xcounter
#

Стало відомо, які саме країни ведуть перемовини щодо закупівлі "Нептуна" та замовили комплекс "Вільха-М"

8822
Крилата ракета Р-360 "Нептун" та коригований реактивний снаряд Р626М "Вільха-М" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Крилата ракета Р-360 "Нептун" та коригований реактивний снаряд Р626М "Вільха-М" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Назви країн, котрі зацікавила новітня українська ракетна зброя "розсекретив" Генеральний конструктор – Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов

За словами очільника ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром"), наразі у придбанні комплексів РК-360МЦ "Нептун" та коригованої РСЗВ "Вільха-М" найбільш всього зацікавлені чотири країни.

Так, комплекс "Вільха-М", який, за оприлюдненою офіційною інформацією, досі не завершив державні випробування, вже навіть виготовляється для одного з замовників.

Читайте також: Командувач ВМСУ: Перший серійний дивізіон "Нептунів" стане на бойове чергування в середині 2022 року
Коригований реактивний снаряд Р626М Вільха-М від КБ Луч та його ТТХ
Коригований реактивний снаряд Р626М "Вільха-М" від КБ "Луч" та його ТТХ

"Переговори тривають з різною інтенсивністю, але для Еміратів ми вже виготовляємо ("Вільху-М")", - повідомив Олег Коростельов журналістам видання "Новинарня" в кулуарах безпекового форуму "Ефективна промисловість для обороноздатності", що проходив в Одесі 16-17 липня ц. р.

Нептун Вільха-М ДККБ Луч
Макет пускової установки РСЗВ "Вільха" та РК-360МЦ "Нептун" від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Він також додав, що іншими країнами, які збираються придбати вітчизняний ракетний комплекс, є Кувейт та Саудівська Аравія.

Вільха
Наразі для пусків використовується доопрацьована БМ 9А52-2 на шасі МАЗ-543. На початку 2019 року була представлена макетна версія комплексу "Вільха" на шасі КрАЗ-7634НЕ, але через певні проблеми, скоріш за все комплекс буде розміщений на шасі Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R

Нагадаємо, у квітні цього року прес-служба ДККБ "Луч" повідомила про укладення перших експортних контрактів на постачання модернізованої РСЗВ "Вільха-М". Однак на той момент назви країн не біли оприлюднені.

Крилата ракета Р-360 Нептун та коригований реактивний снаряд Р626М Вільха-М на виставці Зброя та Безпека-2021
Крилата ракета Р-360 "Нептун" та коригований реактивний снаряд Р626М "Вільха-М" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Також Олег Коростельов підтвердив озвучену у грудні минулого року Defense Express інформацію про інтерес Індонезії до закупівлі берегового мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун". Тоді повідомлялося про підписання Меморандуму щодо укладення контракту на постачання українського комплексу в цю країну.

Крилата ракета Р-360 на виставці Зброя та Безпека-2021
Крилата ракета Р-360 на виставці "Зброя та Безпека-2021"

"Так. Індонезія продовжує переговори, вони зацікавлені в нашому "Нептуні", - відзначив гендиректор КБ "Луч".

Макет пусокової берегового протикорабельного комплексу Нептун від ДККБ Луч на шасі від компанії Tatra на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет пусокової берегового протикорабельного комплексу "Нептун" від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Також він додав, що вітчизняними протикорабельними системами зацікавились ще дві країни, "але переговори з ними – ще зовсім сирий початок, і про це говорити ще зарано".

Читайте також: Скільки ЗСУ отримають "Нептунів", коли це відбудеться та чи закуповується "Вільха"