xcounter
#

Флот США успішно атакував надводну ціль, яку "знайшли" безпілотні платформи

3525
Для атаки була використана ракета SM-6
Для атаки була використана ракета SM-6

Бойова стрільба в такому форматі була однією з найважливіших частин масштабного експерименту американського флоту, в якому були залучені низка пілотованих та безпілотних платформ

Військово-морські сили США оголосили про те, що ракета SM-6, запущена з есмінця класу Arleigh Burke USS John Finn, змогла вразити надводну ціль за допомогою інформації, зібраної низкою пілотованих та безпілотних платформ.

Ця бойова стрільба стала частиною масштабного експерименту з низкою пілотованих та безпілотних платформ, який тривав з 19 по 26 квітня і передбачав також випробування технології "рою", невеликих безпілотних човнів, що запускаються з субмарин, безпілотних та пілотованих платформ, скооперованих для боротьби з ворожими підводними човнами тощо.

Читайте також: Бойові стрільби флоту США: безпілотні платформи допоможуть вразити ціль за межами прямої видимості
USS John Finn
USS John Finn

Наразі, як повідомляє видання The War Zone, контрадмірал ВМС Джеймс Ейкен, командир експерименту, офіційно відомого як "Безпілотна інтегрована бойова задача" (UxS IBP 21), разом з контрадміралом Робертом Гошером, директором морського штабу Тихоокеанскього флоту США, надали нові подробиці про ці навчання під час телефонної розмови з журналістами.

Так, усього в навчаннях взяли участь 29 різних безпілотних систем, з яких близько 50% – безпілотні надводні кораблі, ще 30% – безпілотні підводні апарати, і 20% – повітряні платформи.

Водночас бойові стрільби мали стати однією з найважливіших частин цього експерименту. За словами Айкена, ціль, яку вразив есмінець ракетою SM-6, була відносно маленькою та знаходилася далеко за межами прямої видимості, якщо порівнювати із самим есмінцем.

Ракета SM-6
Запуск ракети SM-6 з есмінця

"Мішень, яку мала вразити ракета SM-6, була оснащена радіолокаційним відбивачем, а також ретранслятором", – зазначив Айкен. Це було потрібно, щоб маленька мішень могла імітувати радар та електромагнітні сигнатури, що відповідають більш крупним надводним кораблям.

Це також дозволило команді безпілотних та пілотованих платформ виявити ціль та передати інформацію на есмінець без використання будь-яких активних датчиків.

"Це був дійсно важкий ланцюжок знищення цілі", – пояснив Айкен. Річ у тім, що пасивні датчики не випромінюють власних сигналів, на відміну від систем зв’язку, необхідних для передачі інформації.

Разом з тим, це все одно значно ускладнює життя противнику, якому стає все важче зреагувати на атаку по своїх цілях. Флот США та інші підрозділи Збройних сил цієї країни сьогодні постійно шукають різні способи замаскувати електромагнітні сигнатури своїх кораблів та інших платформ.

Ціль, що була знищена під час експерименту

Варто зазначити, що ця демонстрація гнучкості ракети SM-6 ще раз доводить, що вона перетворюється на один із найпотужніших засобів ВМФ США. Хоч ця ракета і була розроблена як засіб протиповітряної та протиракетної оборони, вона також може знищувати цілі й на "землі", як це було продемонстровано під час експерименту.

Наразі у США розробляють новий розширений варіант ракети Block IB, який запропонує ще більше можливостей. Потенційно ракету можна буде використовувати як перехоплювач гіперзвукової зброї.

Читайте також: У США модернізують MQ-9 Reaper: яким має бути безпілотник, щоб ефективно протистояти РФ та Китаю