xcounter
#

Польща замовляє модернізацію БРМ-1К: чому не знайшлась заміна радянським машинам

4985
Армія Польщі досі використовує 33 таких розвідувальні бронемашини
Армія Польщі досі використовує 33 таких розвідувальні бронемашини

Головний аргумент, щоб і далі використовувати БРМ-1К у бойових порядках – польське військо не має на заміну гусеничну машину, яка могла б виконувати розвідувальні функції

В Україні є популярний стереотип – якщо якась із наших країн-сусідів має більший за наш оборонний бюджет, значить та країна може собі дозволити озброювати свою армію виключно сучасною зброєю, зокрема бронетехнікою. Але реальність – суперечлива.

Наприклад, польський профільний портал Defence 24 сповістив, що армія Польщі замовила ремонт та модернізацію 18 розвідувальних бронемашин БРМ-1К, котрі мають місцеве позначення BWR-1S/D.

Читайте також: Чи повинна БМП вміти плавати: польські оцінки, актуальні і для України

Строк виконання робіт – 2021-2023 роки, головний підрядник за цією угодою – оборонне підприємство Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne у Познані.

Польські військові понад усе хочуть зберегти таку характеристику, як плавучість BWR-1S/D.

Польські військові вважають, що бронемашини повинні бути водоплавними: нема більш вразливої цілі, аніж бронетехніка на паромній переправі

Тому модернізація цих бронемашин полягатиме виключно в оновленні бортових радіоелектронних систем: установка систем цифрового зв’язку, тепловізор JIM LR, оптико-електроннастанція ZIG-T 2R, станція радіолокаційної розвідки SR HAWK (V) 2E, система GPS-навігації.

Щоб повноцінно живити це все обладнання, польським конструкторам довелось вмістити в бронемашину додаткову силову установку потужністю 2 кВт.

Озброєння польських бронемашин BWR-1S/D залишається без змін

Тут мова уже про другий контракт на модернізацію БРМ-1К для польської армії. Перший, на п’ять машин, було укладено в 2019 році, сама концепція модернізації – була представлена ще в 2017 році.

Тобто, мова про те, що за шість років польська армія отримає всього 23 модернізованих розвідувальні бронемашини БРМ-1К при загальній чисельності в 33 таких бронемашини.

До речі, бюджет на оновлення таких бронемашин польські військові не розкривають

Але з іншої сторони, польські військові і не мають іншого вибору, аніж послуговуватись своїми BWR-1S/D. Машини, які могли б прийти на заміну – поки лишаються на стадії дослідних зразків.

Наприклад, мова про дослідну розвідувальну бронемашину Zuk, що розробляється на базі польської БМП Barsuk.

Польська БМП Barsuk в заводському цеху

Або ж – про колісну бронемашину артилерійської розвідки AWD, про яку розповідав Defence Express.

І поки ці машини не перейдуть в статус серійних, армія Польщі й далі не матиме іншої альтернативи, аніж використовувати парк своїх BWR-1S/D.

Машина артилерійської розвідки AWD
Читайте також: Легкий танк MPF від BAE Systems: як "воскресити" 30-річний проект та чим він кращий за Griffin