xcounter
#

Богуслаєв хоче орендувати потужності ХДАВП. Націоналізація "Мотор Січі" відкладається? (Оновлено)

13111
На стапелях Харківського авіазаводу на даний момент стоять 14 літаків Ан-74 та Ан-140 у різній ступені готовності
На стапелях Харківського авіазаводу на даний момент стоять 14 літаків Ан-74 та Ан-140 у різній ступені готовності

Очільник підприємства "Мотор Січ" заявив бажання взяти в оренду потужності заводу "Тора", щоб реанімувати виробництво літаків "Антонова" у Харкові. На перший погляд, це виглядає як пропозиція підписати черговий меморандум без жодних наслідків. А по факту – може бути частиною домовленостей щодо майбутньої долі самої "Мотор Січі".

Президент АТ "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв заявив: якщо держава дозволить взяти в оренду підприємство "Тора", що входить до складу Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП), то сама "Мотор Січ" на базі цих потужностей зможе реанімувати серійне виробництво літаків типів Ан-74 та Ан-140.

Ця заявала була зроблена напередодні рішення про націоналізацію самої "Мотор Січі", котре було прийнято на засіданні Ради національної безпеки та оборони України в четвер, 11 березня 2021 року.

Читайте також: ХДАВП у небезпеці: як врятувати підприємство та відновити серійне виробництво Ан-74 і Ан-140

Як стверджував очільник "Мотор Січі", пише "Український мілітарний портал", необхідний термін для відновлення виробництва цих літаків на базі потужностей ХДАВП складає п’ять років.

Корпуси недобудованих літаків в цеху ХДАВП

При цьому на рівні РНБО, говорить Богуслаєв, потрібно врегулювати питання критичного імпорту комплектуючих, котрі не виготовляються в Україні, однак потрібні для реанімації цього самого виробництва літаків Ан-74 та Ан-140.

Щоправда, при цьому Богуслаєв не уточнив, скільки літаків на рік на потужностях ХДАВП розраховує виготовляти "Мотор Січ". І також – який обсяг фінансових ресурсів "Мотор Січ" готова витратити на реалізацію подібного проекту.

Перспективний патрульний літак Ан-74МП-300

З формальної точки зору, пропозиція В’ячеслава Богуслаєва взяти в оренду завод "Тора" має одну і суттєву перевагу: так ХДАВП отримує "стратегічного інвестора", котрий проголошує готовність взяти на себе усі "виробничі" проблеми в умовах відсутності державних замовлень на продукцію цього заводу.

Втім, на цьому і закінчуються всі принади озвученної пропозиції від очільника "Мотор Січі".

Російський Ан-72П. Його набір озброєння - гармата ГШ-23Л з 250 снарядами, два блоки некерованих ракет і чотири бомби калібром 100 кг

Богуслаєв говорив про те, що (дослівно) "людей треба рятувати, треба дати роботу, та орендувати оснастку". Але нічого не було сказано про проблему погашення боргів по зарплаті, обсяг яких на ХДАВП уже досяг 239 мільйона гривень. Також – на який період часу Богуслаєв має намір взяти в оренду завод "Тора"?

Відкритим також лишається питання, а для якого саме ринку Богуслаєв та "Мотор Січ" планують складати літаки на потужностях ХДАВП? На даний момент, військово-політичне керівництво України ще не оформило та не проголосило замовлення на поставку літаків типів Ан-140 та Ан-74 для потреб Збройних Сил України.

На даний момент, основний тип патрульного літака Морської авіації України - це Ан-26

Ринок України для поставки цивільних літаків – доволі вузький, головним чином – із-за доволі невисокої активності авіаперевезень пасажирів та вантажів всередині країни.

Гіпотетично, покупцем "цивільних" версій літаків Ан-74 та Ан-140, вироблених на базі ХДАВП (у випадку дозволу на оренду потужностей підприємства), може стати сама "Мотор Січ". За наявними в публічному обороті даними, авіаперевізник "Мотор Січі" має дев’ять вантажних та пасажирських цивільних літаків, однак лише два із них – сучасні: один Ан-140 та один вантажно-пасажирський Ан-74-ТК-200. Інші сім літаків – це один Ан-12, три Ан-24РВ та три Як-40.

Цивільний Ан-140 із складу флоту "Мотор Січі"

Також, гіпотетично, покупцем "цивільних" версій літаків Ан-74 та Ан-140, які може виробити "Мотор Січ" на базі ХДАВП (у випадку дозволу на оренду потужностей підприємства), може стати перспективна національна авіакомпанія, флот якої має складатись із літаків "Антонова", і ідею котрої в Офісі Президента України "виношують" із весни минулого року.

Втім, описані вище два варіанти закупівлі "цивільних" версій літаків Ан-74 та Ан-140 тому й варто описувати в категоріях "гіпотетично", бо закупка літальних апаратів має опиратись під конкретний бізнес-план, а його – нема.

Ан-74ТК-300Д із складу авіапарку державного підприємства "Україна"

Озвучену Богуслаєвим ідею можна сприймати лише як одну із спроб плану "чудодійного порятунку" ХДАВП, що позбавлена жодної конкретики. Варто нагадати, що в 2017 році Укроборонпром, ХДАВП та американська компанія Oriole Capital Group підписали угоду про інвестиції, згідно з якою планувались інвестиції в 150 млн доларів. Але, на цей час щось надвелике з цього співробітництва так і не вийшло.

У серпні 2020 року український бізнесмен Олександр Ярославський (до речі, один із акціонерів "Мотор Січі") також висловив готовність залучити 1 млрд дол. для відновлення ХДАВП. Але далі слів справа так і не пішла.

Ан-72 із складу авіаційних сил Національної гвардії України

Але, варто пригадати і такий аспект. Минулого тижня, тобто 4 березня, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що Верховній Раді "в найближчий час" зареєструють законопроєкт про націоналізацію ПАТ "Мотор Січ". Хоча під словосполученням "найближчий час" мався на увазі саме минулий тиждень, такий документ досі у ВР не з'явився.

Натомість – Богуслаєв та Ярославський публічно висловились про небажаність сценарію саме для держави Україна із націоналізацією "Мотор Січі".

Один із цехів заводу "Мотор Січ"

Цілком можливо, що заява президента АТ "Мотор Січ" про можливу участь в реанімації виробництва на ХДАВП – лише один із елементів "адміністративного торгу" між представниками держави та інвесторами по темі майбутньої долі самої "Мотор Січі".

Втім, якщо учасники цих "адміністративних торгів" зможуть домовитись і про прийнятні умови щодо майбутнього підприємства "Мотор Січ", і щодо прийнятих умов реанімації виробництва та вирішення інших проблем на ХДАВП – від цього виграють усі сторони процесу зокрема, та держава Україна загалом. І наше літакобудування отримає імпульс до відродження.

Наприкінці 2020 року Україна стала однією із небагатьох країн, де існує власне виробництво не тільки вертолітних двигунів, але й лопатей також. Виробником лопатей стала саме "Мотор Січ", обсяг виробництва має досягати 60 комплектів на рік
Читайте також: 136,5 млн євро за 20 патрульних катерів для МВС: скільки це Bayraktar TB2, БТР-4 чи "Оплотів"