xcounter
#

Бойові стрільби флоту США: безпілотні платформи допоможуть вразити ціль за межами прямої видимості

3221
Безпілотні надводні кораблі під час навчань. Фото: ВМС США
Безпілотні надводні кораблі під час навчань. Фото: ВМС США

Безпілотники, субмарини, есмінці, літаки та гелікоптери – у США проводять масштабні навчання флоту з бойовими стрільбами

Цього тижня біля узбережжя Каліфорнії ВМС США розпочали навчання, спрямовані на тестування взаємодії безпілотників, автономних надводних та підводних апаратів в інтегрованому бою на морі для підтримки пілотованих платформ.

Читайте також: У США відпрацюють тактику використання есмінців типу Zumwalt: допоможуть дрони та безпілотні човни

Це – головна мета навчань Тихоокеанського флоту США, спрямованих на "відпрацювання безпілотного командування й управління, тактики, методів і процедур, а також надання нашим операторам досвіду роботи з безпілотними системами в морі у бойовій обстановці". Як повідомляє 3-й флот, що курує навчання, вони триватимуть з 19 по 26 квітня.

Відомо, що у навчаннях беруть участь такі безпілотні чи автономні системи: безпілотні надводні кораблі Sea Hunter (SH1) і Seahawk (SH2); наддалекий безпілотний літальний апарат Vanilla; БПЛА MQ-8B Fire Scout і MQ-9 Sea Guardian; двомодульний підводний і надводний автономний апарат Ocean Aero Triton-Class тощо.

Безпілотний корабель Sea Hunter
Безпілотний надводний корабель Sea Hunter, позаду можна побачити стелс-есмінець Zumwalt, який теж бере участь у навчаннях. Фото: ВМС США

Також у навчаннях брали участь й такі кораблі флоту, як прибережні бойові кораблі USS Fort Worth (LCS-3) і USS Coronado (LCS-4); док-амфібія USS Anchorage (LPD-23); ракетний крейсер USS Princeton (CG-59); есмінці з керованими ракетами USS Michael Monsoor (DDG-1001), USS Spruance (DDG-111), USS John Finn (DDG-113), USS Stockdale (DDG-106) і USS Fitzgerald (DDG-62); ударна субмарина USS Hampton (SSN-767); і декілька літаків, зокрема патрульний P-8A Poseidon, літак ДРЛВ E-2C Hawkeye, літак радіоелектронної боротьби EA-18G Growler і вертольоти MH-60R Seahawk і MH-60S Knighthawk.

Навчання будуть зосереджені на оцінці можливостей пілотованих/безпілотних груп у трьох основних напрямках: розвідка і спостереження; прицілювання і ракетна стрільба; пілотоване/безпілотне поєднання надводних, повітряних і підводних систем і платформ.

Як стверджується, у рамках цих навчань військові планують запустити ракету по цілі, використовуючи датчики з різних безпілотних систем. Водночас зазначається, що ціль, яку має знищити ракета, знаходиться за межами прямої видимості. Однак тип ракети і платформи, що будуть залучені до бойових стрільб, не повідомляються. Загалом ці бойові стрільби стануть частиною "операційно складних сценаріїв та епізодів".

Zumwalt
Військові спостерігають за навчаннями з есмінця типу Zumwalt

Таким чином американський флот продовжує нарощувати обсяги випробувань, демонстрації та створення прототипів безпілотних систем та автономних технологій з метою впровадження цих систем у флот. Водночас військові, які беруть участь як в самих навчаннях, так і в їх плануванні, мають допомогти розробникам зрозуміти, як саме краще використовувати різні безпілотні платформи в бойових умовах

Читайте також: Забули про банкрутство: "Укроборонпром" розкрив суперечливі плани щодо Миколаївського суднобудівного заводу