xcounter
#

"Фенікс" 80К6КС1 від "Іскри": на що здатна "бойова" РЛС для всіх зенітних ракетних комплексів ЗСУ

"Фенікс" 80К6КС1 від "Іскри"
"Фенікс" 80К6КС1 від "Іскри"
13125

Новий радар отримав індекс 80К6КС1 та пройшов державні випробування у найстисліші терміни

Оглядова РЛС бойового режиму 80К6КС1, яка отримала назву "Фенікс", від запорізького КП "НВК "Іскра" успішно пройшла державні випробування. І зробила це в максимально стислі терміни, подробиці та особливості нової РЛС Defense Express повідомив директор підприємства Юрій Пащенко.

Зазначимо, що це одна з найважливіших розробок для оновлення протиповітряної оборони України, бо 80К6КС1 "Фенікс" спеціально призначений для видачі цілевказівок зенітним ракетним комплексами та роботі у складі дивізіонів.

Читайте також: Міноборони додало деталі: контракт на ракетні катери обіцяють підписати в серпні цього року
"Фенікс" 80К6КС1 виконаний на базі причепа на якому розміщено радар, апаратний та командний відсіки

"Фенікс" сумісний з усіма наявними ЗРК Збройних Сил України, а також працює у складі автоматизованих систем управління, або у якості інформаційної ланки у підрозділах Повітряних сил України.

Простою мовою, українські ЗРК нарешті отримали "нові очі", які бачать далі, точніше та надійніше.

80К6КС1 виконаний без використання клістронів

"Фенікс" вже успішно пройшов державні випробування у складі ЗРК середньої дальності, який знаходиться на озброєнні Збройних Сил України. У найближчий термін очікується підписання наказу Міністра оборони України щодо прийняття 80К6КС1 на озброєння. Це є необхідною умовою для його серійного виробництва та введення до складу наявних в українському війську засобів протиповітряної оборони.

Юрій Пащенко
Юрій Пащенко, директор КП "НВК "Іскра"

80К6КС1 - це оглядова 3D РЛС бойового режиму, яка дозволяє ефективно виявляти та відстежувати всі типи повітряних цілей: малопомітні винищувачі та малорозмірні БПЛА, маловисотні цілі на кшталт крилатих ракет, балістичні цілі тощо та передавати цілевказівки на засоби ураження. І мова йде не про якийсь один конкретний тип ЗРК, а про всі, що зараз знаходяться на озброєнні ЗСУ. Тобто його можливо інтегрувати у "Бук", С-125, С-300, або будь-який новий перспективний комплекс.

ЗРК України
Приклад інтеграції продукції "Іскри" до ЗРК

В цій ситуації дуже важливі строки: у травні 2020 року "Фенікс" завершив попередні випробування, а у червні 2021 - вже державні. Тобто шлях від дослідного зразка до готового до серійного виробництва радару "Іскра" пройшла лише за один рік", - повідомив очільник "НВК "Іскра" Юрій Пащенко.

Своєю чергою деталі нової розробки для Defense Express розповів головний конструктор оглядових радарів "НВК "Іскра" Дмитро Семенов.

Конструктор оглядових радарів "НВК "Іскра" Дмитро Семенов

"В цьому радарі ми використали твердотілий передавальний пристрій замість клістрону. Також в ньому використанні технології цифрових антенних решіток. Це сучасні перспективні технології, які не так давно почали впроваджувати на новітніх РЛС від провідних західних виробників.

Ще однією особливістю "Феніксу" є цифрова обробка всієї інформації та використання наших найсучасніших алгоритмів. По-перше, це дозволяє на порядки підвищити стійкість роботи в умовах радіоелектронної боротьби. На державних випробуваннях цьому було приділено максимальну увагу - 80К6КС1 з цією задачею справився на відмінно, як стосовно пасивних, так і активних завад.

"Фенікс" розгортається у бойове положення за лічені хвилини

По-друге, оператори на своїх моніторах бачать вже опрацьовану інформацію для прийняття рішення у вигляді типу цілі, діяльності, швидкості, висоти, курсу, тощо. Ті хто хоч раз працював на радянських РЛС, де необхідно було "вдивлятись" в аналоговий індикатор добре зрозуміють чому це важливо і на скільки спрощує роботу.

Враховуючи те, що "Фенікс" буде постачатися до ЗСУ ми не будемо розголошувати навіть "обрис" його тактико-технічних характеристик. Лише зазначимо, що 80К6КС1 у порівнянні зі старими оглядовими РЛС має значно більшу дальність огляду, точність, швидкість обробки інформації, стійкість до завад та може опрацьовувати у десятки разів більше цілей. Водночас він мобільний та легко розгортається за лічені хвилини та виходить на бойовий режим, як говорять, "з коліс".

У 80К6КС1 використано найсучасніші технології

Загалом, його інтеграція до наявних в ЗСУ зенітних ракетних комплексів дозволяє не просто у рази підвищити їх ефективність, а дійсно вивести їх на абсолютно новий рівень можливостей", - підкреслив Дмитро Семенов.

З боку Defense Express зазначимо, що завершення розробки "Фенікса" 80К6КС1 має ще одне ключове значення. Зараз у ЗРК Повітряних сил України використовуються ще старі радянські оглядові станції. Їх точні характеристики, слабкі та сильні сторони добре відомі армії РФ. І не тільки через те, що вони також знаходяться на озброєнні російських військ, а через те, що розроблялись у Москві та Новосибірську.

Тобто НВК "Іскра" змогла у максимально стислі терміни закрити цю прогалину української протиповітряної оборони й тепер справа лише за замовленням "Феніксів" з боку Міноборони України.

"Фенікс" далекоглядно виконаний на базі причепа, а не "прив'язаний" до конкретного шасі

Зазначимо, що детальніша розмова про "Фенікс" 80К6КС1, а також про інші розробки "Іскри" невдовзі стане темою відеосюжету на YouTube каналі Defense Express на який можливо підписатися, щоб не пропустити найцікавіше.

Читайте також: ​Безпілотний стелс Ace One: як екс-очільник ДП "Антонов" створює британсько-український ударний БПЛА