xcounter
#

Міноборони додало деталі: контракт на ракетні катери обіцяють підписати в серпні цього року

5153
Наші ВМСУ поки що не мають жодного корабля із ударним ракетним озброєнням
Наші ВМСУ поки що не мають жодного корабля із ударним ракетним озброєнням

На українські оборонні підприємства ляже роль "забезпечення життєвого циклу" майбутніх ракетних кораблів, збудованих за британським проектом

Defence Express уже розповідало про базові деталі Меморандуму про оновлення національних ВМС, який учора уклали урядовці України та Великої Британії.

Зокрема – що за британським проектом для нашого флоту буде збудовано таки 8 ракетних катерів, що британські промисловці допоможуть оновити українські верфі, і що наші ВМС отримають із складу флоту Великої Британії два вживані тральники проекту Sandown.

Читайте також: Індія будує власні фрегати Talwar, "Зоря-Машпроект" поставить до них двигуни
Меморандум підписали заступник міністра оборони України Олександр Миронюк та міністр з питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін

Але видання АрміяInform розкрило деякі додаткові деталі цих домовленостей, що суттєво доповнюють картину. Наше видання ці деталі відобразить також.

Зокрема, як передає АрміяInform слова заступника міністра оборони Олександра Миронюка, "передбачається, що перші контракти на будівництво ракетних катерів будуть підписані вже в серпні цього року".

Варто згадати, що перший Меморандум про будівництво ракетних катерів за британським проектом для ВМСУ був укладений ще в жовтні 2020 року, тобто 9 місяців тому

Як пояснив урядовець, фінансування на будівництво таких кораблів даватиме британська сторона, роль українських підприємств – забезпечення повного життєвого циклу цих ракетних катерів.

Окремі нові деталі щодо домовленостей України та Великої Британії, як також пише АрміяInform, розкрив Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа. За його словами, учора підписаний Меморандум начебто визначає чіткий графік робіт та передачі виготовлених кораблів до складу українських ВМС. Щоправда, хоча б побіжні деталі такого графіку контр-адмірал Неїжпапа не назвав.

Патрульний катер "Прилуки" в доку Миколаївського суднобудівного заводу, фото ілюстративне

Також Командувач ВМСУ заявив, що перші два ракетні будуватимуться на потужностях у Великій Британії, інші шість – на підприємствах України, котрі визначить британська сторона. Ці кораблі мають будуватись за вимогами наших військово-морських сил, і уже мають відповідний дизайн. Але про які саме вимоги йдеться, і як цей дизайн виглядає – Неїжпапа не розкрив.

В цьому контексті варто нагадати: Defense Express мало можливість на полях виставки "Зброя та безпека-2021" поспілкуватись із директором - генеральним конструктором ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування" Вадимом Борисовим.

Під час виставки "Зброя та Безпека - 2021" "Дослідно-проєктний центр кораблебудування" також презентував свій проект ракетного катеру "Богомол"

І під час нашої розмови також стали відомі деталі щодо реалізації британського проекту побудови ракетних катерів для ВМСУ. Зокрема, як повідомив Борисов, британська сторона в рамках цього проекту дійсно відвідувала ДПЦК, і наше підприємство зацікавлене у співпраці зі своїми британськими колегами.

"Зараз я не можу розповісти, по якому саме напрямку буде розвиватися цей проект. Це потребує подальших уточнень. Проте у будь-якому варіанті ми готові надати свою допомогу у якості проектанта, або консультанта, або надати будь-яку іншу допомогу у реалізації цього вкрай потрібного для України проекту", - зазначив очільник ДПЦК Вадим Борисов.

Британський есмінець HMS Defender стоїть біля причалу порту "Одеса", фото ілюстративне
Читайте також: Модернізація катерів Island, побудова корветів Ada та британських ракетних катерів: розмова з Вадимом Борисовим, очільником ДПЦК