xcounter
#

"Мотор Січ" за останні роки продала близько 100 гелікоптерів

10987
Цех АТ "Мотор-Січ
Цех АТ "Мотор-Січ

Наразі частка з їх виробництва складає понад 20% з загального обсягу робіт на підприємстві

З моменту створення на базі запорізького підприємства власного КБ з виробництва гелікоптерів, АТ "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") модернізувало та поставило близько 100 таких машин.

Як повідомив директор ДП "Івченко-Прогрес" Ігор Кравченко, на сьогодні гелікоптери займають в обсязі виробництва "Мотор Січ" більш як 20%.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту
Мотор-Січ
Цех АТ "Мотор-Січ"

"Реалізовано близько 100 гелікоптерів, хоча ними на підприємстві стали займатися з нуля, у них є покупці", - зазначив директор "Івченко-Прогрес".

Він також вважає, що прийняття проєкту "Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки" від Мінстратегпрому сприятиме розвитку бізнесу з виготовлення та реалізації українських гелікоптерів.

Мі-2МСБ-1
Мі-2МСБ-1 з композитними частинами корпусу від "Мотор-Січ"

"Якщо гелікоптер, який модернізує і робить "Мотор Січ", коштує близько 5 млн євро, то новий гелікоптер, який Україна купує, це 25 млн євро - у громадянській модифікації, а у військовій - 35 мільйонів! Різниця в 5-7 разів!" - підкреслив Ігор Кравченко.

МСБ-8
Українська модернізація радянського Мі-8 (МСБ-8) від "Мотор Січ" з композитними лопатями та новим двигуном на випробуваннях

Нагадаємо, нещодавно Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України було оприлюднило проект програми розвитку авіаційної промисловості на найближчі 10 років, яка передбачає фінансування авіаційної промисловості в цей період у розмірі 35,93 млрд гривень (понад $1,3 млрд) з яких близько 55% - державне фінансування.

Мі-8
Після ремонту й модернізації радянських гелікоптерів типу Мі-8 від старих деталей мало що лишається

Зокрема, за піднапрямом "Вітчизняні гелікоптери" пропонується виділити фінансування у розмірі 3 871 млрд гривень. Також пропонується залучити досить великі кошти на створення низки нових авіаційних двигунів (які можуть використовуватися й на гелікоптерах) та на імпортозаміщення й розробку різноманітних агрегатів та компонентів, що використовуються в існуючих двигунах та системах гелікоптерів.

лопаті
Комплект нових лопатей для гелікоптерів в цеху АТ "Мотор Січ"

Варто додати, що в останні роки АТ "Мотор Січ" активно розвиває власну програму вертолітобудування. У складі підприємства створено Дослідне конструкторське бюро, яке налічує понад 300 фахівців і сертифіковане авіаційною владою України як розробник.

Читайте також: Як на "Мотор Січ" проходили випробування нових лопатей для гелікоптерів: відео та подробиці майбутнього виробництва