xcounter
#

Олег Коростельов розповів, скільки буде машин "Нептуна" на параді та коли чекати на перший дивізіон

6278
Макет нової пускової установки берегової версії РК-360МЦ "Нептун" на шасі Tatra
Макет нової пускової установки берегової версії РК-360МЦ "Нептун" на шасі Tatra

Перші машини зі складу першого дивізіону протикорабельного берегового комплексу РК-360МЦ "Нептун", котрий виготовляється на потреби ВМСУ, кияни та гості міста зможуть побачити під час військового параду, що пройде з нагоди 30-ї річниці Незалежності України 24 серпня 2021 року у Києві

Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов повідомив, що постачання першого дивізіону наземної версії РК-360МЦ має відбутися у першому кварталі наступного року.

За попереднім планом, ЗСУ мали його отримати наприкінці поточного року, але через певний зсув дати підписання контракту (укладений наприкінці грудня 2020 року), строки постачання теж були трохи відтерміновані.

Читайте також: Подальші кроки "Нептуна": як буде розвиватися комплекс РК-360МЦ
Нептун КрАЗ
До складу першої версії комплексу "Нептун" входили 4 види техніки. Це - самохідна пускова установка УСПУ-360 (раніше на шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8), мобільний командний пункт РКП-360 (раніше на шасі КрАЗ-63221 з броньованої кабіною від "Варта" і броньованим кунгом). А також транспортно-заряджальна машина ТЗМ-360 з бронекабіною від "Варта" і транспортна машина ТМ-360 (раніше на КрАЗ-63221)

Проте частина машин першого дивізіону "Нептуна" вже готова й має з’явитися під час військового параду (а до того - побувати й на низці репетицій), який пройде 24 серпня 2021 року.

Крилата ракета Р-360 Нептун на виставці Зброя та Безпека-2021
Крилата ракета Р-360 "Нептун" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

"На параді військ з нагоди 30-річчя Незалежності України ми покажемо частину цього дивізіону. Згідно з нашими планами – сім машин", - повідомив Олег Коростельов виданню "Новинарня" під час проведення безпекового форуму "Ефективна промисловість для обороноздатності" (проходив 16 та 17 липня ц. р.).

Варто додати, що повний комплекс складається з 19 спецмашин (по шість пускових, транспортно-заряджаючих та транспортних машин й один рухомий командний пункт РКП-360). При цьому, ймовірно, на параді машини комплексу будуть на новому шасі – Tatra.

Tatra T 815-7T3R41 8х8 на виставці Зброя та Безпека-2021. Ймовірно на цій платформі й будуть базуватися елементи першого дивізіону РК-360МЦ
Tatra T 815-7T3R41 8х8 на виставці "Зброя та Безпека-2021". Ймовірно, на цій платформі й будуть базуватися елементи першого дивізіону РК-360МЦ

Принаймні так повідомляв у червні ц.р. під час виставки "Зброя та Безпека-2021" директор компанії-виконавця - "СКТБ Корпорація "УкрІннМаш" Максим Мятенко.

"Думаю, на параді будуть представлені перші ці зразки (на шасі Tatra)", - розповів він.

Нова мобільна РЛС Мінерал-У на шасі Tatra
Нова мобільна РЛС "Мінерал-У" на шасі Tatra

Також, за словами очільника ДККБ "Луч", продовжується й робота зі створення корабельної версії "Нептуна", хоч й досі остаточно не відомо, на яких кораблях він буде встановлений (ВМСУ у найближчі роки планують придбати британські ракетні катери та турецькі корвети на яких можуть стояти й аналоги від інших виробників).

Основним озброєнням турецьких корветів типу Ada є американські ПКР RGM-84 Harpoon
Основним озброєнням турецьких корветів типу Ada є американські ПКР RGM-84 Harpoon

"Розробка триває. Питання щодо корабля дискутується між самими військовими… Наша справа – розробити. Куди вони його будуть ставити – це питання до них. Нам треба ще рік-півтора, щоб завершити розробку морської версії "Нептуна", - відзначив Олег Коростельов.

Читайте також: Стало відомо, які саме країни ведуть перемовини щодо закупівлі "Нептуна" та замовили комплекс "Вільха-М"