xcounter
#

Росія готується відбивати напад з Афганістану: деталі навчань, оцінка сил і наслідків

Москва і домовляється з талібами, і готується до силових контрзаходів. Але чи вистачить отих сил...
Дії Талібану у Афганістані і вивід звідти американських військ  "обнулили" попередній баланс сил.  Тепер все  продовжується в умовах нового геополітичного розкладу.
Дії Талібану у Афганістані і вивід звідти американських військ "обнулили" попередній баланс сил. Тепер все продовжується в умовах нового геополітичного розкладу.
2617

Загроза Росії у регіоні Центральної Азії (ЦА) зростає на тлі того, як війська США залишають Афганістан. Тож, попри переговори з талібами, Росія готує власні військові структури, а також країни Організації Договору про колективну безпеку – насамперед Узбекистан, Таджикистан та Киргизію – до того, щоб бути готовими протидіяти загрозі з цього напрямку. Заявлена серія навчань, яка має на меті відпрацювання взаємодію ЗС цих країн та армії РФ у різних сценаріях. Які деталі цих навчань і чи справді це допоможе нівелювати нову загрозу насамперед для Росії?

Росія взялася за те, аби підняти "бойових дух" армій Узбекистану, Таджикистану та Киргизії і загалом вийти на більший рівень боєготовності, ніж у період, коли Афганістан контролювався США.

Зараз ситуація стає більш пекучою. Виведення американських військ з Афганістану створило для Росії нову зону нестабільності у регіоні, яку Москві треба контролювати вже власними силами. Можливе не стільки вторгнення талібів у країни ЦА. Небезпечніше вторгнення загонів, які віткатимуть від талібів. Вони можуть намагатися рятуватися на території країн ЦА, або захопити якісь райони. Росія зараз вимушена відпрацьовувати маневр силами та засобами, вміння швидко перекидати у регіон додаткові війська.

Читайте також: Найгірший жах Кремля: Афган-2 незворотно наближається без шансів на перемогу

Талібан Афганістан

Виведення американських військ з Афганістану створило для Росії нову зону нестабільності у регіоні, яку Москві треба контролювати вже власними силами

У серпні-вересні ЗС Росії та деяких країн ЦА планують організувати серію спільних навчань на афганському кордоні. Від ЗС Росії там братимуть участь мотострілецькі, гірські, аеромобільні та артилерійські підрозділи, загони спецназу, сили авіації та ППО. На навчаннях відпрацьовуватиметься відбиття вторгнення екстремістів з Афганістану, ліквідація незаконних збройних формувань (НЗФ), протидія дестабілізації ситуації у республіках ЦА.

Та чи адекватні ті війська, які Росія відправить на навчання, майбутнім загрозам?

Талібан Росія
Росія домовляється з талібами, проте активно підстраховується підготовкою до силових контрзаходів. Делегація Руху "Талібан" на переговорах у Москве у березні 2021 року

МО РФ затвердило план навчань, сили та засоби які залучаються. Вони пройдуть на полігонах Узбекистану, Таджикистану та Киргизії, а завершаться у Росії. Від ЗС РФ будуть задіяні війська 15-ої миротворчої та 55-ої гірської мотострілецьких бригад (ОМСбр), аеромобільні підрозділи 31-ої окр. десантно-штурмової бригади (ОДШбр), групи 2-ої (3-ої?) та 24-ої окр. бригад спецназу (ОбрСН) та окр. рот спецназу загальновійськових армій. Будуть залучені й авіагрупи баз РФ у Киргизії і Таджикистані, д-н ЗРС С-300 201-ої військової бази (ВБ).

Талібан Афганістан
Урядові сили Афганістану неспроможні стримати натиск талібов

У серпні навчання пройдуть в Узбекистані на полігоні Термез. Від РФ у них будуть підрозділи 15-ої ОМСбр та розвідгрупи 24-ої ОбрСН. Підрозділи ЗС РФ та Узбекистану будуть "воювати" з НЗФ та відпрацьовувати розвідку та засідки в умовах високогір'я.

У липні у Киргизії йдуть тренування екіпажів авіабази (АвБ) РФ. Су-25СМ відпрацьовують пошук замаскованих баз "терористів" у горах. А у вересні на НЦ "Эдельвейс" пройдуть навчання "Рубеж-2021" Колективних сил швидкого розгортання (КСШР) ЦА регіону країн ОДКБ. Основу військ ЗС РФ складуть підрозділи 55-ої ОМСбр(г). Вони відпрацьовуватимуть дії по блокуванню та знищенню НЗФ.

Таджикистан
У Таджикистані у Росії є власна військова база, на який, серед іншого, проходять вишкіл підрозділи і "місцевої" армії

Навчання у Таджикистані вже почалися. Підрозділи ППО 201-ої ВБ відбили атаку БЛА "терористів". Раніше вертольоти з авіагрупи бази провели навчання з пусками ракет. Спільні навчання військ РФ (201-ша ВБ), Узбекистану і Таджикистану відбудуться 5-10 серпня на полігоні Харб-Майдон у 20 км від кордону з Афганістаном.

