xcounter
#

​Детально про винищувач "ЛТС Checkmate" та "Матрьошку": чим у РФ намагались здивувати та що з цього вийшло

ЛТС Checkmate на МАКС-2021
ЛТС Checkmate на МАКС-2021
6630

Винищувач "ЛТС Checkmate" був вперше продемонстрований на авіасалоні МАКС-2021

Під час авіасалону МАКС-2021 відбулась презентація моделі нового російського однодвигунного винищувача від КБ "Сухой". Попри агресивну піар-компанію та відверте нагнітання інтересу до розробки, правда виявилась доволі далекою від фантазій, які створили російські ЗМІ.

А наприкінці презентації керівництво "Объединенной авиастроительной корпорации" та КБ "Сухой" були вимушені майже виправдовувати свою розробку. Бо виявилось, що навіть "ВКС" РФ нею не зацікавились.

Читайте також: Таємничий MIUS з українським двигуном: є перші зображення нового турецького БПЛА від Baykar Defense

Повернення у 90-ті

В першу чергу виявилось, що ця розробка - ініціативна, а міноборони РФ навіть не сформувало на неї тактико-технічного завдання. А номер "75", який вже викликав припущення, що літак отримає назву "Су-75", виявився "поки що номером, просто посилом".

ЛТС Checkmate

Але це доволі чітко демонструє реальне відношення самих російських військових до проекту. Особливо враховуючи те, що "ВКС" РФ поки замовили лише 76 одиниць Су-57 на найближчі сім років, тобто з темпом з десяток винищувачів за рік.

Ця ситуація, можливо сигналізує про критичний стан у російській авіабудівній галузі, який починає нагадувати 90-ті роки, коли саме під експорт екстрено модернізований Су-27 перейменували на Су-30 та намагались продати всім охочим.

Су-30МКИ

І якщо, контракт на продаж Су-30МКИ Індії був підписаний у 1996 році, то у військах РФ він з’явився лише через 16 років - у 2012. І саме у 2010-х роках для російського авіапрому почався час "сидіння" на державних грошах, коли Кремль вливав мільярди на закупівлю численних Су-30, Су-34, Су-35, модернізацію вже існуючих літаків та розробку Су-57.

Тобто тепер, судячи з усього, російська "Объединенная авиастроительная корпорация" має самостійно себе годувати, бо, фраза "денег нет, но вы держитесь" можливо докотилась і до російської оборонки.

Объединенная авиастроительная корпорация

Це підтверджують і слова очільника "ОАК" Юрія Слюсара: "Ідея народилась з економіки: потрібен недорогий літак п’ятого покоління, який можливо сконфігурувати під себе".

Але оголошений перед презентацією цінник на ЛТС насправді викликав більше запитань. Голова "Ростеху" Сергій Чемезов заявив, що новий літак буде коштувати у межах 25-30 млн доларів. Тобто у рази дешевше за літак 4+ покоління типу F-16, Rafale чи Grippen.

ЛТС Checkmate

Що більше, така ціна контрастує навіть з показником Су-30, який на експорт до Індії йде за 60-80 млн доларів за одиницю, а для міноборони РФ - за 30-50 млн доларів.

Але навіть з такою ціною і з урахуванням того, що "ЛТС Checkmate" створюється спеціально для іноземних замовників - клієнтів на нього немає. Є виключно бачення, що цей літак має орієнтовний портфель замовлень у 300 машин на найближчі 15 років.

Тобто у керівництві "ОАК" вже добре розуміють темпи втрати своїх традиційних ринків збуту літаків через санкції та неспроможність конкурувати на них з модифікаціями радянських Су-27 та МиГ-29.

Су-30

Змоделювали за рік та створили "Матрьошку"

Цілком можливо, що з цим пов’язаний і поспіх у декларуванні розробки літака. За словами очільника "ОАК" Юрія Слюсара, проект існує лише близького одного року. А його створення велось за допомогою "суперкомп'ютерних технологій та віртуальних випробувань".

Також у КБ "Сухого" підкреслили, що у розробці використали напрацювання, які були зроблені під час роботи над Су-57. Скоріш за все, саме з нього "перекочувала" значна частина БРЕО та авіоніки.

Су-57

Але у підсумку аудиторії був продемонстрований лише змодельований у віртуальному середовищі макет. І заява про строки - це явна "відповідь" на повідомлення Пентагону щодо рекордно швидкої розробки винищувача NGAD саме завдяки сучасним технологіям проектування.

Проте відмінність в тому, що у США спочатку розробили прототип, здійснили на ньому перші польоти й лише після цього повідомили, що створили новий літак.

NGAD
Орієнтовне зображення NGAD

На використанні сучасних технологій робився акцент і під час презентації можливості літака, який має бути оснащений штучним інтелектом. Проте у якості ілюстративних принципів його використання назвали лише самостійну діагностику перед польотом та щось на кшталт голосового помічника.

Проте гігантський акцент був зроблений на автоматизованій системі логістичної підтримки з красномовною назвою "Матрьошка". Мовляв, її використання значно зменшить експлуатаційні витрати.

ЛТС Checkmate

Розчарування російської аудиторії

Російська аудиторія доволі активно чекала презентації ЛТС та навіть встигла нафантазувати можливості нової машини.

Наприклад, його сильно винесені хвостові балки трактувались як можливість створення варіанту літака з вертикальним зльотом. Але про це у презентації навіть не згадувалось.

ЛТС Checkmate

А з пафосом заявлена можливість короткого злету та посадки, коли мова дійшла до цифр, виявилась абсолютно стандартною для літаків 4 покоління - 400-500 метрів. Тобто стільки ж, скільки потрібно тому ж Су-27.

Попри очікування хоча б заяви про використання нового двигуна, який вже розробляють десяток років - "Изделия 30", виявилось, що літати Checkmate буде на двигуні, який "відпрацьований роками, з тягою 14500-16000 кгс". А під ці параметри підпадає лише АЛ-41Ф1, який є розвитком двигуна для Су-27, та має саме таку тягу на форсажі, а звичайну у 8800 кгс.

АЛ-41Ф1

Це також говорить, що перспективи появи "Изделие-30", який мав встановлюватись на Су-57, у короткостроковій перспективі - доволі примарні.

Не стали сенсацією і строки завершення робіт, перший політ у 2023 році, а початок постачання гіпотетичним покупцям - не раніше 2026-2027 років. І це без урахування традиційного для російського ОПК перенесення строків "вправо" на роки чи навіть десятиліття.

Порівняння з F-35

Під час презентації були оголошені доволі цікаві характеристики ЛСТ: максимальна швидкість у 1,8 Маха, бойовий радіус у 1500 км та дальність польоту до 2800 км без додаткових баків. Максимальна вага озброєння, яку має підіймати новий винищувач, складає 7400 кг.

ЛТС Checkmate

Цікаво, що, як підкреслив заступник конструктора ЛТС Алексій Булатов, російський літак, який навіть ще не здійснив свій перший політ вже випередив F-35 від Lockheed Martin.

Наприклад, вартість однієї льотної години ЛТС буде у 6-7 разів меньшою за показник F-35 та подібний до показника Gripen NG. Стосовно реальних цифр, то у американського літака мова йде про 28-36 тисяч доларів, а у шведського - від 4 до 7-8 тисяч доларів за одну годину польоту.

"Якщо говорити про американський F-35, як найближчого аналогу за розміром, то наш літак - принципово інший. Принципово інші властивості, більша швидкість, більша дальність, більша вантажопідйомність, менша помітність", - заявив Алексій Булатов.

F-35
ЛТС у РФ активно порівнюють з F-35

Але насправді F-35A може нести на 760 кг більше озброєння, ніж декларують у КБ "Сухого" для свого Checkmate.

Для справедливості слід зазначити, що задекларована швидкість та дальність ЛТС більша ніж у F-35A, на 0,2 Маха та 260 км відповідно. Також для Checkmate задеклароване розміщення п’яти ракет "повітря-повітря" у внутрішніх відсіках проти чотирьох у F-35.

F-35
Внутрішні відсіки F-35A

Проте, якщо для американського винищувача точно відомо, що мова йде про чотири далекобійних AIM-120, то для російського літака тип не обговорювали, і можливо мова йде про комбінування ракет ближньої дальності, які мають менші габарити, з більшими ракетами середньої дальності.

Проблема порівняння ЛТС з F-35A полягає і в тому, що останній розроблявся 20 років тому, здійснив свій перший політ у 2006 році, серійно постачається, а портфель замовлень складає понад 3 000 літаків. А Checkmate - це макет з декларованими характеристиками та гіпотетичним бажанням знайти клієнтів на 300 машин.

ЛТС Checkmate

На цьому фоні вже доволі скептично чулось про "унікальні аеродинамічні рішення", які насправді відверто копіюють невдалі проекти винищувачів Boeing X-32 та Northrop MRF-54E.

Boeing X-32
Boeing X-32

Особливо враховуючи те, що ці літаки констроювались у США ще у 90-х роках, тобто 30 років тому. А зараз на Заході повним ходом йде розробка винищувача вже шостого покоління.

Northrop MRF-54E
Northrop MRF-54E

Перспективи ЛТС

Відверто відчувалось те, що у російських розробників немає чіткого бачення бажань замовника. Тому вони неодноразово наголошували, що готові інтегрувати у ЛТС все, що забажає клієнт і намагались втиснути це у презентацію.

ЛТС Checkmate

Наприклад, одночасно декларувалось малопомітність та потужна бортова станція РЕБ. Але справа в тому, що її ввімкнення робить літак легкою мішенню для сучасних ракет повітря-повітря. Наприклад AIM-120 вміє автоматично переходити з режиму активного радіолокаційного самонаведення у пасивний режим з прямуванням на джерело завад.

Також доволі важко поєднати акцент на високоточному озброєні та декларування можливості встановлення у внутрішні відсіки контейнерів з автоматичними гарматами. Простою мовою, пропонується використати малопомітний літак у якості штурмовика.

ЛТС Checkmate

А заява про те, що на основі Checkmate може бути створений надзвуковий ударний БПЛА йшла одночасно з переліком інших варіантів літака: у двомісному та палубному варіанті.

Але звісно зараз у РФ будуть робити все, щоб співати дифірамби макету ЛТС, який традиційно "не имеет аналогов в мире". Питання лише в тому, чи дійсно цей проект зможе зацікавити когось на міжнародному ринку і не у межах меморандуму, а твердого замовлення.

Бо знайти покупця, який забажає отримати у кінці 2020-х років винищувач зроблений по лекалах 1990-х, у пакеті з яким від Заходу будуть йти санкції за співробітництво з РФ - задача не з самих простих.

Читайте також: Фенікс, Зоопарк, 1Л300, Резидент та інші розробки НВК "Іскра": розмова з директором Юрієм Пащенко (відео)