xcounter
#

Перший пуск успішний: морська піхота США матиме свою безпілотну протикорабельну систему

4546
Дальність стрільби при проведеному пуску – не розкривається
Дальність стрільби при проведеному пуску – не розкривається

Розробка комплексу NMESIS стартувала півтора року тому, розробникам було потрібно лише поєднати уже існуючі безпілотний автомобіль та крилату ракету NSM

Компанія Raytheon та Корпус морської піхоти США 28 квітня цього року спільно провели перший випробувальний пуск із безпілотної ракетної системи NMESIS, котра оснащена протикорабельною ракетою NSM.

Випущена ракета успішно уразила надводну ціль, однак дальність стрільби – не розкривається.

Читайте також: Контроль за РФ з космосу - до чого тут Україна: США вивели на орбіту черговий розвідувальний супутник NROL-82
Новину про проведену випробувальну стрільбу NMESIS компанія Raytheon проілюструвала ось таким фото

Втім, як наголосили в прес-службі самої Raytheon, головне у цьому епізоді – що безпілотна система NMESIS виявилась таки здатною уражати морські цілі, і відповідно – посилити Корпус морської піхоти, для якого власне цей протикорабельний наземний дрон і розроблявся.

Рішення озброїтись ракетою NSM морська піхота США прийняла в травні 2019 року

Коли орієнтовно комплекс NMESIS буде прийнятий на озброєння КМП США, і скільки таких систем буде вироблено – поки невідомо.

Відомо лише наступне. Система NMESIS складається із двох елементів. Перший - це наземний безпілотний автомобіль JLTV ROGUE Fires, котрий розробила компанія Oshkosh для заміни HMMWV, і який слугує як шасі. Другий елемент – безпосередньо ракета NSM та пусковий контейнер для неї.

Вантажопідйомність JLTV сягає трьох тонн, і цього цілком достатньо, щоб помістити пускову установку для протикорабельних ракет NSM

В свою чергу, прийняття безпілотного протикорабельного комплексу NMESIS передбачено програмою комплексної реформи Корпусу морської піхоти США.

За цією програмою американські морпіхи максимально позбавлятимуться від "класичних" видів озброєння, як то танки чи артилерія, натомість – переозброюватимуться на різного роду безпілотні системи, котрі забезпечуватимуть мобільність при перекиданні з одного театру воєнних дій на інший.

Іншими словами - майбутні системи NMESIS мають стати у бойових порядках американської морської піхоти замість тих же танків Abrams M1, від яких КМП США уже позбавився на початку цього року
Читайте також: Флот США успішно атакував надводну ціль, яку "знайшли" безпілотні платформи