xcounter
#

Забули про банкрутство: "Укроборонпром" розкрив суперечливі плани щодо Миколаївського суднобудівного заводу

4145
Недобудований крейсер "Україна" вкотре хочуть перетворити на "туристичну родзинку" Миколаєва
Недобудований крейсер "Україна" вкотре хочуть перетворити на "туристичну родзинку" Миколаєва

Саме підприємство хочуть перетворити на "індустріальний парк" та залучити до програми будівництва корветів за турецьким проектом

Очільник Концерну "Укроборонпром" Юрій Гусєв відвідав Миколаїв для представлення колективу ДП "Зоря-Машпроект" нового керівника підприємства Олексія Жуковця.

При цьому Гусєв провів власний брифінг на території "Зоря-Машпроекту", де зробив ряд заяв, що стосуються долі іншого оборонного держпідприємства – "Миколаївського суднобудівного заводу".

Читайте також: Двигуни та "Краб": керівництво "Заводу імені Малишева" вкотре оптимістично обіцяє збільшити поставки
МСЗ на даний момент виконує ремонт в сухому доку двох кораблів ВМС України - тральника "Генічеськ" і патрульного катера "Прилуки"

Зокрема, Гусєв заявив, що "Укроборонпром" хоче перетворити Миколаївський суднобудівний завод на "індустріальний парк", і що начебто таку ідею вже схвалив Президент України Володимир Зеленський.

Концепції цього "індустріального парку" ще нема, говорить Гусєв, ця ідея ще тільки обговорюється із Миколаївською обласною радою та Миколаївською ОДА.

Якою може бути концепція "індустріального парку" для підприємства, основу портфеля замовлень якого складають саме оборонні підряди - питання відкрите

Тому, відповідно, нема деталей про те, якого саме роду продукцію вироблятиме "індустріальний парк" на базі Миколаївського суднобудівного заводу, ну і хто ж саме стане інвестором для цього підприємства.

Але при цьому Гусєв заявив, що "Укроборонпром" хоче, аби корвети для ВМС України за турецьким проектом добудовувались саме на потужностях ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

Чи хочуть самі турецькі партнери будувати свої кораблі для ВМС України на потужностях "Укроборонпрому" - Гусєв промовчав

Якщо говорити детальніше: очільник Концерну заявив, що він "мав розмову із міністром оборони Андрієм Тараном" про те, що добудову кораблів за проектом Ada потрібно виконувати не на заводі "Океан", а саме на Миколаївському суднобудівному заводі. "Ми це запропонували Міністерству оборони та чекаємо відповідних рішень міністерства", - розповів Гусєв.

Окрему заяву керівник "Укроборонпрому" зробив і щодо долі крейсера "Україна". Зараз, каже Гусєв, долю цього корабля вирішує Міноборони "на рівні Кабміну".

Демілітаризацію крейсера "Україна" мали почати як мінімум восени 2020 року

А Концерн, в свою чергу – веде перемовини із владою Миколаївської області про те, щоб цей корабель перетворити на "туристичну родзинку" регіону.

І, як натякнув Гусєв, перетворення крейсера "Україна" на туристичний об’єкт має відбуватись паралельно із перетворенням Миколаївського суднобудівного заводу на "індустріальний парк".

У 2020 році Миколаївський суднобудівний завод відремонтував зокрема чотири МБАКи для ВМС України

Варто нагадати, що ідея про перетворення крейсера "Україна" на туристичний експонат обговорюється уже декілька років, і весь цей час перешкодою для реалізації такого проекту був аргумент про те, що утримання цього корабля навіть в "музейній ітерації" буде задорогим для міського бюджета Миколаєва.

Окрім того, щоб врешті відвести крейсер "Україна" від причальної стінки, в акваторії МСЗ потрібно провести днопоглиблювальні роботи, котрі також будуть доволі затратними або ж для самого міста Миколаїв, або ж для казни "Укроборонпрому".

З іншої сторони, лишати питання крейсера "Україна" на "самотік" в усіх сенсах - теж неможливо
Читайте також: Велика Британія спустила на воду нову атомну субмарину типу Astute: може нести ракети Tomahawk