xcounter
#

Не тільки Україна: кому зараз Airbus також постачає свої гвинтокрили

2612
Силові структури Сінгапуру та Японії вирішили придбати додаткові гвинтокрилі машини для своїх потреб
Силові структури Сінгапуру та Японії вирішили придбати додаткові гвинтокрилі машини для своїх потреб

Але українське МВС, схоже, стане таки найбільшим іноземним покупцем вертольотів виробництва Airbus

Українське міністерство внутрішніх справ вустами свого очільника Арсена Авакова висловило амбіцію створити третій за величиною в Європі парк гвинтокрилів, що виконуватимуть функції цивільної оборони: гасіння пожеж, евакуація постраждалих із зон лиха або ж аеромедична евакуація хворих.

Airbus Helicopters H225 Національної гвардії України

В рамках реалізації такої мети МВС уклало контракт із Airbus Helicopters на закупівлю 55 гвинтокрилих машин моделей H225, H145 та Н125. У 2020 році надійшло 10 машин, у 2021 році – має надійти 26 вертольотів. Поставка цих вертольотів обійдеться державній казні у 551 мільйонів євро, із яких 475 мільйонів євро – це позика, взята під 4,25% річних.

Читайте також: Італія будує для своїх ВМС серію "модульних" OPV: чи потрібні Україні аналогічні кораблі

Відповідно, суспільство України завжди уважно слідкуватиме за виконанням цього вертолітного контракту для нашого МВС.

Airbus Helicopters H145 із складу авіації ДСНС України

Відповідно – буде актуально порівняти, для початку, в яких обсягах інші країни замовляють гвинтокрилі машини виробництва Airbus Helicopters.

І тут маємо такі новини. Портал European Defence Rewiew повідомляє: Берегова охорона Японії замовила для своїх потреб два додаткові гвинтокрили типу Н225. На даний момент, японські силові структури мають зараз 15 машин типу Н225 та два AS332, котрі використовуються для функцій цивільного захисту. Сервісне обслуговування цих машин виконує Airbus за програмою HCare Smart.

Вертоліт Н225 Берегової охорони Японії

Водночас, пише видання, військово-повітряні сили Сингапуру на днях отримали перший вертоліт H225M, який був замовлений ще в 2016 році. Цікаво, що Сінгапур та Airbus Helicopters не розкривають деталі цього контракту, тому достеменно невідомо, скільки машин H225M і за яку ціну має бути поставлено за цією угодою.

Але відомо, що Н225 замінять в складі сінгапурських ВПС вертольоти SA316B Alouette III, також французького виробництва

Але, за даними того ж концерну Airbus, зараз у світі загалом країни-експлуатанти використовують 104 вертольоти H225M, і ці машини сумарно налітали уже 143 тисячі годин.

Відповідно, наша країна таки опинилась в списку одного із найбільших покупців гвинтокрилих машин виробництва Airbus. Хоча у нас окрім "Мотор Січі" є доволі багато перспективних підприємств-виробників вертольотів, які б також могли задовольнити потреби вітчизняного МВС.

Eurocopter EC225 LP Super Puma ДСНС (52 синій)
Читайте також: Гелікоптери, які роблять в Україні: огляд проєктів