xcounter
#

Південна Корея та Норвегія почали проект в стилі "чи можна "Нептун" зарядити в пускову від "Вільхи""

19508
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

До такого експерименту вже приглядається Польща, може знадобитись і Україні для розвитку вітчизняного "ракетного щита"

Південнокорейська компанія Hanwha Techwin та норвезька корпорація Kongsberg Defense & Aerospace почали спільний проект, мета якого – адаптувати південнокорейську ракетну систему K239 Chunmoo для запуску норвезьких протикорабельних крилатих ракет NSM (Naval Strike Missile). Про це пише польський портал Defence24.

Деталі такого проекту, зокрема очікувані вартість та тривалість робіт – поки не розкриваються. Автори Defence24 припускають, що в першу чергу роботи будуть спрямовані на адаптацію NSM для відстрілу із пускових направляючих K239 Chunmoo, і відповідно – на установку блоку апаратури наведення на сам південнокорейський "аналог HIMARS".

Читайте також: США вирішили "схрестити" M142 HIMARS та крилату ракету LRASM, але не для ЗСУ
Південнокорейські K239 Chunmoo, фото - Korean Defence Blog

Поляки пишуть, що для них такий проект є як мінімум цікавим. Бо ВМС Польщі уже мають в своєму розпорядженні берегові ракетні комплекси NSM, і хотіли би збільшити щільність "ракетного щита" свого побережжя.

Ну і також – Міноборони Польщі заявляє амбітні плани придбати якомога більшу кількість K239 Chunmoo особливо у випадку, якщо план придбати аж 500 одиниць M142 HIMARS не вдасться втілити через дефіцит потужностей американського ОПК.

Протикорабельний комплекс NSM військово-морських сил Польщі, фото - Defence24

В свою чергу, незалежно від результату, цей проект по "схрещуванню" ракети NSM та системи K239 Chunmoo є актуальним і для нашої країни, для перспектив подальшого розвитку вітчизняного "ракетного щита".

Один із технологічних трендів, який задала війна РФ проти України – це зокрема "універсалізація" пускових установок та крилатих ракет, на прикладі застосування рашистських протикорабельних комплексів "Бал" та "Бастион" у квітні-травні 2022 року для обстрілів Одеси та Миколаєва. Або ж – на прикладі застосування ОТРК "Точка-У" Збройних Сил України для знищення рашистського БДК "Саратов". І очевидно, що цей тренд прямо впливатиме на майбутнє світового ринку озброєнь і після нашої Перемоги.

Погром російського флоту в Бердянську, який влаштували ЗСУ 25 березня 2022 року за допомогою "сухопутного" ОТРК "Точка-У"
Читайте також: Генератор бавовни: бійці ЗСУ розповіли як працюють з тактичного ракетного комплексу "Точка-У" по рашистах (відео)