xcounter
#

США вирішили "схрестити" M142 HIMARS та крилату ракету LRASM, але не для ЗСУ

8784
Модель M142 HIMARS, адаптованого для відстрілу крилатої ракети LRASM, фото з відкритих джерел
Модель M142 HIMARS, адаптованого для відстрілу крилатої ракети LRASM, фото з відкритих джерел

Але сам експеримент по "приземленню" корабельної ракети з дальністю стрільби до 1000 км може бути цікавим і для України

В австралійському місті Брісбен зараз відбувається оборонна виставка Land Forces Defence. В рамках цієї виставки американська корпорація Lockheed Martin показала такий концепт – чи можна пускову установку M142 HIMARS адаптувати для запуску крилатої ракети AGM-184C LRASM-SL корабельного базування, що має дальність стрільби до 1000 км. Про це пише портал Naval News.

Модель M142 HIMARS, адаптованого для відстрілу крилатої ракети LRASM, зображення - Naval News

Автори публікації відзначають, що таку розробку Lockheed Martin веде саме на замовлення Сил самооборони Австралії (ADF), в рамках проекту Project Land 4100 Phase 2. І що комплекс для відстрілу LRASM-SL із пускової установки M142 HIMARS адаптований до системи логістики австралійських збройних сил. Тим більш, що Королівські ВПС Австралії уже замовили "авіаційний" варіант LRASM для оснащення своїх літаків F/A-18F в рамках проекту AIR 3023. Ну і також – Королівський флот Австралії планує придбати саме LRASM-SL для оснащення своїх надводних кораблів.

Читайте також: Крилатою ракетою з Ан-26 чи Іл-76: у США нагадали елегантне рішення Rapid Dragon

Інженери Lockheed Martin прямо попереджають, що пусковий модуль до LRASM-SL суттєво перевищуватиме за габаритами інші боєприпаси до M142 HIMARS. І що ракета буквально "стирчатиме" із пускової установки. Але Lockheed Martin уже начебто провели натурні випробування, і уже з’ясували – навіть зі збільшеними габаритами, M142 HIMARS із зарядженою LRASM-SL начебто цілком вміщається у вантажний відсік транспортника С-130.

Крилата ракета LRASM в польоті, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори Naval News говорять, що Lockheed Martin почала свій проект по адаптації LRASM-SL до M142 HIMARS у відповідь на проект StrikeMaster від Kongsberg – мобільна пускова установка протикорабельних ракет NSM з дальністю стрільби "лише" 180 км на шасі бронеавтомобіля Bushmaster.

Але сам концепт, як зарядити крилату ракету в HIMARS, може виявитись актуальним і для України, навіть на перспективу "після Перемоги". Бо з урахуванням всіх заявлених та обіцяних поставок, Збройні Сили України матимуть декілька десятків пускових установок M142. А роботи по "ракетному щиту стримування" після перемоги над рашистам стануть в рази актуальнішими.

Крилата ракета LRASM готується послати вслід за крейсером "Москва" російський есмінець проекту 956, ілюстративний рендер з відкритих джерел
Читайте також: Крилата ракета JFS-M для HIMARS: цікава ідея від MBDA, яка демонструє тренд розвитку озброєння