xcounter
#

Морпіхи США вперше "відстрілялись" із безпілотної ракетної системи NMESIS

1322
Основа цього комплексу – протикорабельна ракета NSM
Основа цього комплексу – протикорабельна ракета NSM

Стрільби видались успішними - під час навчань було "підбито" списаний фрегат USS Ingraham, що належить до проекту Oliver Hazard Perry

Морська піхота США 15 серпня цього року вперше провела навчання, під час яких відбулись стрільби із першого у світі безпілотного протикорабельного комплексу NMESIS. Ці навчання відбувались на Гавайях, їх складовою була вправа SINKEX – потоплення бойового корабля, виведеного із складу ВМС США.

Про це розповідає портал The Drive у своїй публікації.

Читайте також: Повітряні сили "Талібану" вже реальність: скільки захопили та чи зможуть використати
Вивантаження протикорабельного комплексу NMESIS морської піхоти США із транспортного літака С-130

Для проведення стрільб були залучені одразу два екземпляри безпілотного комплексу NMESIS: перший був доставлений до місця проведення навчань на транспортному літаку С-130, другий – на десантному катері на повітряній подушці типу LCAC.

Вивантаження протикорабельного комплексу NMESIS морської піхоти США із десантного катеру на повітряній подушці типу типу LCAC

Стрільби відбувались на відстані "понад 100 миль", ціллю був списаний фрегат USS Ingraham, що належить до проекту Oliver Hazard Perry.

Відомо, що по цьому кораблю також відстрілялись екіпажі патрульних літаків P-8, котрі оснащені протикорабельними ракетами AGM-84 Harpoon, також – одна із багатоцільових атомних субмарин ВМС США, озброєна крилатими ракетами AGM-154.

Запуск протикорабельної ракети NSM із безпілотного комплексу NMESIS

Специфіка виконання вправи типу SINKEX – перед початком стрільб із корабля прибираються усі горючі матеріали, герметизуються усі відсіки, щоб забезпечити живучість навіть вищу, аніж у ситуації реального бою. Відповідно, підсумок стрільб такий – на кораблі USS Ingraham буквально розірвані носова і кормова частина корпусу, але сам фрегат утримався на поверхні моря.

Корабель USS Ingraham, який виступав як мішень для проведення чергової вправи SINKEX

Втім, у даному випадку, важить не результат стрільб, а сам факт проведення пусків протикорабельних ракет NSM із безпілотного комплексу NMESIS.

Таким чином виходить, що буквально за два роки корпорація Raytheon впоралась із розробкою принципово нової системи озброєння, котра нехай і базується на уже існуючому зразку озброєння – ПКР NSM.

В свою чергу, морська піхота США таки отримала можливість самостійно вести боротьбу із кораблями противника за допомогою мобільного безпілотного комплексу, для чого власне і розроблялась ця безпілотна система NMESIS.

Корпус морської піхоти США сподівається, що безпілотна "Немезіда" стане загрозою для флоту Китаю під час можливої "великої війни" в Тихому океані
Читайте також: Майстер-клас як втратити все за лічені дні: причини краху армії Афганістану