xcounter
#

У США модернізують MQ-9 Reaper: яким має бути безпілотник, щоб ефективно протистояти РФ та Китаю

5048
MQ-9 Reaper ще політає
MQ-9 Reaper ще політає

Безпілотник MQ-9 Reaper має бути в строю до 2035 року – і до цього часу у ВПС США планують підтримувати його "актуальність" проти таких суперників, як Росія та Китай

Військово-повітряні сили США розпочали модернізацію частини свого парку Reaper MQ-9 від General Atomics Aeronautical Systems з метою забезпечити ефективність безпілотних літальних апаратів проти таких противників, як РФ та Китай.

Так, General Atomics Aeronautical Systems у квітні 2021 отримала перше замовлення на постачання запланованих MQ-9 Multi-Domain Operation (M2DO) з декількома новими оновленнями, якщо порівнювати з попередніми збірками.

Читайте також: Бойові стрільби флоту США: безпілотні платформи допоможуть вразити ціль за межами прямої видимості
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper

Також служба планує модернізувати частину вже розгорнутого парка MQ-9 до тієї ж конфігурації M2DO, щоб мати можливість якомога ефективніше використовувати безпілотники протягом всього терміну служби.

Модернізований літак має отримати додаткові можливості, які забезпечать надійність командування та управління, поки БПЛА знаходиться у повітрі.

MQ-9 Reaper
Оновлення допоможуть швидше інтегрувати необхідне корисне навантаження, актуальне для тих чи інших випадків

Також у рамках програми модернізації передбачено збільшення бортової електричної потужності MQ-9 та розробку нової відкритої архітектури для БПЛА – ці оновлення дозволять швидко інтегрувати нові корисні навантаження у відповідь на сучасні загрози.

У ВПС США також планують модернізувати електрооптичну/інфрачервону камеру MQ-9 та розширити типи зброї, які може нести БПЛА.

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper

Також нещодавно General Atomics продемонструвала свій MQ-9 з капсулою, призначеною для захисту від ракет "поверхня-повітря". У ВПС США також експериментували з ідеєю використання БПЛА для відстеження пусків балістичних ракет та боротьби з крилатими ракетами.

Також у ВПС США шукають способи використання MQ-9 для тривалого спостереження за Росією та Китаєм.

У ВПС США сподіваються, що ці оновлення збережуть актуальність БПЛА MQ-9 Reaper до прогнозованого кінця його служби у 2035 році. До того часу у США планують створити більш малопомітний БПЛА MQ-Next, спеціально розроблений для протидії загрозам з боку Росії та Китаю.

Читайте також: Поки "неозброєні": Міноборони Німеччини буде боротися за зброю для БПЛА у рамках проєкту Eurodrone