Якщо екстремісти спробують перетнути кордони, усі кордони Росія із союзниками не перекриє

На літо-осінь заплановано 9 спільних міжнародних навчань у РФ, Киргизії, Таджикистані та Узбекистані. Кульмінацією стане спільне антитерористичне командно-штабне навчання країн ШОС "Мирная миссия-2021", яке пройде 11-25 вересня 2021 р на полігоні Донгуз РФ.

Талібан Афганістан
Росія взялася за те, аби підняти "бойових дух" армій Узбекистану, Таджикистану та Киргизії

У ньому візьмуть участь понад 4 тис. осіб. У консультаціях щодо цих навчань брали участь представники 8 країн (Індії, Казахстану, КНР, Киргизії, Пакистану, РФ, Таджикистану та Узбекистану). У навчанні буде задіяна авіація РФ (Су-34 та Су-24МР 2-го САп, Ил-76 та Ми-8).

У серпні-вересні ЗС Росії та деяких країн ЦА планують організувати серію спільних навчань.

Ці навчання – у першу чергу демонстрація сили та достатності можливостей Росії. Друге завдання – організувати взаємодію з Узбекистаном, Таджикистаном та Киргизією, якщо обстановка у регіоні критично загостриться. Якщо екстремісти спробують перетнути кордони, усі кордони Росія із союзниками не перекриє.

Талібан
Талібан зарекомендував себе як навчена і потужна військова сила

Місцевість навчань така, як у Афганістані, й це пред'являє до військ особливі вимоги. На високогір'ї через брак повітря утруднено пересування на техніці та пішки.

Основу військ Росії у регіоні ЦА становить 201-ша ВБ у Таджикистані, а у Киргизії є 999-та АвБ РФ.

Розглянемо, які війська та сили ЗС РФ братимуть участь у серії цих навчань. Нижче наведено їх склад.

15-та ОМСбр (п. Рощинский, Самарська обл., ЦВО): 8 б-нів (3 мотострілецьких, розвідки, інженерно-саперний, управління, ремонтний, МО), мінометний д-н, 2 д-ни ППО, 6 рот (снайперів, БЛА, РХБЗ, РЕБ, комендантська, медична). У бригаді 2140 осіб, 139 БТР-82АМ, 15 машин забезпечення (МЗ), 24 міномети "Василёк" та 18 "Поднос", 12 ЗРК "Оса" та 6 "Стрела-10", 6 ЗГРК "Тунгуска", 27 ПЗРК "Игла" , БЛА "Орлан-10", "Леер-3" та "Тахион".

Талібан
Гелікоптери - як основа сила для бойових дій у важкодоступних мімцях

55-та ОМСбр (г) (Кизил, Тува, ЦВО): 2 мотострілецьких б-ни, д-н САО тощо. У бригаді 1500 осіб, БТР-80, 30 БА "Тигр-М СпН", міномети "Поднос" та "Сани", 18 САО "Нона-СВК", ПЗРК "Игла", БЛА "Орлан-10" та "Элерон-3".

31-ша ОДШбр (Ульяновськ, ЦВО): 4 б-ни (2 аеромобільних, парашутний та розвідки), д-н гаубиць, 3 батареї (САО, ПТ та ППО), 9 рот (снайперів, зв'язку, РЕБ, інженерна, РХБЗ, десантного забезпечення, МО, ремонтна, медична). У бригаді 2420 осіб, 62 БМД-4М, 33 БМД-2, 10 БТР-82А, 7 БТР-Д, 35 БТР-МДМ, 11 МЗ, 12 мінометів "Сани", 18 гаубиць Д-30, 6 САО "Нона-С", 5 СПТРК "Робот" з "Конкурс", 6 ЗУ "Скрежет" з ПЗРК "Верба".

2-га ОбрСпН (Псков, ЗВО): 4 загони (3 СпН, спец. радіозв'язку), школа молодих фахівців, 4 роти (спец. озброєння, МО, технічна, охорони та супроводу). У бригаді 25 БТР-80, 12 БА "Тигр".

24-та ОбрСпН (Новосибірськ, ЦВО).

201-ша ВБ (Душанбе, Курган-Тюбе, Таджикистан, ЦВО): 9 б-нів (3 мотострілецьких, танковий, розвідки, БЛА, управління, ремонтний, МО), 7 д-нів (3 СГ, 2 РСЗВ, 2 ППО), рота снайперів, авіагрупа. На базі 3720 осіб, 30 Т-72Б1, 40 БМП-2, 27 БТР-80, 79 БТР-82А, 14 МТ-ЛБ, 22 МЗ, 42 міномети «Сани» та 10 ПМ-38, 24 СГ "Гвоздика" та 36 "Акация", 12 РСЗВ «Град» та 12 «Ураган», ПТРК "Фагот», 12 ЗРК "Оса" та 4-8 ПУ С-300ПС, 8 ЗУ-23, 4 ЗСУ "Шилка", 20 ПЗРК "Верба», 1 МТ-55А, 3 МТУ-20, 2 вертольоти Ми-24 та 2 Ми-8, БЛА "Орлан-10", "Элерон-3" та "Тахион".

