xcounter
#

Чим особливі іспанські ЗРК Aspide, які може отримати Україна

45228
Пуск зенітної ракети Aspide 2000 іспанського ЗРК Skyguard-Aspide, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск зенітної ракети Aspide 2000 іспанського ЗРК Skyguard-Aspide, ілюстративне фото з відкритих джерел

І як такі комплекси зможуть посилити нашу протиповітряну оборону

Сьогодні іспанське видання EL Pais з посиланням на власні джерела в уряді написало, що Іспанія прийняла рішення передати Україні партію озброєння, як то Leopard 2A4 та зенітно-ракетні комплекси малої дальності Aspide, точніше - Skyguard-Aspide.

Сам намір країни-учасниці НАТО поставити Україні свої ЗРК малої дальності може стати політично проривним рішенням. Однак тут не варто покладати надії, що комплекси Aspide від Іспанії зможуть переламати обстановку в небі над нашою державою.

Читайте також: Стало відомо, чи доїдуть "німецькі" танки в ЗСУ та хто постачає Україні ЗРК
Зенітно-ракетний комплекс Skyguard-Aspide, ілюстративне фото з відкритих джерел

Почнімо з того, що Іспанія як країна Європи та член НАТО в питаннях своєї протиповітряної оборони робила ставку скоріше на винищувальну авіацію, аніж на зенітно-ракетні системи.

Тому так і виходить, що Іспанія має 88 винищувачів типів Eurofighter Typhoon та F-5B, і усього 77 одиниць ЗРК, із яких – лише 13 комплексів Aspide. Навіть якщо припустити, що Іспанія передасть Україні усі 13 ЗРК Skyguard-Aspide, цього в поточних умовах буде не так уже й багато.

Іспанський Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з

Більш того – автори порталу Army Recognition стверджують, що Іспанія купила до своїх Skyguard-Aspide лише 200 ракет Aspide з дальністю стрільби до 10 кілометрів та лише 51 ракету Aspide 2000 з дальністю стрільби до 20 км. Ну й окрім того, пускові установки комплексу Skyguard-Aspide розміщені на причіпному буксированому шасі.

Але іспанський Aspide свої якісні переваги. Наприклад, такий зенітно-ракетний комплекс можна використовувати сумісно із зенітною артустановкою "Ерлікон" калібру 35 мм, або із іншими зенітними артсистемами, аби ефективніше працювати по повітряним цілям на низькій висоті.

Пускові установки Skyguard-Aspide та зенітний "Ерлікон", ілюстративне фото з відкритих джерел

Окрім того, обладнання Skyguard-Aspide розраховане на те, що такий комплекс може працювати в складі ешелонованої системи ППО та обмінюватись даними із ЗРК інших типів. Ну і врешті, іспанці самі вказують, що їх "Аспіди" розраховані скоріше на "стаціонарну" роботу та на захист саме стратегічних об’єктів, як то промислові підприємства, аеродроми чи морські порти.

І можливо, іспанські Skyguard-Aspide будуть корисні Україні саме для захисту морських портів. Особливо після того, що вчора рашисти знову завдають ракетні удари по нашим морським портам та зерносховищам.

Позиція іспанського ЗРК Skyguard-Aspide, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Де ЗСУ використовують норвезькі ЗРК Mistral, що здатні збивати крилаті ракети (фото)