xcounter
#
ЦАХАЛ почав операцію ​"Страж стін"
ЦАХАЛ почав операцію ​"Страж стін"

​"Страж стін" проти "Меча Аль-Кудса": як Ізраїль та ЦАХАЛ діють у відповідь на ракетні обстріли

1922

"Страж стін" - операція ЦАХАЛ у відповідь на операцію ХАМАС "Меч Аль-Кудса"

Між Палестиною та Ізраїлем - черговий конфлікт, який наближається за своєю інтенсивністю до подій 2009, 2012 та 2014 років, коли Ізраїль провів операції "Литий свинець", "Хмарний стовп" та "Непорушна скеля" у відповіді на атаки з боку ХАМАС.

Всі ці операції ЦАХАЛ мали на меті знищення ворожої інфраструктури та припинення ракетних обстрілів території Ізраїлю.

Читайте також: Польща замовляє модернізацію БРМ-1К: чому не знайшлась заміна радянським машинам

Як і у численних попередніх випадках, у 2021 році приводом загострення конфлікту стали сутички, які відбулись 10 травня поблизу Храмової гори, яка є священним місцем для послідовників юдаїзму та ісламу. Водночас ситуація вже була вкрай напруженою через рішення ізраїльського суду щодо виселення восьми палестинських родин з єрусалимського кварталу Шейх-Джарах.

Надвечір 10 травня ХАМАС оголосив ультиматум Ізраїлю з вимогою вивести силовиків з території Шейх-Джарах та Храмової гори, після чого почав ракетний обстріл Єрусалиму та населених пунктів Західного Негева.

Загалом зараз йде мова про запуск понад декількох сотень ракет різних типів. Водночас ХАМАС використав нову тактику прориву протиракетної оборони Ізраїлю, сконцентрувавши обстріли на двох містах - Ашдоду та Ашкелону.

Наприклад, як заявили у ХАМАС 11 травня лише за п’ять хвилин по цим містам було випущено 137 ракет. Що більше, для цього були використані й нові ракети A120. Як декларують у бойовому крилі ХАМАС "Бригади Ізз ад-Дин аль-Касама", вони мають дальність польоту до 120 км та значно потужнішу бойову частину.

У мережі вже з’явились відео з пусками, скоріш за все, саме цих ракет. Вони мають доволі високу енергетичність польоту та настільну траєкторію. Це значно ускладнює роботу ізраїльської системи Iron Dome, яка і так працює, скоріш за все, на межі можливостей.

Зазначимо, що Iron Dome здатний перехоплювати ворожі ракети із доведеною на практиці ефективністю у 85%, проте питання перехоплення одразу понад сотні ракет - задача, яка "впирається", в першу чергу, у боєзапас самих пускових установок комплексу ПРО.

Також ЦАХАЛ повідомив про використання бойовиками ХАМАС протитанкових ракетних комплексів для обстрілу жилих будинків.

Станом на день 11 травня муніципалітети Ашдоду та Ашкелону повідомили громадян, що вони мають знаходитись у захисних спорудах постійно. Інформація щодо втрат поки не фіналізована, проте відомо про потрапляння ракет у жилі будинки та про жертви серед місцевого населення.

У відповідь на перші ракетні обстріли ЦАХАЛ здійснив удари по об’єктах ХАМАС. Для цього була задіяна авіація, танки та артилерія. Всього було атаковано понад 130 об’єктів, серед яких будинок командира батальйону ХАМАС, структури військової розвідки, позиції бойовиків, майстерні з виробництва ракет.

ЦАХАЛ підкреслює, що свої об’єкти ХАМАС розміщує спеціально поблизу цивільних споруд, проте удари будуть завдаватись у будь-якому випадку з максимальною обережністю. Ізраїль вже повідомив про знищення декількох десятків бойовиків.

Водночас у Секторі Газа заявили про загибель щонайменше двох десятків місцевих жителів, а їх похорон переріс у акції.

Також у перші години після початку обстрілів ЦАХАЛ оголосив про призов п’яти тисяч резервістів та восьми рот резервістів пограничної поліції.

Станом на день 11 травня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу заявив про посилення атак у в секторі Гази. "ХАМАС отримає удари, яких він не чекав, але це вимагає терпіння і готовності громадян йти на певні жертви", - заявив Нетаньяху.

ВПС Ізраїля
Для ударів по ХАМАС Ізраїль може протягом всієї операції використовувати лише авіацію

Своєю чергою бригадний генерал Хеді Зильберман заявив, що ЦАХАЛ посилює свої сили на півдні країни, готується до різних сценаріїв та продовжить енергійні дії проти ХАМАС та інших організацій. "Ми готові до будь-якого сценарію широкої ескалації, ми хочемо завдати серйозного удару і не зупинимося, поки не доб'ємося цього", - підкреслив Зильберман.

Судячи з усього ЦАХАЛ незабаром розпочне більш активну фазу операції проти ХАМАС та збільшить кількість ударів з повітря. З огляду на операцію "Непорушна скеля" у 2014 році, ЦАХАЛ цілком може проводити "повітряну фазу" протягом 12 діб. Лише після цього було розпочато наземну частину операції.

ЦАХАЛ
ЦАХАЛ на постійній основі тренується до боїв в умовах міста

Також миттєвого переходу до "наземної фази" не було і у 2008 році під час операції "Литий свинець", тоді ЦАХАЛ завдавав ударів з повітря протягом 8 діб. А під час "Хмарного стовпа" у 2012 році Ізраїль взагалі обмежився високоточними ударами.

Читайте також: Як воювати у місті: чим відповідала оборона (частина 3)