xcounter
#

Харківський авіазавод можуть приватизувати: у ВР готують відповідний законопроект

1473
Перед голосуванням у сесійній залі текст законопроекту обіцяють узгодити із представниками авіагалузі, Мінстратегпрому та "Укроборонпрому"
Перед голосуванням у сесійній залі текст законопроекту обіцяють узгодити із представниками авіагалузі, Мінстратегпрому та "Укроборонпрому"

Головна вимога до нового потенційного власника ХДАВП – на підприємстві має зберегтись виробництво літаків як основний профіль роботи заводу

Члени підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації із складу Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки готують законопроект, який передбачає прозору приватизацію Харківського державного авіаційно-виробничого підприємства. Про це у коментарі Укрінформу розповів голова голова підкомітету, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу" Ігор Копитін.

"У документі йдеться про списання боргів з підприємства, а також виведення на прозорий конкурс. Хто з інвесторів заявиться та чесно переможе, той і буде керувати та володіти авіазаводом", - наголосив Копитін.

Читайте також: Суд почав розгляд справи про банкрутство ДП "Миколаївський суднобудівний завод"
"VIP-борт" Ан-74ТК-300Д із складу авіапарку державного підприємства "Україна" був вироблений саме на Харківському авіазаводі

За словами народного депутата, ідея цього законопроекту вже була успішно апробована на спільному засіданні, що відбулось за участі представників Мінстратегпрому та Концерну "Укроборонпром".

Один із головних акцентів документу – майбутній інвестор заводу буде зобов'язаний дотримуватися низки важливих умов. Зокрема, йдеться про збереження основного профілю — виробництво літаків, а також робочих місць.

Зараз Харківський авіазавод виступає скоріше складом для понад десятка недобудованих літаків типів Ан-74 та Ан-140

Копитін наголосив, що фінальний текст законопроекту про приватизацію ХАЗ також пройде публічне обговорення, зокрема за участі тих же Мінстратегпрому та "Укроборонпрому".

Опісля цього етапу, проект закону буде винесений на схвалення Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, а потім – і на голосування у сесійну залу Верховної Ради.

Влітку 2020 року очільник Кабміну Денис Шмигаль заявляв план дати держзамовлення Харківському авіазаводу на поставку двох Ан-140. Поки що в Україні для регулярних польотів використовується лише один літак такого типу, що входить до складу флоту "Мотор Січі"

Копитін вважає, що в ситуації із Харківським авіаційним заводом приватизація – єдино правильний вихід. Підприємство уже п’ять років не виробляє літаки, а "Укроборонпром" як орган управління досі не знайшов спосіб вивести завод із кризи.

"Ми на рівні підкомітету неодноразово порушували це питання. Минув понад рік. Ми тоді збиралися, обговорювали, намагалася допомогти вирішити проблему, але поки що результату не досягнено", - наголосив очільник підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Копитін.

Хоча за цей період ХДАВП міг би уже перейти до виробництва літаків для потреб вітчизняних силових структур

Водночас, "Укроборонпром" також нарешті долучився до порятунку власного підприємства.

Прес-служба Концерну сповістила: У п’ятницю, 16 квітня, Рада директорів Укроборонпрому розгляне антикризовий план щодо Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП), яке вже понад 10 років перебуває у скрутному становищі.

В Концерні обіцяють, що цей Антикризовий план буде презентовано і трудовому колективу підприємства одразу після його затвердження Радою директорів Укроборонпрому.

Сподіваємось, що всі ці дії дадуть позитивний результат, і Харківський авіазавод буде працювати зокрема і на посилення обороноздатності нашої держави
Читайте також: Працівникам "Заводу імені  Малишева" частково погасили борги по зарплаті: обіцяють виправити ситуацію за рахунок контракту з Пакистаном