xcounter
#

Легкий танк MPF від BAE Systems: як "воскресити" 30-річний проект та чим він кращий за Griffin

Прототип MPF від BAE Systems (фото: Kristo Karl)
Прототип MPF від BAE Systems (фото: Kristo Karl)
1761

Фото прототипу легкого танка від BAE Systems за програмою Mobile Protected Firepower з’явились у мережі

BAE Systems почала тестування свого прототипу легкого танка за програмою Mobile Protected Firepower у США.

Про це свідчать фотографії, які з’явились у мережі та були зроблені у квітні на полігоні BAE Systems у штаті Мічиган та були опубліковані користувачем Twitter Kristo Karl.

Читайте також: Парад у Москві: режим – економічний
MPF BAE Systems
Прототип MPF повторює M8 початку 90-х років (фото: Kristo Karl)

Варто зазначити, що BAE Systems зараз значно відстає від свого конкурента - General Dynamics, який вже поставив армії США 12 прототипів свого легкого танка Griffin.

Griffin General Dynamics
Griffin від General Dynamics

А до цього часу єдиними зображеннями реальної машини BAE Systems були офіційні світлини від самого виробника, на яких танк демонструвався під маскувальною сіткою.

MPF BAE Systems
BAE Systems раніше ховав свій проект

Варто зазначити, що BAE Systems для участі у конкурсі "воскресило" проект M8, також відомого під назвою 105mm Armored Gun System, який почали розробляти ще на рубежі 80-90-х років на заміну M551 Sheridan.

M8 вперше вийшов на полігон у 1995 році, а вже через два роки програма була остаточно згорнута, а кошти перерозподілені на інші напрями. Проте, як тільки Пентагон у 2018 році розпочав програму Mobile Protected Firepower у BAE Systems з цього танку "здули пил".

M8 BAE Systems
Стара версія M8 від BAE Systems

Тому це дає можливість порівняти M8 з 90-х та M8 з 2020-х років, оцінивши, чи сильно змінились технології танкобудування за цей час в одного зі світових оборонних гігантів. А також оцінити, чим саме BAE Systems збирається перемогти General Dynamics у замовленні на 504 танки для армії США.

Загалом зовнішній вигляд M8 жодних кардинальних змін не зазнав, якщо звісно не враховувати появу бортових екранів. Залишився і схожий тип захисту, виконаний із широким застосуванням рознесеного бронювання на болтових з’єднаннях (bolt-on).

MPF BAE Systems

До речі, поки рівень бронезахисту M8 та його конкурента від General Dynamics залишається невідомий, проте на думку абсолютної більшості західних профільних ЗМІ, не можуть перевищити рівень STANAG 4569 lvl 5+/6 - захист від бронебійних 30-мм снарядів на відстані 1000/500 метрів.

Варто зазначити, що легкий танк від BAE Systems має оснащуватись комплексом активного захисту Iron Fist від Elbit Systems, проте на машині, яка була сфотографована, він демонтований.

Без змін залишилась головна зброя M8 - 105 мм гармата M35, на якій з’явився традиційний для сучасних танків сенсор вимірювання кривизни ствола. Проте головна особливість гармати - в автоматі заряджання, який може працювати з темпом до 12 пострілів за хвилину.

До речі саме автомат заряджання, який досі є певною "екзотикою" для країн-членів НАТО є певною перевагою над Griffin, де снаряди для 105-мм гармати має подавати заряджаючий. Проте на Заході це не вважають критичним недоліком та не збираються змінювати. Наприклад, при модернізації Challenger 2, яка обійдеться Великобританії у 1 мільярд доларів, про заміну системи заряджання мова навіть і не йде.

На нову версію "перекочував" і метеорологічний сенсор, який розміщений позаду башти. Водночас жодних інших сучасних сенсорів на оновленому M8 поки не помічено. Зокрема відсутня акустична станція, яка дозволяє фіксувати напрям з якого по танку ведеться вогонь, а також сучасний панорамний прицільно-оглядовий косплекс, які встановлені на Griffin.

Griffin M8
Griffin та M8

Поки ходові якості оновленого M8 невідомі. Стара версія оснащувалась 580-сильним дизельним двигуном Detroit DDC 6V 92TIA, який мав також 550-сильну версію, що працювала на "реактивному паливі" JP-8. Проте тоді вага M8 була у межах від 19 до 25 тонн, в залежності від рівня бронювання.

Нова ж версія легкого танка від BAE Systems, за непідтвердженою інформацією, отримала 550-сильний 15,6-літровий Detroit DD16. Але маса нового M8 вже гарантовано наблизилась до позначки у 38 тонн, що дає доволі спірні показники питомої потужності на рівні 14,4 к.с. на тонну. Для порівняння, у сучасних основних бойових танках цей показник коливається на рівні від 20 до 27 к.с. на тонну.

M8
Стара версія M8 із додатковим бронюванням важила до 25 тонн

Щодо проекту від General Dynamics, то Griffin базується на шасі Ascod, на якому в останніх версіях використовується 805-сильний MTU V8 199 T21. При приблизно однаковій масі з M8 це дає питому потужність у 21,2 к.с. на тонну. Тому скоріш за все, BAE Systems або замінила двигун, або готова програти конкуренту і за цим параметром.

Ascod 42
Ascod 42, бойова маса від 38 до 42 тонн

Відносно ж "цифрової сторони" оновленого M8 - поки нічого не відомо, хоча саме в цьому напрямі в знаходиться основна частина прогресу озброєння за останні десятиліття.

Звісно можливо розраховувати на повну інтеграцію машини в автоматизовані системи управління та нову систему управління вогнем з автоматичним супроводженням цілей, високоякісні телевізійні та тепловізійні канали, тощо. Проте те ж саме із 100% гарантією буде і у Griffin від General Dynamics.

Griffin від General Dynamics
Griffin від General Dynamics

Тому поки суперництво між General Dynamics та BAE Systems відверто виглядає, як "гра в одні ворота". General Dynamics вже поставив у армію США всі прототипи, його легкий танк базується на серійному шасі, який до речі пропонується на заміну M2 Bradley, а башта - уніфікована з Abrams та оснащена сучасним "набором" сенсорів.

Але у будь-якому разі Пентагон проведе порівняльні випробування цих двох проектів, а остаточне рішення має бути оголошене до кінця 2021 року.

Читайте також: Чехія замінює БМП-2: вибір між CV90, Ascod та Lynx KF41 підійшов до фіналу