xcounter
#

Майстер-клас як втратити все за лічені дні: причини краху армії Афганістану

Армія Афганістану на папері налічувала 178 тисяч військових  (фото: US Army)
Армія Афганістану на папері налічувала 178 тисяч військових (фото: US Army)
2883

Офіційний Кабул втратив країну за 3,5 місяці

Сили національної безпеки Афганістану від США за 20 років отримали понад 83 млрд доларів на навчання та озброєння. На папері вони налічували 178 тисяч військових та понад 100 тисяч поліцейських, але вони розсіялись під натиском "Талібану" з бойовим ядром у 70-тисяч бійців.

Наступ талібів розпочався 1 травня з часткового захоплення провінції Вардак, однієї з 34, а завершився 16 серпня захопленням без бою столиці Афганістану - Кабулу.

Читайте також: Найгірший жах Кремля: Афган-2 незворотно наближається без шансів на перемогу
Кабул
Кабул під контролем "Талібану" (фото: Al Jazeera)

Темпи захоплення Афганістану силами "Талібану" стали прикрою несподіванкою для Пентагону, який розраховував на місяці протистояння між офіційним Кабулом та талібами після виведення своїх військ.

У результаті - американські військові гелікоптерами евакуйовували персонал посольства, коли таліби вже увійшли до столиці. А шокуючи кадри зі спробами афганців втекти з країни зачепившись за фюзеляж військово-транспортного C-17 - облетіли весь світ.

Які причини такої провальної здачі цілої країни - детально висвітлила катарська Al Jazeera.

По-перше, широко розповсюджена корупція у міністерствах оборони та внутрішніх справ Афганістану. В яких гроші, боєприпаси та харчування розкрадаються не доходячи до солдатів. Боєприпаси та військове спорядження продавались на чорному ринку і потрапляли до талібів.

армія Афганістану
Тренування військових армії Афганістану (фото: US Army)

Щобільше, деякі командири брали гроші за "солдат-привидів", які лише на папері значились у складі підрозділів. Все це призводило до того, що реальні військові залишились без грошей та без ротацій і можливості побачитись з родиною.

Це призвело до того, що Сили національної безпеки Афганістану мали показник дезертирства на рівні 5000 бійців на місяць, а поповнення новобранцями - на рівні 300-500 осіб.

армія Афганістану
Афганська армія була боєздатною виключно у звітах (фото: US Army)

По-друге, корупція підірвала моральний дух армії. Афганські командири вели показове розкішне життя на фоні злиднів звичайних солдатів. В результаті - звичайні бійці не бачили сенсу у боротьбі та здавались талібам, які пропонували амністію.

По-третє, армія не мала єдиного ідеологічного фундаменту та почуття національного обов’язку. Разом з тим, до політичного керівництва країни панувала недовіра, з чутками про змову офіційного Кабулу та "Талібану". Все це підірвало мораль військ, яким протистояли ідеологічно єдині таліби, які проголосили намір створити ісламський емірат та вигнати іноземні війська.

армія Афганістану
"Талібан" пообіцяв амністію військовим (фото: US Army)

По-четверте, постійне політичне втручання та кадрові зміни посадових осіб силового блоку та губернаторів провінцій. Президент Афганістану Ашраф Гані, який вже втік з країни, активно змінював вищі ешелони командування силами безпеки на фоні виходу військ США та наступу талібів.

армія Афганістану
За останні тижні через кордон Афганістану дезертирували тисячі військових (фото: US Army)

По-п’яте, "Талібан" мав продуману стратегію зі взяття під контроль основних прикордонних переходів, основних доріг та брав міста в облогу. Це підірвало можливість Кабулу надсилати підкріплення та боєприпаси. Водночас цілі армійські підрозділи були відрізані від своїх військ та втікали через кордон або розсіювались.

Також, попри тривалі програми навчання, Сили національної безпеки Афганістану так і не змогли навчитися діяти самостійно, роками повністю покладаючись на армію США.

армія Афганістану
Показовий приклад взаємодії солдат США та Афганістану

Тепер повний крах офіційного Кабулу призвів до того, що 20-річна війна з "Талібаном" завершилась повною поразкою.

З боку Defense Express, додамо, що "Талібан" захопив величезну кількість зброї, яка зберігалась на складах.

І мова йде не тільки про стрілкове озброєння чи військові автівки, а і про авіацію. Принаймні ту частину, яка не встигла перелетіти до Узбекистану.

Читайте також: Росія готується відбивати напад з Афганістану: деталі навчань, оцінка сил і наслідків