xcounter
#

​Challenger 3 за 1 мільярд доларів: Британія оновлює свій основний бойовий танк

​Challenger 3 отримав нову гармату від Rheinmetall
​Challenger 3 отримав нову гармату від Rheinmetall
4019

Модернізована версія танка Challenger 2 отримає цифру "3"

Міноборони Великобританії підписало контракт зі спільним німецько-британським підприємством Rheinmetall BAE Systems Land контракт на модернізацію основного бойового танка Challenger 2.

Контракт на 1 мільярд доларів був укладений 7 травня та передбачає модернізацію 148 Challenger 2, які отримають нову назву - Challenger 3, повідомляє BBC. Зазначимо, що раніше мова про нову назву танка не йшла, а проект мав назву Challenger 2 Life Extension Programme.

Читайте також: Чехія замінює БМП-2: вибір між CV90, Ascod та Lynx KF41 підійшов до фіналу

З боку Defense Express зазначимо, що на озброєнні бойових підрозділів британської армії знаходяться 227 одиниць Challenger 2. Тобто план щодо скорочення танкових підрозділів на 35%, який був затверджений у березні цього року, стартував і 79 танків Challenger 2 будуть списані або запропоновані на експорт.

Challenger 2
Базова версія Challenger 2

Для "апгрейду" танків до рівня Challenger 3 була створена нова промислова площадка у місті Телфорд, яка дозволить досягти оперативної готовності танка до 2027 року, а завершити всі роботи до 2030 року.

Challenger 3 має отримати нову башту з новими засобами прицілювання та спостереження та системою управління вогнем з автосупроводженням цілей. А також нове бронювання за модульним принципом та можливістю подальшого встановлення активних систем захисту.

Challenger 3
Нова башта Challenger 3

До того ж у Challenger 3 всі аналогові системи танка будуть замінені на цифрові. Це дозволяє інтегрувати машину до єдиних автоматизованих систем управління.

"Головний калібр" також зазнає змін: місце британської нарізної 120-мм гармати Royal Ordnance L30 займе гладкоствольна Rheinmetall 120 mm High-Pressure L55, яка встановлюється у танках Leopard 2. Це дозволить додати в арсенал британського танка програмовані боєприпаси.

Challenger 3
Challenger 3 має прослужити у військах ще декілька десятків років

Зазначимо, що конкурентом проекту Rheinmetall BAE Systems Land був варіант танка Black Night, який BAE Systems розробляв окремо від німців та продемонстрував у 2018 році. Проте цей варіант передбачав лише заміну системи управління вогнем, зв’язку та деякого іншого обладнанням.

Читайте також: ​Один замість чотирьох: новий універсальний снаряд M1147 для Abrams пішов у серію (відео)