xcounter
#

​Чи порушується графік поставки гелікоптерів для ДСНС: черговий H225 Super Puma прибув в Україну

3162
22 травня ц.р. в ДСНС отримали шостий гелікоптер H225 Super Puma /Фото: Іван Коробка
22 травня ц.р. в ДСНС отримали шостий гелікоптер H225 Super Puma /Фото: Іван Коробка

В Україну прибув черговий гелікоптер H225 Super Puma від Airbus для Державної служби з надзвичайних ситуацій. Це вже шостий гелікоптер цього типу, що поставлено до ДСНС. Очікується, що служба отримає ще три H225 до кінця цього року

Це можна зрозуміти з оприлюдненого наприкінці минулого року уточненого графіку доставки гелікоптерів моделі H225. Крім того, аналіз цього документу показує, що гелікоптер із бортовим номером 56 прибув до України з запізненням майже на півроку – мав прибути наприкінці листопада минулого року.

черговий H225 Super Puma для ДСНС прибув в Україну, Defense Express
22 травня ц.р. рятувальники зустріли вже шостий гелікоптер H225 Super Puma із бортовим номером 56 / Фото: ДСНС

Також з графіку видно, що сьомий та восьмий борти повинні були вже прибути до кінця березня ц.р., а останній з партії у дев’ять одиниць H225 Super Puma – до кінця червня ц.р. Про причини затримки поставки гелікоптерів для ДСНС наразі не повідомляється.

Читайте також: Вертоліт Ми-28НЭ: Росія "форсує" його продаж за кордон і що в ньому особливого (аналіз)
черговий H225 Super Puma для ДСНС прибув в Україну, Defense Express
Шостий гелікоптер H225 Super Puma прибув на на аеродром базуванння Спеціального авіаційного загону ДСНС в Ніжині / Фото: ДСНС

Нагадаємо, що востаннє французький вертоліт за контрактом ДСНС отримувала наприкінці листопада 2020 року – судячи з усього, він також був доставлений із затримкою у півтора місяці.

черговий H225 Super Puma для ДСНС прибув в Україну, Defense Express
H225 Super Puma від Airbus Державної служби з надзвичайних ситуацій / Фото: ДСНС

В прес-службі ДСНС повідомили, що гелікоптер H225 Super Puma із бортовим номером 56, який прибув до Ніжина 22 травня ц.р. додатково оснащений для проведення аварійно-рятувальних операцій: лебідкою для підйому та прожектором для здійснення пошуку на землі у темний час доби.

черговий H225 Super Puma для ДСНС прибув в Україну, Defense Express
22 травня ц.р. в ДСНС отримали шостий гелікоптер H225 Super Puma / Фото: Іван Коробка

Також в ДСНС стверджують, що отримані службою раніше гелікоптери активно залучалися для виконання завдань за призначенням у 2020 році: під час ліквідації масштабних пожеж на території Чорнобильської Зони, Житомирської та Луганської областей, під час ліквідації наслідків дощових паводків у Карпатському регіоні, для виконання рейсів санавіації, а також для чергувань під час заходів із забезпечення безпеки на місцевих виборах в Україні.

черговий H225 Super Puma для ДСНС прибув в Україну, Defense Express
Шостий гелікоптер H225 Super Puma з боротовим номером 56 додатково оснащений для проведення аварійно-рятувальних операцій / Фото: ДСНС

Відео прибуття гелікоптера в Україну оприлюднила Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Також в мережі оприлюднено відео прибуття гелікоптера H225 Super Puma із бортовим номером 56 на аеродром базуванння Спеціального авіаційного загону ДСНС в Ніжині на якому гелкоптер здійснює прохід над аеродромом та ефектно здійснює заход на посадку.

Також в Фейсбук оприлюднили відео цього моменту з кабіни H225 Super Puma.

Нагадаємо, що гелікоптери Airbus постачаються до Державної служби Укарїни з надзвичайних ситуацій у рамках розбудови Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС України. Відповідну угоду було підписано між Урядами України та Франції 29 травня 2018 року у Парижі.

Airbus Н-225 Super Puma для НГУ, ЕС 225 LP, Національна гвардія України, Defense Express

Документ підписали від імені Уряду України міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та Державний секретар Міністерства економіки та фінансів Франції Дельфін Жені-Стефан.

НГУ, гелікоптери від Airbus, H225 Super Puma, Defense ExpresAirbus Н-225 Super Puma для НГУ, ЕС 225 LP, Національна гвардія України, Defense Express, Аваков, МВС
29 травня 2018 року Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков підписав з державним секретарем Міністерства економіки та фінансів Франції Дельфін Жені-Стефан угоду на закупівлю 55 гелікоптерів французької компанії Airbus Helicopters / Фото: Прес-служба МВС України

Всього в рамках цієї угоди, загальна вартість якої становиь близько 551 мільйонів євро, Україна має отримати 55 одиниць французької авіаційної техніки – гелікоптери Н145, Н125 та Н225 виробництва французької компанії Airbus.

НГУ, гелікоптери від Airbus, H225 Super Puma, Defense Expres
На початку травня ц.р. Уряд України затвердив Стратегію відродження вітчизняного авіабудування. яка дисонує з оголошеним наприкінці березня ц.р. рішенням про придбання у франції 55 гелікоптерів компанії Airbus Helicopters. На фото: Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан потискають руки після підписання угоди про придбання 55 гелікоптерів компанії Airbus Helicopter/Фото: Прес-служба КМУ

Раніше Defense Express повідомляв про те, що в Україну прибув черговий Airbus Н-225 Super Puma для НГУ, а також про відкриття у Кременчуці новітнього навчального центру підготовки пілотів гелікоптерів H225. Крім того, ми писали про те, кому, крім України, Airbus також постачає свої гвинтокрили.

Читайте також: НГУ та ДПСУ активно освоюють гелікоптери Airbus – кількість сертифікованих пілотів збільшується