xcounter
#

У ЗСУ освоюють сучасний РЛК 1Л220УК "Зоопарк-3" від НВК "Іскра": військові позитивно оцінюють розробку

15080
1Л220УК на позиції під час випробувань
1Л220УК на позиції під час випробувань

Військові кажуть, що контрбатарейний радар 1Л220УК має низку переваг, якщо порівнювати із закордонними зразками, які є в Збройних Силах України

Військові Збройних Сил України освоюють сучасну контрбатарейну РЛС 1Л220УК, також відому як "Зоопарк-3" від казенного підприємства НВК "Іскра", що входить до складу ДК "Укроборонпром", повідомляє інформагенція Міноборони АрміяInform.

Як стверджує командир взводу – начальник радіолокаційної станції, цей РЛК українські військові отримали ще у 2020 році, а обслуга, яка зараз на ній працює, пройшла навчання на заводі і здійснила марш від його воріт до пункту постійної дислокації частини.

Читайте також: ЗСУ отримали нову станцію 35Д6М від НВК "Іскра": чи будуть додаткові замовлення на "Зоопарк-3"

Контрбатарейний комплекс 1Л220УК
Машину управління комплексу можна розташувати на значній відстані від самої станції

"Це наш перший польовий вихід із залученням обслуги. Ми практично випробовуємо цю станцію, максимально тестуємо її", – зазначив він.

Як стверджує офіцер, українська станція має низку переваг перед іноземними зразками, що стоять на озброєнні його підрозділу.

"Наша станція більш автоматизована, вона перевищує наявні іноземні зразки, зокрема за дальністю розвідки. Це дозволить використовувати її не на лінії зіткнення, а трохи далі в тилу", – зазначає він.

Контрбатарейний РЛК 1Л220УК

Також серед переваг комплексу є те, що машину управління можна розташувати на значній відстані від самої станції, що позитивно впливає на живучість обслуги комплексу.

Створення цього зразка РЛК на підприємстві розпочали у 2016 році, зазначає головний конструктор контрбатарейних і багатофункціональних радарів КП "НВК Іскра" Олексій Залевський. У 2019 році комплекс 1Л220УК "Зоопарк-3" "Зоопарк-3" успішно пройшов державні випробування і прийнятий на озброєння ЗСУ.

"Комплекс артилерійської розвідки дає змогу визначати координати стріляючих позицій мінометів, артилерії, координати точок старту ракетних комплексів залпового вогню та оперативно-тактичних ракет. Наразі ми проводимо роботи з авторського нагляду, спостерігаємо, як працює наш комплекс, дослухаємось до пропозицій військових", – зазначив Залевський.

Читайте також: "Зоопарк", "Мандат" та "Кольчуга": про долю проектів "Іскри" в інтерв'ю з директором Юрієм Пащенко