xcounter
#

Мінстратегпром хоче "воскресити" проект по локалізації в Україні навчально-бойового Boeing Т-7А

5476
Boeing Т-7А Red Hawk
Boeing Т-7А Red Hawk

Попередня спроба такого проекту була провалена весною 2019 року із-за саботажу

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості веде перемовини про локалізацію виробництва в Україні навчально-бойового літака Т-7А Red Hawk, який розробила та виробляє американська корпорація Boeing.

Про це Віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявив в інтерв’ю виданню "Український тиждень".

Читайте також: Проблемні двигуни: в ОАК хочуть призупинити випробування Іл-114-300 та експлуатацію Мі-38
Віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський

"Уже доволі довго тривають перемовини щодо навчально-бойового літака Boeing Т7 та можливості локалізувати його виробництво в нас на ДП "Антонов", - сказав Олег Уруський.

Головна мета такого проекту, за словами очільника Мінстратегпрому, це "щонайменше передавання технологій", хоча Міністерство оборони "сприймає цей проект без великого ентузіазму".

Серійне виробництво навчально-бойових літаків Т-7А Red Hawk стартувало в лютому 2021 року

Віце-прем’єр Олег Уруський також додав – "серед інших можливих варіантів йдеться про модернізований літак F15, Saab Gripen та про деякі складніші й дорожчі моделі, які наша держава навряд чи може собі дозволити".

Втім, є і сектори, де Україна сама може виступити "експортером технологій": за словами очільника Мінстратегпрому, іноземні партнери проявляють інтерес до БПЛА української розробки, і також – до транспортних літаків типу Ан-70 та Ан-178.

ДП "Антонов" має лише один "літаючий" екземпляр літака Ан-70, що був задіяний під час параду на честь 30-річчя відновлення Незалежності України

Нагадаємо, Defense Express розповідав: представники компанії Boeing, ДП "Антонов", ДК "Укроборонпром" та Міністерства оборони України весною 2019 року вели перемовини щодо збирання на території України найновішого легкого учбово-тренувального літака.

Мова була саме про T-X, який зараз прийнятий повітряними силами США на озброєння під назвою Т-7А Red Hawk.

До 2024 року ВПС США мають отримати понад 300 літаків Т-7А Red Hawk

У випадку успіху перемовин Україна отримала б можливість локалізації виробництва сучасних бойових літальних апаратів, що можуть прийти на заміну застарілому радянському авіапарку. Таких можливостей Україна у сфері авіабудування за всю свою історію ніколи не отримувала.

Якщо Україні випаде шанс стати учасником виробництва того ж F-15 - такий шанс марнувати не можна

Тим більш, що участь у подібних проектах зі світовими лідерами дає неоціненний досвід реальної роботи з провідними технологіями та контролем якості.

Втім, перемовити завершились нічим. Як розповів екс-очільник ДП "Антонов" та голова правління британсько-української компанії Air combat evolution Олександр Лось причиною провалу домовленості став саботаж. Більше деталей – в інтерв’ю Defense Express.

Читайте також: Airbus поставив уже 100 літаків A400М: це привід згадати про наш Ан-70