xcounter
#

Безпілотник MQ-9 Reaper навчився самостійно виявляти й відстежувати цілі

905
Безпілотник MQ-9 Reaper навчився самостійно виявляти й відстежувати цілі

Компанія General Atomics Aeronautical Systems провела успішні льотні випробування безпілотника MQ-9 Reaper зі системою штучного інтелекту Agile Condor від SRC, Inc. Це означає, що американські розвідувально-ударні безпілотники невдовзі будуть самостійно знаходити, відстежувати та пропонувати знищити ціль

Перший випробувальний політ відбувся на полігоні у Гранд-Форксі, що в Північній Дакоті. Під час успішних тестувань система Agile Condor змогла допомогти безпілотнику ідентифікувати цілі без втручання оператора. Інші подробиці випробувань поки що не розголошуються.

MQ-9 Reaper
Модуль Agile Condor на безпілотнику MQ-9 Reaper

Як працює ця система: високошвидкісний комп’ютерний процесор модуля запускає алгоритми машинного навчання, які дозволяють автономно виявляти, корелювати, ідентифікувати й відстежувати цілі. Аналіз здійснюється на основі даних, які збирають бортовий оптоелектронний датчик безпілотника й радар з синтезованою апертурою.

Наразі ВПС хочуть значно скоротити час, необхідний для виявлення, ідентифікації, а також передачі інформації від безпілотника до оператора чи командира, який приймає рішення. Тому для БПЛА, таких як MQ-9 Reaper, мають розроблятися програми штучного інтелекту, які зводять розвідувальні дані тільки до "значущих бітів".

З новою системою замість того, щоб обстежувати великі площі за допомогою усіх датчиків, БПЛА буде використовувати тільки ті, які для цього підходять якнайкраще. При виявленні місця, яке треба дослідити детальніше, безпілотник залучує вже інші спеціалізовані датчики й згодом відправляє необхідну інформацію оператору місії для подальшого аналізу. Таким чином буде значно зменшена затримка між збором та аналізом даних.

MQ-9 Reaper
Модуль Agile Condor

Використання штучного інтелекту для прискорення циклу "спостереження – орієнтація – рішення – дія" є важливим для майбутньої стратегії Пентагону. У американському оборонному відомстві це розглядають не тільки як ефективний спосіб боротьби з терористами, а й засіб швидкого реагування на агресію з боку таких суперників, як Китай чи Росія.

Разом з тим, цими кроками General Atomics намагається довести, що її безпілотник MQ-9 Reaper продовжує отримувати нові можливості для виконання нових місій. Частково це пов’язано з тим, що раніше в цьому році ВПС США представили у своїй бюджетній пропозиції припинити закупівлі цих безпілотників.

Читайте також: MQ-9 Reaper продемонстрував нові можливості: безпілотник готовий до складних місій