, а також ротної батальйонної групи, посиленої засобами протиповітряної оборони. У планах - створення єдиної мережі між навчальними центрами ЗСУ і перше тестове спільне навчання у віртуальній реальності має пройти вже найближчим часом з артилеристами 184-го навчального центру, що на Львівщині.

тренажер ЗСУ Логіка
VR-технології дозволяють проводити спільні навчання

Проте ще одна перевага віртуальних технологій у тому, що вони дають можливість розіграти такі сценарії, які існують виключно під час реальних бойових дій.

Бо одна справа, коли на реальному полігоні вогонь ведеться по мішенях, які навіть якщо і рухаються, то по добре відомим траєкторіям. А зовсім інша, коли "мішень" не тільки поводиться непередбачувано, але і стріляє у відповідь. І у віртуальній реальності це абсолютно безпечно.

тренажер ЗСУ Логіка
Тренажер механіка-водія БМП всередині

Водночас одна справа, коли військові тренуються воювати проти "ботів" - противника який керується штучним інтелектом, а зовсім інша, коли у віртуальному середовищі бійці діють один проти одного.

Якщо будь-який "бот" обмежений закладеними у ньому алгоритмами, то "зустрічна" підготовка відкриває дійсно нові можливості.

"Завдяки тому, що всі тренажери об’єднуються у єдиний віртуальний простір - є можливість утворювати колективні системи. Вже зараз реально проводити навчання у форматі взвод проти взводу, тобто відігрувати великий спектр ситуацій, які можливі у реальному бою. І такі навчання просто неможливо відтворити на полігоні", - звернув увагу директор КБ "Логіка" Юрій Добронравін.

директор КБ
Директор КБ "Логіка" Юрій Добронравін

Таким чином, сучасне віртуальне навчання дозволяє проводити колективну підготовку вже на абсолютно новому рівні, який дійсно може зберегти життя та здобути перемогу.

Читайте також: Для озброєння БпЛА "Сокіл" будуть створені нові керовані боєприпаси