999-я АвБ (Кант, Киргизія, ЦВО): 560 осіб, 14 Су-25СМ, 2 Ми-8, БЛА «Орлан-10», "Форпост".

Проаналізуємо їх склад:

З 15-ої ОМСбр перебазовано у Степанакерт (Нагірний Карабах) 2 мотострілецьких б-ни тощо (1960 осіб, 90 БТР-82А), та вони зайняті у миротворчих силах. На базі у п. Рощинському залишилися 180 осіб, 49 БТР-82А, міномети, засоби ППО тощо. Тобто більше мотострілецького б-на на БТР-82А послати в Узбекистан на навчання буде неможливо. Ще задіють розвідгрупи з 24-ої ОбрСН.

З 55-ої ОМСбр (г) можна буде послати у Киргизію 1-2 гірських б-ни на БА "Тигр" та 1-2 батареї САО "Нона-СВК". Ще буде використана ескадрилья Су-25СМ з 999-ої АвБ.

З 31-ої ОДШбр ймовірно будуть задіяні у Оренбурзькій обл. РФ 1-2 аеромобільних б-ни, нещодавно створених у бригаді. На навчаннях вони будуть випробувані. Але щоб задіяти їх за призначенням, знадобляться частини вертольотів. 14-я армія ВПС та ППО ЦВО має 17-ту брАА (Каменськ-Уральськ, Свердловська обл.): 20 Ми-24П, 15 Ми-8МТП-5, 1 Ми-26 та 337-й ОВп (Толмачево, Новосибірська обл.): 24 Ми-24П, 30 Ми-8АМТШ.

З 201-ої ВБ ймовірно будуть використані у Таджикистані 1-2 мотострілецьких б-ни, вже задіяні д-н ЗРС С-300 та авіагрупа.

Налякати талібів потенціалом 4-7 батальйонів РФ неможливо

Разом, від ЗС Росії на серії навчань може бути задіяне 4-7 БТГ (3-5 посилених мотострілецьких та 1-2 аеромобільних б-ни). Від інших країн – навряд чи у сумі більше. У реальності вони не зможуть стримати масоване вторгнення з Афганістану та здатні перехопити лише дрібні групи. А ЗС республік ЦА малі та слабкі, наприклад, у ЗС Таджикистану лише 8,8 тис. осіб, 37 танків, 46 ББМ, 23 од. артилерії та 15 вертольотів, а бойових літаків немає.

Так що це буде лише демонстрація "сили та достатніх можливостей" Росії. Судячи зі складу її військ на навчаннях, цих сил вкрай недостатньо. Налякати талібів потенціалом 4-7 батальйонів РФ неможливо.

Талібан
Бійці Талібану в Афганістані, 1995 рік. Фото: Haider Shah / AP

З Афганістану, фактично програвши війну, були змушені піти спочатку Великобританія, потім СРСР, а тепер – США. І 4-7 б-нів ЗС РФ на демонстраційних навчаннях тут не допоможуть, як не допоможуть ЗС інших країн ОДКБ.

ОДКБ
Зараз сили КСОР ОДКБ включають 10 батальйонів

Зараз сили КСОР ОДКБ включають 10 б-нів: 3 від Росії, 2 від Казахстану, від інших країн по 1 б-ну (усього це 4 тис. осіб). І тим більш, не допоможуть сили ШОС, куди входять Індія, Китай та Пакистан, які конфліктують один з одним.

До речі, й у ОДКБ ситуація напружена. У 2020 р була війна у Нагірному Карабасі, а 28-29 квітня 2021 р стався збройний конфлікт на таджицько-киргизькому кордоні (з обох боків загинули 55 осіб та 276 були поранені).

Шойгу
4-7 б-нів ЗС РФ на демонстраційних навчаннях не допоможуть, як не допоможуть ЗС інших країн ОДКБ.

А головне – якщо такий склад учасників навчань буде у реальній війні, то цілком можливий прорив супротивника з Афганістану у Туркменістан, звідти до Казахстану (а можливо, через нього у Росію). Адже у навчаннях не бере участь Туркменістан (він не є членом ОДКБ), який має великий кордон з Афганістаном (744 км), та далі – кордон з Казахстаном (379 км). А самостійно ЗС Туркменістану не втримають ні талібів, ні ІГ. Та напрям Центральної Азії для Росії не головний, значно головніший український напрям, потім білоруський, польський, японський…. Бо до навчань залучені практично одні підрозділи Центрального ВО, та майже нема формувань Південного, Західного та Східного округів.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: Схід неспокійний, але Кремль не відмовиться від агресії проти України із-за "Талібану" та Афганістану