xcounter
#

​Кардинальна модернізація танка Challenger 2 від Rheinmetall: нова башта, гармата, броня та тотальна "цифра" (відео)

Rheinmetall показав свій варіант модернізації Challenger 2
Rheinmetall показав свій варіант модернізації Challenger 2
1516

Rheinmetall продемонстрував свій варіант модернізації британських танків Challenger 2

Основний бойовий танк Challenger 2, який знаходиться на озброєнні армії Великобританії, може пройти кардинальну модернізацію, яку розробив німецький концерн Rheinmetall.

Ця розробка створена у рамках програми Challenger 2 Life Extension Programme, яка має забезпечити високу бойову ефективність танка, який буде знаходитись у строю армії Великобританії, щонайменше, до 2035 року.

Читайте також: "Корсар" і Javelin у дії, перші фото ПТРК "Пірат" та українські авіабомби для БПЛА: події тижня від Defense Express

У ході модернізації німці запропонували замінити британську нарізну 120-мм гармату Royal Ordnance L30 на гладкоствольну Rheinmetall 120 mm High-Pressure L55, яка встановлюється у танках Leopard 2.

Як запевняють фахівці Rheinmetall, це дозволить значно розширити бойові можливості Challenger 2 завдяки використанню програмованих боєприпасів. Відмітимо, що обидві гармати не мають автомата заряджання.

Challenger 2 Rheinmetall
Нова башта з новою гарматою Challenger 2 у варіанті Rheinmetall

Нова гармата буде встановлюватись у новій башті, яка, як і корпус танка, отримає нове бронювання з модульним принципом. До того ж, у модернізацію закладена можливість подальшого встановлення систем захисту, які дозволять не тільки засліплювати та ставити перешкоди для противника, але і знищувати снаряди та ракети у польоті. Окрім того, Rheinmetall пропонує замінити двигун для компенсування збільшеної ваги та підвищення ходових характеристик.

Challenger 2 Rheinmetall
Rheinmetall доволі сильно змінив вигляд Challenger 2

Проте одну з головних ставок у Rheinmetall роблять на повну цифровізацію Challenger 2. Німецькі танкобудівники пропонують замінити приціли та засоби спостереження, встановити систему автоматичного виявлення та супроводження цілей, а також інтегрувати танк у єдиний інформаційний простір поля бою.

Challenger 2 Rheinmetall
Rheinmetall робить ставку на тотальну "цифру"

Загалом, варіант модернізації Challenger 2 від Rheinmetall значно масштабніший за варіант від британської BAE Systems, який з'явився у 2018 році та отримав назву Black Night. Британці тоді обмежились заміною системи управління вогнем, зв’язку та іншим обладнанням, залишивши рівень захисту, вогневої потужності та ходові характеристики без змін.

Зазначимо, що конкуренція між проектами Rheinmetall та BAE Systems більш ніж умовна. У 2019 році німецький концерн та британська корпорація створили спільне підприємство, яке буде займатися оборонними проектами Великобританії.

Нагадаємо, що Challenger 2 вступив у стрій у 1998 році та знаходиться на озброєнні армії Великобританії та Оману, у кількості близько 230 одиниць та 38 відповідно.

Challenger 2
Challenger 2 у ще не оновленому вигляді
Читайте також: Скільки коштують Leopard для Угорщини: аналіз закупівель від польського видання