xcounter
#

Повітряні сили "Талібану" вже реальність: скільки захопили та чи зможуть використати

A-29 Super Tucano
A-29 Super Tucano
4289

Тепер у талібів парк авіації більше ніж у деяких країнах світу

Стрімке захоплення талібами Афганістану призвело до того, що в їх руках опинилась значна кількість боєздатних літаків та вертольотів, які були передані США офіційному Кабулу.

Мова йде про штурмовики A-29 Super Tucano, транспортники C-130H, бойові вертольоти Ми-35 та MD-530F, а також транспортні UH-60 Black Hawk та Ми-17.

Читайте також: На межі з Кримом спецпризначенці проводять навчання зі знищення ДРГ противника (відео)
A-29 Super Tucano
A-29 Super Tucano ВПС Афганістану

На частині з них афганські пілоти встигли втекти з країни та під сигналом SOS посадити на аеродромах Узбекистану та Таджикистану. Тепер головні питання: скільки бортів залишилось в Афганістані та чи зможуть таліби їх використати, або продати Росії, Китаю або Ірану.

Відповідно до звіту Military Balance 2021 повітряні сили Афганістану мали у своєму розпорядженні чотири військово-транспортних C-130H Hercules, 24 штурмовики Super Tucano, п’ять ударних Mи-35, 53 легких вертольоти MD-530F, з яких 11 в ударній версії, 54 транспортних вертольоти Mи-17, з яких 30 одиниць, скоріш за все з озброєнням, а також 42 UH-60 Black Hawk.

MD-530F
MD-530F

Окрім того, в реєстрах значиться 23 одиниці легких літаків Cessna 208B, частина у версії штурмовика AC-208 Combat Caravan та 18 Pilatus PC-12, частина з яких у розвідувальній версії.

Також варто врахувати такий параметр, як готовність літальних апаратів до польоту. Завдяки звіту Спеціального генерального інспектора з питань відновлення Афганістану, який був опублікований 30 липня цього року, стає зрозумілим, що стан авіапарку оцінювався на доволі високому рівні.

авіація Афганістану

І слід зазначити, що у цей звіт не було внесено машини, які належали Special Mission Wing, а це всі Pilatus PC-12 та 30 одиниць Mи-17.

Проте вся ця авіація в останніх боях проти "Талібану" знадобилась афганським військовим виключно для втечі. 14-15 серпня до Узбекистану перелітило 22 афганські літаки та 24 вертольоти з 585 військовими. Найменування машин не оголошувалось, проте відомо, що серед них були три Super Tucano.

авіація Афганістану
Ми-17 та Ми-35

Щонайменше один штурмовик був втрачений під час зіткнення з узбецьким МиГ-29: обидва літака впали, пілоти - катапультувались. Слід зазначити, що раніше повідомлялось, що Super Tucano був збитий розрахунками ППО армії Узбекистану, а інформація про зіткнення - замовчувалась.

Нещодавно з’явились і супутникові знімки узбецького аеропорту Термез, які дозволяють приблизно оцінити, на чому саме втікали афганські льотчики. З огляду на опубліковані ресурсом The Drive знімки мова йде про 5 одиниць Cessna 208B, 11 Pilatus PC-12, 19 Ми-17 та 7 UH-60.

Авіація афганістану
Супутниковий знімок аеропорту "Термез"

Таким чином серед "узбецьких" літаків не опізнаними залишається ще чотири машини. Проте попередні думки, що в першу чергу афганці рятували ударні машини - не підтверджена. Втеча була доволі прагматичною та здійснювалась на легких у керуванні літаках легко класу, в які, судячи з усього, "пасажири" набивались по максимуму.

Cessna 208B
Cessna 208B

Ця сама ситуація склалась і відносно вертольотів - з яких жодних ударних не зафіксовано. Проте їхня кількість більша на 2 борти за офіційно оприлюднені данні.

Також повідомлялось, що ще один афганський літак перелітів до Таджикистану, на борту якого знаходилось понад 100 військових. Ця кількість говорить про те, що скоріш за все мова йде про C-130H Hercules.

C-130H Hercules
C-130H Hercules

Таким чином на території Афганістану могло залишитись 21 штурмовик Super Tucano, п’ять ударних Mи-35, 53 легких вертольоти MD-530F, 35 транспортні вертольоти Mи-17 та стільки ж UH-60 Black Hawk, 17 Cessna 208B, 7 Pilatus PC-12 та три C-130H Hercules.

Pilatus PC-12
Pilatus PC-12

Проте не виключено, що частина афганських пілотів втекла не тільки до Узбекистану та Таджикистану, а до Пакистану чи Ірану, влада яких не повідомила про подібні інциденти. Але, судячи із досвіду, і в цих випадках, скоріш за все, мова також йшла б про транспортні літаки та вертольоти.

Тобто у залишку "Талібан" отримав доволі непогані повітряні сили, які були сформовані для дій в умовах Афганістану та мають виключно "антиповстанське" спрямування. Більше того, значна частина авіапарку не вимагає вкрай професійного обслуговування як і розгалуженої інфраструктури.

Проте думки про те, що "Талібан" зіткнеться з браком пілотів - доволі сумнівні. Це питання може бути вирішено завдяки вже навченим афганським пілотам, які залишились у країні та яким буде запропоновано продовжити службу під іншим прапором в обмін на гарантії безпеки. І судячи з наявних кадрів - це вже зроблено.

Також не слід забувати, що тепер Афганістан перетворився на центр тяжіння для терористичних радикальних ісламських угруповань, які можуть дозволити собі навчання пілотів за кордоном. Наприклад, для терактів 11 вересня 2001 року терористи "Аль-Каїди" навчали смертників прямо у США.

З огляду на це, питання професійного обслуговування машин також не складе величезних проблем, як і питання доступу до необхідних запчастин та звичайних боєприпасів, які залишились на захоплених талібами аеродромах.

Водночас, з огляду на публікації в американських ЗМІ, захід більше бентежить те, що американські літаки та вертольоти можуть потрапити до РФ, Китаю чи Ірану. Проте аналітики заспокоюють - жоден з них не містить передових технологій, а якщо загроза й існує, то вона стосується виключно самого регіону, а не США.

Проте зараз цілком можливий варіант і "фінального акорду" армії США, яка може завдати масованих бомбових ударів по аеродромах. Проте це питання скоріше знаходиться у політичній площині та готовності Білого дому піти на цей крок та остаточно розірвавши будь-яку можливість налагодити відносини з новою владою у Кабулі.

Читайте також: Посилити оборону: Roketsan вперше представляє свою нову систему ППО Levent