xcounter
#

Скільки коштують Leopard для Угорщини: аналіз закупівель від польського видання

Скільки коштують Leopard для Угорщини: аналіз закупівель від польського видання
4325

Нещодавно в Німеччині продемонстрували перші бойові танки Leopard 2A4, призначені для угорських військових. Ці танки будуть використовуватися для навчання екіпажів, які будуть працювати з новішими Leopard 2A7+, які угорські військові почнуть отримувати з 2023 року.

Заплановане постачання Leopard 2A4 – введення в широку програму оновлення бронетехніки та артилерії в Угорщині, яка розпочалася у 2018 році. Йдеться про постачання 44 нових Leopard 2A7+, 24 гаубиць PzH 2000, а також машин підтримки.

Це – частина масштабного плану дій у рамках програми стратегічної модернізації, яка також передбачає закупівлю 36 гелікоптерів H145M й H225M в Airbus Helicopters або ж норвезьких засобів ППО NASAMS, які замінять застарілі Kub SAMs.

Читайте також: Skynet для бойових машин: штучний інтелект допоможе військовим на полі бою
Leopard 2A4
Танки Leopard 2A4 Угорщина буде використовувати для навчання екіпажів

"Постачання цього обладнання дозволить збройним силам Угорщини здійснити стрибок між поколіннями, оскільки угорська армія все ще експлуатує 30 танків T-72M1 (не модернізовані), а також буксировані гаубиці Д-20", – стверджують наші польські колеги.

Офіційна вартість угоди наразі невідома. Разом з тим, у міністерстві економіки та Німеччини повідомили, що у першій половині 2019 року був виданий дозвіл на експорт зброї до Угорщини на суму 1,76 млрд євро.

PzH 2000
Угорська армія отримає 24 гаубиці PzH 2000

Близько 80% цієї суми – а саме 1,39 млрд євро – належить до категорії А0006, яка включає "основні бойові танки, самохідні гаубиці, інженерні танки, ремонтно-евакуаційні машини, мости, навчальні танки", а також вантажні автомобілі, квадроцикли й комплектувальні частини для перерахованої техніки. Ще 103 млн євро угорці виділили на закупівлю тренажерів і пов’язаних з ними запчастин.

Leopard 2A7+
Танк Leopard 2A7+ збройних сил Німеччини

Отже, оголошена вище сума має бути пов’язана із закупівлею танків та гаубиць. Разом з тим, цифра у 1,76 млрд євро може також охоплювати й інші закупівлі, зокрема H145M. Зрештою, згідно зі звітом, яке міноборони Німеччини опублікувало декілька років тому, ціна одного 2A7+ становить 13-15 млн євро. А пакет, що закупає Угорщина, доволі великий, із танками, гаубицями, навчанням, підтримкою логістики та різним супутнім обладнанням. Тож оголошена цифра виглядає реалістичною.

Венгрия танк
"Угорська армія динамічно входить у ХХІ сторіччя"

Такі закупівлі мають високу початкову вартість, однак принесуть значну вигоду протягом життєвого циклу цієї техніки.

"Угорська армія динамічно входить у ХХІ сторіччя. Це стало можливим завдяки правильному плануванню й фінансуванню закупівель", – підсумовують поляки.

Читайте також: Індія робить власну "Армату": концепт нового танку Tank-Ex