xcounter
#

Airbus поставив уже 100 літаків A400М: це привід згадати про наш Ан-70

6156
Вартість затрат на проект європейського транспортного літака уже досягла 30 мільярдів євро
Вартість затрат на проект європейського транспортного літака уже досягла 30 мільярдів євро

Сотий літак типу A400М було поставлено для ВПС Іспанії

Defence Express сьогодні уже розповідало обнадійливі новини для вітчизняного літакобудування.

Наприклад, за словами Віце-прем’єр-міністра – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського, влітку цього року має відбутись підписання "твердого контракту" на поставку 13 літаків Ан-178 для авіації Міністерства внутрішніх справ України.

Читайте також: ​Чи порушується графік поставки гелікоптерів для ДСНС: черговий H225 Super Puma прибув в Україну
Міністр МВС України Арсен Аваков під час підписання Меморандуму із ДП "Антонов" про закупівлю 13 літаків Ан-178 під час виставки "Зброя та Безпека-2019"

Також, як розповів очільник Мінстратегпрому, зараз тривають перемовини по можливому відновленню серійного виробництва для іноземних замовників літаків Ан-74 на Харківському авіаційному заводі.

Але при цьому на певній "мертвій точці" застряг інший проект вітчизняної авіаційної галузі – літак Ан-70.

Перший політ цього літака відбувся більше 26 років тому, у 2015 році Міноборони України оголосило про взяття Ан-70 на озброєння ЗСУ, але цим справа поки й обмежилась

В своєму інтерв’ю виданню "День" у січні 2021 року Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський сказав, що на даний момент єдиний наявний екземпляр Ан-70 зберігається на ДП "Антонов".

І також – що Міноборони пропрацьовує можливі варіанти щодо використання цього наявного літака та розвитку проектом загалом. Але більше новіших новин по темі долі проекту Ан-70 ми не маємо.

Наші військові поки не виказують публічного інтересу до літака Ан-70

Водночас, маємо наступну новину. Концерн Airbus виконав першу в цьому році поставку військово-транспортного літака А400М.

Як пише портал European Defence Rewiew, такий літак отримали військово-повітряні сили Іспанії, котрі таким чином мають уже 10 одиниць А400М. Для самого концерну Airbus – це уже сотий серійний А400М, поставлений замовнику.

Загалом наявний флот таких літаків у користуванні 8 країн уже налітав 100 тисяч льотних годин, виконуючи при цьому усі можливі завдання

Тут варто віддати належне наполегливості того ж Airbus, котрий веде виробництво А400М всупереч усім можливим проблемам, які уже спіткали цей проект.

Зокрема, станом на зараз в теорії замовники мали би отримати уже 180 таких літаків, хоча як бачимо – отримали тільки 100, проблеми із надійністю конструкції фюзеляжу доволі сильно "просаджують" попит на А400М.

Більш того - у 2015 році один А400М розбився біля Севільї в Іспанії. На фото - зафіксований останній момент перед трощею літака

У 2019 році Airbus довелось витратити мінімум 3 мільярди євро на проведення нових робіт по доопрацюванню літака А400М. Відтак, вартість проекту вже перевищила 30 мільярдів євро.

Щоб на цьому фоні вийти на мінімальну рентабельність, Airbus має на 50% прискорити темпи поставок – тобто стабільно 10 років підряд щороку постачати мінімум 15 "бортів" А400М, а не 10, як це було минулого року.

На фото - один із елементів процесу складання літака А400М

Ось такий приклад складнощів європейського проекту А400М має відповідно мотивувати Україну до реанімації проекту Ан-70, в інтересах вітчизняного чи іноземного замовника.

Тим більш, що "в запасі" лишаються як мінімум два фюзеляжі недобудованих екземплярів літака Ан-70.

Фюзеляжі літаків Ан-70 з серійними номерами 01-04 та 01-05 Фото: В’ячеслав Смігунов
Читайте також: Гусєв пообіцяв підняти у небо перший Ан-178 для ЗСУ уже наприкінці 2021 року