xcounter
#

Як воювати у місті: чим відповідала оборона (частина 3)

4466
Фото: Reuters
Фото: Reuters

Фінальна частина матеріалів Defense Express про війну в місті

У попередньому матеріалі ми говорили про тактику сирійської коаліції та дії у наступі, у першому матеріалі серії – про те, як останнім часом в Сирії та Іраку почали використовувати великі міста для організації оборони та висновки з цих бойових дій.

У заключній частині поговоримо про дії в обороні.

Читайте також: Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 3

Як відповідала оборона?

Під час боїв у місті захистом для оборони є не тільки будівлі чи споруди. У щит перетворюється й населення самого міста. Тому що в жодній такій битві не вдавалося повністю чи хоча б в основному евакуювати мирне населення до початку основного штурму. Наприклад, в Алеппо кількість мирного населення, яке вийшло з міста гуманітарним коридором після того, як здалися бойовики, становила понад 100 тисяч осіб.

Війна у місті
Для оборони чи атаки військові використовують всі можливі "переваги" міста, зокрема й будівлі як укриття військових та техніки

Таким чином, у майбутньому необхідно очікувати присутність значної кількості мирного населення під час будь-якого бою в місті та брати до уваги цей факт під час планування захисту.

Разом з неможливістю повністю блокувати інформаційні потоки з населених пунктів, що знаходяться в облозі, це створює окрему проблему. Реальні та штучно створені пропагандою страждання мирного населення, які бачить весь світ, створюють потужний тиск з боку світової спільноти. Атакуючій стороні доводиться йти на серйозні самообмеження у використанні власного арсеналу.

Війна у місті
Населення залишається повноцінним учасником боїв у містах

Також не варто очікувати, що оборона буде сподіватися на одні тільки міські будівлі як захист. На практиці проводилася низка інженерних робіт з їх укріплення та пристосування до оборони з використанням всіх доступних засобів, зокрема будівельної техніки та запасів матеріалів, які можна знайти в населених пунктах.

Так, в Іраку терористи для захисту від розвідувальних дронів і авіаударів коаліції намагалися перекривати вулиці м’якими навісами. Це маскувало пересування особового складу та техніки.

Але найбільш успішною та розповсюдженою практикою стало застосування в Сирії опозиційними угрупуваннями підземних укриттів та тунелів, які подекуди перетворювалися у справжні підземні міста та дороги, якими могли пересуватися автомобілі.

Війна у місті
Наслідки війни у місті

Стабілізація лінії фронту на довгі місяці призвела до такого феномену, як відродження тактики підземної війни. У Сирії бойовикам не раз вдавалося прокласти тунелі під вузли оборони та підривати їх. Для цього використовувалися до декількох десятків тонн вибухівки, що призводило до серйозних втрат.

Специфічними для умов Близького Сходу та боротьби з релігійними фанатиками стало розповсюджене застосування замінованих машин під управлінням смертників, іноді навіть і у взаємодії з безпілотниками. Бомби для автомобілів зазвичай ховали у перших поверхах будівель чи в підземних спорудах, щоб їх було важче знайти противнику.

Однак у багатьох інших регіонах за межами Близького Сходу масове використання смертників малоймовірне. Однак там вже сьогодні можна очікувати застосування цивільних технологій у воєнних цілях.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти