xcounter
#

Фенікс, Зоопарк, 1Л300, Резидент та інші розробки НВК "Іскра": розмова з директором Юрієм Пащенко (відео)

Директор НВК "Іскра" Юрій Пащенко
Директор НВК "Іскра" Юрій Пащенко
3123

Директор НВК "Іскра" Юрій Пащенко в інтерв'ю Defense Express детально розповів про найновіші розробки та плани підприємства

КП "НВК "Іскра" - проведене українське підприємство, яке працює в одному з найтехнологічніших сегментів ОПК - радіолокації. Це запорозьке підприємство самостійно розробляє та виготовляє РЛС, контрбатарейні радари, засоби радіоелектронної боротьби та радіотехнічної розвідки для Збройних Сил України, а також на експорт.

Станції "Іскри" працюють по всьому світу, в екстремальних температурах пустель та у снігах Аляски. І саме вони забезпечують огляд повітряного простору українського неба. Максимально детально про нові розробки та плани НВК "Іскра" Defense Express розпитав у директора підприємства - Юрія Пащенко.

Читайте також: Олег Коростельов розповів, скільки буде машин "Нептуна" на параді та коли чекати на перший дивізіон

Що більше, саме НВК "Іскра" має забезпечити створення вітчизняного зенітного ракетного комплексу із дальністю дії до 100 км, який розробляє ДККБ "Луч". Окрім того, нещодавно пройшла державні випробування РЛС "Фенікс", яка призначена для інтеграції до наявних в Повітряних силах України ЗРК та була створена у рекордні терміни.

"Резидент"

Водночас для посилення безпеки повітряного простору у "НВК "Іскра" пропонують додати у систему ППО країни ще один засіб - станцію радіотехнічної розвідки.

"Було б оптимальним додати до формувань повітряної оборони мали у своєму складі засоби пасивної радіорозвідки. Завдяки їм ми можемо бачити далі та робити це абсолютно не помітним для ворога. Це дозволяє не демаскувати активні РЛС, а вмикати їх у бойовий режим лише тоді, коли необхідно прийняти рішення щодо того, чи іншого повітряного об’єкта.

36д6
36Д6 - основна РЛС Повітряних сил України. Випромінення активних РЛС легко фіксується

Пасивна розвідка, пасивна локація - ніхто кращого за це не придумав. Ворог не може зафіксувати її роботу та увімкнути засоби придушення. Тому питання щодо таких пасивних станцій стає відкритим.

Ми двічі на рік надаємо свої пропозиції Міноборони. Мова йде про проект, який отримав назву "Резидент". Наразі ми продовжуємо очікувати державницького рішення", - повідомив директор НВК "Іскра" Юрій Пащенко.

З боку Defense Express, можемо лише додатково пояснити, що мова йде про створення станції, тип якої відомий широкому загалу виключно під назвою одного зразка - "Кольчуги", яка була створена ще наприкінці 80-х років.

Кольчуга ртр
"Кольчуга" - це пасивна РЛС, що працює за принципом тропосферного розповсюдження

Водночас "Резидент" створюється на новій елементній базі та сучасніших алгоритмах обробки інформації. Все це дозволяє контролювати більший простір, точніше визначати координати та висоту цілі, ефективніше працювати в умовах завад, а головне - швидше обробляти інформацію та у режимі онлайн передавати її до командування та засобів ураження.

Контрбатарейні радари

НВК "Іскра" вже серійно виготовляє контрбатарейний радар 1Л220УК "Зоопарк-3", який може виявляти ворожу артилерію та коректувати вогонь власних підрозділів.

"Серійне виробництво 1Л220УК вже налагоджено. У цьому році ЗСУ отримають певну кількість цих радарів. Це дуже серйозний та дорогий засіб виявлення противника на оперативному рівні. Тому потреба в них вимірюється не у десятках на рік.

Водночас "Іскра" веде розробку контрбатарейного радара тактичного рівня. Тобто більш мобільного, дешевшого, який буде працювати на меншій дальності. Але їх має значно більше. Аванпроекти такого радару ми подаємо до Міноборони. Впевнений - поза увагою він не залишиться і ми отримаємо замовлення від українського війська. Звісно, якщо раніше він не буде створений для іноземного замовника. Бо такі перемовини ми теж ведемо", - заявив Юрій Пащенко.

1Л220УК
1Л220УК "Зоопарк-3"

Не тільки "Мандат"

Крім створення РЛС, які протягом десятиліть були для "Іскри" основною "темою" робіт, після початку війни на Донбасі, запорізьке підприємство почало опановувати створення нових зразків озброєння. Зокрема, засобів радіоелектронної боротьби.

РЕБ
Одна зі станцій комплексу РЕБ "Мандат"

"У 2017 році "Іскра" відновила виробництво станції РЕБ "Мандат". Її виробництво було втрачено через вторгнення російських військ на Донбас. Це було окреме доручення на державному рівні й воно було виконано спільно з харківським "ЦКБ "Протон". Фактично була заново створена вся кооперація і тепер ми постачаємо "Мандат" до ЗСУ серійно.

Разом з тим ми здійснюємо дослідно-конструкторську роботу по створенню нового зразка станції радіотехнічної розвідки та придушення. Ці роботи вже на фінальній стадії та вже у першому півріччі 2022 року буде створено перший дослідний зразок", - розповів Юрій Пащенко.

1Л300

"Також в нас є плани розвитку 1Л220УК та оглядової РЛС 90К6Е у вигляді проекту 1Л300. Це багатофункціональна або комбінована станція, яка одночасно є і контрбатарейним радаром та станцією кругового огляду. Тобто поєднує дві функції одночасно.

1Л300
Проект багатофункціональної РЛС 1Л300

Це є популярним трендом у світі та пропонується зараз лише двома країнами - США та Францією. Сподіваємось, що третьою стане саме Україна. І інтерес до цієї станції є, зокрема, знову ж таки - у міжнародних замовників.

Зараз немає питань до проектування, до освоєння виробництва - питань немає. Є чіткі домовленості з партнерами з різних країн. Проте існує питання - як здійснити інвестування цього доволі дорогого проекту. Зараз існують законодавчі обмеження щодо інвестиції до казенних підприємств, якою є і НВК "Іскра".

Оглядова РЛС 90К6Е
Оглядова РЛС 90К6Е

Тому ми очікуємо реформування законодавства та можливість за одну ітерацію перетворитися на акціонерне товариство з можливістю створення спільних підприємств та отримання інвестицій", - підкреслив очільник НВК "Іскра".

Майбутнє та замовлення

"Зараз на "Іскрі" активно йде оновлення виробництва, як за рахунок власних коштів, так і за державними цільовими програмами, які передбачають отримання коштів для освоєння серійного виробництва новітніх зразків озброєння для українського війська.

Ми максимальну увагу приділяємо кадрам, омолодженню складу, конструкторам та інженерам, які в нас мають можливості наукової творчості. Разом з новою виробничою базою, це і дає можливість створювати сучасне озброєння.

НВК
НВК "Іскра" за останні роки повністю оновила виробництво мікроелектроніки

За останні чотири роки "Іскра" створила зразків нової техніки вдвічі більше, ніж за попередні 30 років. Ми не будуємо свої відносини з Міноборони за принципом "ми ж свої - беріть, що є", навпаки - "ось сучасна конкурентоздатна техніка і ми точно знаємо, що вона вам потрібна".

Наразі у портфелі замовлень "Іскри" 90% - це замовлення від Міноборони. І це доволі незвична ситуація. Тому зараз мова йде про збільшення експорту, бо наростити виробництво за рахунок вітчизняного замовлення - доволі складно. Нам добре відомі як реальні потреби, так і реальні фінансові можливості Міноборони.

РЛС "Фенікс" 80К6КС1

Тобто ми достеменно знаємо скільки оглядових РЛС, скільки контрбатарейних радарів, скільки станцій РЕБ та РТР потрібно українському війську, але і знаємо про те, що Міноборони не фінансується у повному обсязі. І на цю ситуацію накладається відсутність довгострокового планування переозброєння.

Тому наша мета у найближчі роки довести співвідношення у портфелі замовлень на рівень 50 на 50. І саме завдяки експортним замовленням збільшити обсяг виробництва вдвічі", - заявив директор НВК "Іскра" Юрій Пащенко.

Читайте також: Чого бракує українським танкам: висновки експертів