xcounter
#

Польщі "мало" M142 HIMARS, тому замовить ще 300 аналогів "Вільхи" у Південній Кореї

6127
Південнокорейські K239 Chunmoo, фото - Hanwha Defense
Південнокорейські K239 Chunmoo, фото - Hanwha Defense

Такі системи дозволять польській армії бити по цілям на глибину в 80 та 300 кілометрів

Міноборони Польщі домовилось з Південною Кореєю укласти рамкову угоду про закупівлю аж 300 систем типу K239 Chunmoo, що є по суті аналогами M142 HIMARS або ж нашої "Вільхи".

Перші системи цього типу та перший дивізіон мають бути сформовані в складі Війська Польського уже в 2023 році. Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, пише портал Defence24.

Читайте також: Південна Корея та Норвегія почали проект в стилі "чи можна "Нептун" зарядити в пускову від "Вільхи""
Південнокорейські K239 Chunmoo, фото - Korean Defence Blog

В яку суму обійдеться польській казні закупівля аж 300 систем K239 Chunmoo, і протягом якого часу мають бути поставлені всі ці системи – не розкривається. Але натомість відомі інші деталі. Наприклад, K239 Chunmoo для польської армії матимуть два типи керованих ракет, калібру 239 мм для стрільби на дальність 80 км та калібру 600 мм на дальність 300 км відповідно. І польський ОПК отримає від Південної Кореї "ноу-хау" для виробництва таких ракет.

Поляки також планують "пересадити" K239 Chunmoo на своє шасі Jelcz, та інтегрувати на цих машинах свою систему управління вогнем артилерії Topaz.

Південнокорейська K239 Chunmoo, ілюстративне фото з відкритих джерел

Паралельно з південнокорейськими K239 Chunmoo Польща також планує паралельно купувати M142 HIMARS в США. Просто в своєму оборонному плануванню Варшава виходить з того, що польській армії потрібні аж 500 систем HIMARS або аналогічних за характеристиками комплексів. І що американський не зможе поставити Польщі всю необхідну кількість M142.

Саме тому Міноборони Польщі було вимушене перевести в практичну площину намір придбати K239 Chunmoo, який ще наприкінці серпня цього року обговорювався на рівні абстрактної ідеї.

Південнокорейська K239 Chunmoo, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Польща вироблятиме цікаву зброю, яка б допомогла ЗСУ прискорити утилізації рашистів