xcounter
#

​ДП "Антонов" міг виробляти спільно з Boeing Т-7А Red Hawk - домовленості саботували

Boeing Т-7А Red Hawk
Boeing Т-7А Red Hawk
11151

Boeing Т-7А Red Hawk - найновіший легкий учбово-тренувальний літак

Представники компанії Boeing, ДП "Антонов", ДК "Укроборонпром" та Міністерства оборони України вели перемовини щодо збирання на території України найновішого легкого учбово-тренувального літака. Мова йде про T-X, який зараз прийнятий повітряними силами США на озброєння під назвою Т-7А Red Hawk.

Ці перемовини активно проходили весною 2019 року, проте завершились нічим. Як заявив екс-очільник ДП "Антонов" та голова правління британсько-української компанії Air combat evolution Олександр Лось в інтерв'ю Defense Express, причиною провалу домовленості став саботаж.

Дивіться також: Антиматеріальна зброя, "Калаш Наш", міномет "Молот" - про розробки "Маяка" з Олександром Гордєєвим

"Свого часу мною був запропонований проект локалізації виробництва літака, який тоді мав "робочу" назву T-X, а зараз відомий, як Т-7А Red Hawk. Мова йшла про кінцеве складання літака на потужностях ДП "Антонов".

Т-7А Red Hawk
Т-7А Red Hawk під час розробки мав індекс T-X

Це передбачало використання американської логістичної системи зі створенням складу комплектуючих. Вже було погоджено і навіть знайдено відповідне приміщення у Києві на якому мали зберігатися деталі від Boeing. Але далі почався саботаж", - розповів Defense Express Олександр Лось під час інтерв'ю, повна версія якого вийде на нашому каналі у YouTube у вівторок ввечері.

Олександр Лось, який тоді займав посаду віце-президента з виробництва ДП "Антонов", не став пояснювати хто саме з боку української сторони у 2019 році саботував перемовини. Проте підкреслив, що планомірний зрив домовленості повністю "закрив вікно можливості" співпраці з Boeing по цьому напряму.

Т-7А Red Hawk
Т-7А могли збирати на ДП "Антонов"

Зазначимо, що у липні 2020 році Олександр Лось був призначений на посаду президента ДП "Антонов", але вже у листопаді, тобто через декілька місяців - був звільнений.

Як згодом повідомив сам екс-очільник підприємства, він покинув посаду через інтриги "Укроборонпрому", а навколо ДП "Антонов" ведуться "закулісні ігри за спиною президента нашої країни".

Олександр Лось
Олександр Лось зараз займається розробкою ударного БПЛА Ace One

Слід зазначити, що збирання в Україні Т-7А Red Hawk справді мало стратегічне значення для країни, не стільки з точки зору необхідності замінити парк учбових літаків L-39, а через можливість увійти у кооперацію зі світовим авіагігантом Boeing.

L-39 ЗСУ
L-39 - основний учбово-тренувальний літак ЗСУ

Успішне виконання цієї програми цілком логічно давало вагомі шанси продовжитись у вигляді подальшої участі ДП "Антонов" в інших проектах Boeing. І мова йде не тільки про цілком реальну участь у виробництві деяких комлектуючих, або збиранні літаків цивільної авіації та інших не військових програмах.

Boeing випускає винищувачі F-15 та F/A-18, морські патрульні літаки P-8 Poseidon, повітряні танкери KC-46, літаки дальнього радіолокаційного стеження AWACS, радіоелектронної боротьби та розвідки. Окрім того, ця ж компанія є виробником ударних вертольотів AH-64 Apache.

F/A-18
F/A-18 - один з бойових "флагманів" Boeing

Тобто успішне виконання проекту зі збирання Т-7А Red Hawk відкривало шлях, який Україна у сфері авіабудування ніколи не отримувала - можливість локалізації виробництва сучасних бойових літальних апаратів, які можуть прийти на заміну застарілому радянському авіапарку.

Цей шлях у рази дешевший ніж купляти вже готові зразки. Щобільше, участь у подібних проектах зі світовими лідерами дає неоціненний досвід реальної роботи з провідними технологіями та контролем якості.

Проте "вікно можливостей" весною 2019 року було закрито. І залишається лише сподіватися, що вітчизняний ОПК отримає ще один шанс такої співпраці і він буде захищений від спроб саботажу.

Анонсуємо, що вечором вівторка на каналі Defense Express на YouTube вийде повна версія інтерв'ю з Олександром Лосем. В ньому мова піде про російський новий винищувач Checkmate з детальним аналізом його особливостей, а також про ударний надзвуковий турецький БПЛА MIUS. Окрім того - про шлях, який має обрати Україна для оновлення власних Повітряних сил та винищувач, який буде найкращим вибором.

Тож закликаємо підписатися на наш канал, щоб не пропустити найцікавіше.

Дивіться також: Фенікс, Зоопарк, 1Л300, Резидент та інші розробки НВК "Іскра": розмова з директором Юрієм Пащенко