xcounter
#

Яким буде новий ударний безпілотник від Northrop Grumman, що може замінити MQ-9 Reaper

1524
Яким буде новий ударний безпілотник від Northrop Grumman, що може замінити MQ-9 Reaper

Американські компанії розпочинають пропонувати Військово-повітряним силам США проєкти безпілотників на заміну MQ-9 Reaper

Раніше ми розповідали про те, що Пентагон анонсував розробку ударного дрона нового покоління. Серед вимог американського оборонного відомства – дешева ціна та штучний інтелект.

Першу партію нових дронів, як сподівається Пентагон, військові мають отримати у 2031 році, а фінансування програми повинно бути враховане в бюджеті на 2022 фінансовий рік.

Читайте також: Українська компанія створила компактний засіб протидії безпілотникам. Що він може?
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper здійснив свій перший політ у 2001 році, а конструктивно створений на базі RQ-1 Predator, експлуатація якого розпочалась у 1995 році.

Тож наразі в США компанії починають створювати власні проєкти нового БПЛА. Так, Northrop Grumman представила проєкт перспективного ударного безпілотного літального апарату SG-2 Vision.

Новий ударний безпілотник SG-2 буде створений на основі зменшеного планера багатоцільового ударного БПЛА Х-47В. Завдяки цьому в Northrop Grumman планують зекономити час, необхідний для створення та тестування безпілотника.

X-47B
Ударний палубний безпілотник X-47B

Як повідомляє розробник, маса нового безпілотного літального апарата становитиме 9,1 тонни (у Х-47В максимальна злітна маса становить понад 20 тонн) і він зможе літати на відстань до 1900 км (3900 км у Х-47В).

Новий безпілотник SG-2 буде повністю автономний – самостійно здійснюватиме розвідку й пошук цілей, а також завдавати ударів по ворожих об’єктах. Ба більше, ці безпілотники зможуть також вести радіоелектронну боротьбу.

SG-2 безпілотник
Рендер безпілотника SG-2 Vision. Фото: aviationweek.com

Зрештою, безпілотники SG-2 зможуть виконувати завдання, об’єднуючись у великі "рої" – до 100 апаратів в одній групі. Це буде можливим завдяки системі DA/RC (Distributed Recovery / Responsive Control), яка буде керувати групами та розподіляти завдання. Її також розробляє Northrop Grumman.

Тестування системи на реальних безпілотниках ще не проводили, але водночас розробники перевіряли її можливості у віртуальній реальності, завдяки чому, власне, й підтвердилася цифра у 100 БПЛА в одному "рої". Ще одна особливість системи в тому, що керувати групами безпілотника вона буде майже самостійно з мінімальним втручанням оператора в процеси.

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper

Як Defense Express повідомляв раніше, безпілотник MQ-9 Reaper навчився самостійно виявляти й відстежувати цілі.

Компанія General Atomics Aeronautical Systems провела успішні льотні випробування безпілотника MQ-9 Reaper зі системою штучного інтелекту Agile Condor від SRC, Inc.

Це означає, що американські розвідувально-ударні безпілотники невдовзі будуть самостійно знаходити, відстежувати та пропонувати знищити ціль.

Читайте також: У США представили "найінтелектуальніший" безпілотник Ghost 4: він вміє літати в "рої" й автономно відстежувати цілі (відео)