xcounter
#

Майбутнє замовлення на Ан-178 від МВС та імпортозаміщення Ан-74: контракти можуть бути укладені вже найближчим часом

8317
Транспортні українські літаки Ан-74 та Ан-178
Транспортні українські літаки Ан-74 та Ан-178

В Мінстратегпромі ведуть перемовини щодо відновлення серійного виробництва Ан-74 та чекають документів від МВС України

Про це журналістам "5 каналу" розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський на церемонії викатки зі стапеля кінцевого складання фюзеляжу першого Ан-178-100Р для Міноборони України, яка пройшла 20 травня 2021 року.

За його словами, в МВС України нарешті готові підписати твердий контракт на закупівлю нових українських транспортників.

Читайте також: Гусєв пообіцяв підняти у небо перший Ан-178 для ЗСУ уже наприкінці 2021 року

"Найближчим часом очікуємо подання від Міністерства внутрішніх справ нормативно-правового акту щодо затвердження програми закупівлі Ан-178 в їхніх інтересах", - повідомив Олег Уруський.

Уруський
Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський під час церемонії викатки фюзеляжу першого Ан-178 для ЗСУ на фоні дослідного зразка Ан-178 / Фото: 5 канал

При цьому, чекати на добрі новини зосталося начебто недовго.

"Я сподіваюсь, що влітку цього року ми це вже доробимо", - відзначив Віце-прем’єр-міністр.

Аваков
Міністр МВС України Арсен Аваков під час підписання Меморандуму щодо закупівлі 13 Ан-178 на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Нагадаємо, 8 жовтня 2019 року під час виставки "Зброя та Безпека-2019" між ДП "Антонов" та МВС України було підписано Меморандум щодо постачання 13 нових Ан-178.

Як повідомив тоді Міністр МВС Арсен Аваков, - "дев'ять літаків (Ан-178) будуть працювати на потреби ДСНС, а ще чотири використовуватимуться Нацгвардією".

Проте, кілька років після підписання документу ніякого видимого руху в цьому напрямі помітно не було. Підтвердження, що про амбітні плани в МВС таки не забули з’явилося лише березні ц.р. під час презентації введення в дію програми "Системи авіаційної безпеки МВС".

На одному з презентаційних слайдів вказувалося, що МВС планує розширити авіапарк своїх літаків за рахунок 13 Ан-178.

МВС
Слайд з презентації "Системи авіаційної безпеки МВС"

На відміну від Ан-178, які будуються в Києві, ситуація на іншому авіапідприємстві, що входить до складу ДК "Укроборонпром" - ХДАВП та планах щодо відновлення там виробництва літаків Ан-74 та Ан-140 далека від ясної.

Підприємство не працює вже близько п’яти років, накопичило величезні борги, а імпортозаміщенням комплектуючих на літаках ніхто не займався.

Ан-74
В цеху ХДАВП стоїть понад десяток майже добудованих літаків Ан-140 та Ан-74

Остання проблема заважає добудуванню частково готових виробів (наприклад дев'яти Ан-74, які мають готовність у 70-90%), які стоять в цеху харківського підприємства та їх замовленню тими ж силовими структурами України.

За словами Олега Уруського, "надія" на відновлення серійного виробництва принаймні Ан-74 ще є. Зокрема, в цьому питанні можуть допомогти неназвані закордонні партнери.

Ан-74
Стан готовності одного з недобудованих транспортних літаків Ан-74 на ХДАВП. Січень 2021 року

"Першою чергою ми тут сподіваємося на наших іноземних партнерів з якими зараз йдуть серйозні перемовини щодо замовлення цих літаків в перспективі. Оскільки вони також потребують повністю заміни обладнання, яке виготовлялося в Російський федерації. На це потрібен час і потрібні кошти та інвестиції. Партнери наші готові на це йти", - повідомив очільник Мінстратегпрому.

Ан-74
Недобудований транспортник Ан-74 в цеху ХДАВП

Можливо це якось пов’язане з озвученими у квітні ц.р. планами з приватизації Харківського авіазаводу. В такому разі потенційні інвестори (скоріш за все закордонні) можуть профінансувати програму імпортозаміщення за свій кошт.

Читайте також: Богуслаєв хоче орендувати потужності ХДАВП. Націоналізація "Мотор Січі" відкладається? (Оновлено)