xcounter
#

Італія будує для своїх ВМС серію "модульних" OPV: чи потрібні Україні аналогічні кораблі

3814
Побудову двох кораблів аналогічного типу на італійських потужностях також замовили ВМС Катару
Побудову двох кораблів аналогічного типу на італійських потужностях також замовили ВМС Катару

За програмою 2015 року італійський флот до 2026 року отримає сім новітніх патрульних кораблів, на які можна встановлювати різні набори озброєння, залежно від місії.

Італійська суднобудівна компанія Fincantieri спустила на воду патрульний корабель (OPV) “Raimondo Montecuccoli”, третій у запланованій серії із семи таких кораблів Fincantieri PPA для військово-морських сил Італії.

Цей корабель має стати до строю національних ВМС у 2023 році, пише портал Naval Post.

Читайте також: 136,5 млн євро за 20 патрульних катерів для МВС: скільки це Bayraktar TB2, БТР-4 чи "Оплотів"

Зазначається, що попередній, другий корабель цієї серії - Francesco Morosini – був спущений на воду в травні 2020 року.

Ходові випробування першого корабля серії Fincantieri PPA - Paolo Thaon di Revel, котрий має увійти до складу італійських ВМС в листопаді 2021 року

Будівництво патрульних кораблів Fincantieri PPA – стартувало в травні 2015 року, відповідно "Морському закону", котрий ухвалили спільно уряд та парламент Італії. Завершитись – має у 2026 році.

Кораблі серії Fincantieri PPA мають одразу дві особливості. Перша – конструктивна – це форма носової частини, котра забезпечує кращу морехідність кораблям цієї серії.

Наочна демонстрація конструктивної особливості кораблів серії Fincantieri PPA

Друга – це "модульність" оснащення цих бойових одиниць італійських ВМС.

Зазначається, що на кораблі Fincantieri PPA можна встановлювати різні набори оснащення, починаючи від "м’якої версії", необхідної для виконання завдань берегової охорони, закінчуючи «повної» версії, необхідної для виконання бойових завдань у воєнний час. Щоправда, італійські військові не розголошують, як саме виглядає номенклатура озброєння, котру можна встановлювати на Fincantieri PPA, залежно від задач.

Фото було зроблене під час спуску на воду патрульного корабля Francesco Morosini

Відомо, що кораблі серії Fincantieri PPA мають такі характеристики:

  • довжина корпусу – 133 метри;
  • швидкість ходу – 31 вузол;
  • чисельність екіпажу – 171 особа.

Також відомо, що Італія також будує на замовлення Катару два аналогічні патрульні кораблі з "модульним" оснащенням, котрі мають дещо «урізані» габарити:

  • довжина корпусу – 63 метри;
  • ширина корпусу – 9,2 метри;
  • максимальна швидкість ходу – 30 вузлів,
  • екіпаж – 38 осіб.
Перший патрульний корабель Musherib, збудований на замовлення ВМС Катару, був спущений на воду у вересні 2020 року

Цей приклад варто врахувати Україні, яка зараз веде роботу по оновленню плавскладу Морської охорони, підпорядкованої МВС.

На даний момент, на Морську охорону покладене в тому числі й виконання патрульних завдань, і оборона морського побережжя нашої країни, в першу чергу – в Азовському регіоні.

Корабель "Донбас", що входить до складу Маріупольського загону морської охорони

Однак зараз наша країна за кредитні 116 мільйонів євро купує 20 французьких патрульних катерів на базі проекту FPB 98 MKI від OCEA. І ці катери мають доволі скромні характеристики:

  • довжина корпусу - 32 метри;
  • екіпаж - до 14 осіб;
  • швидкість ходу - 20-35 вузлів.

Зазначається, що загалом ці катери на базі проекту FPB 98 MKI також відзначаються "модульністю" оснащення. Однак Морська охорона встановлюватиме на корпус цих катерів не французьке оригінальне, а вітчизняне озброєння. І це при тому, що вартість контракту складає майже 140 мільйонів євро.

Викатка корпусу першого катера за французьким проектом для Морської охорони України

На ці 140 мільйонів євро, як писав Defence Express, можливо було придбати 12 розвідувально-ударних дронів Bayraktar TB2 із шістьма станціями керування та півтисячі високоточних бомб MAM-L.

Чим закінчується підхід із оснащенням імпортних кораблів "вітчизняним озброєнням" - можемо побачити на прикладі перших двох катерів типу Island – "Старобільськ" та "Слов’янськ", переданих ВМС Україні. Усе завершилось установкою "архаїчних" 25-мм радянських автоматичних гармат М-110, які родом з 50-х років.

При цьому автомати М-110 поставили на лафети від установок Mk 38 Mod 0 Bushmaster
Читайте також: "Фрегатна програма" Канади стала "довгобудом": вартість виросла у півтора рази