xcounter
#

Kongsberg показала, як бронеавтомобіль Bushmaster можна використати для запуску ракет NSM

28037
Концепт протикорабельного комплексу StrikeMaster від Kongsberg, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Концепт протикорабельного комплексу StrikeMaster від Kongsberg, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Можливо, така ідея "Страйкмайстера" виявиться корисною для перемоги України у війні проти рашистів

Зараз в Австралії відбувається виставка INDO PACIFIC 2022. На цій виставці норвезька оборонна компанія Kongsberg показала концепт протикорабельного ракетного комплексу StrikeMaster, його елементи – ракета Naval Strike Missile, поміщені в універсальну пускову установку, та шасі австралійського тактичного бронеавтомобіля Bushmaster. Про це розповідає портал Naval News.

Нептун
Концепт протикорабельного комплексу StrikeMaster від Kongsberg, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Відзначається, що таку систему Kongsberg розробляє для участі в конкурсі збройних сил Австралії LAND 4100 Phase 2 на береговий протикорабельний комплекс.

Читайте також: Якщо Україна отримає протикорабельні ракети NSM, скільки кораблів ворога ми зможемо знищити

В якості машини управління стрільбою для таких ПКР на шасі Bushmaster планується використовувати машини управління вогнем ЗРК NASAMS, після відповідного доопрацювання та "перепрошивки" програмного забезпечення.

Концепт протикорабельного комплексу StrikeMaster від Kongsberg, ілюстративне зображення від порталу Naval News

Такий концент "універсалізованого" протикорабельного комплексу Kongsberg показала в першу чергу для того, щоб забезпечити замовлення на ракети NSM від Австралії як нового покупця ПКР. Але можливо, що описана вище ідея може виявитись корисною для перемоги України у війні проти рашистів.

Зараз не виключається варіант, що Україна може отримати протикорабельні ракети NSM або Harpoon, необхідні для захисту нашого побережжя. Наземних установок для запуску таких ПКР Україна поки що не має, і тут схоже доведеться імпровізувати. Тим більш, ЗСУ уже мають досвід, коли британська авіаційна ракета Brimstone була адаптована для запуску із наземної пускової установки. І така система уже використовується для знищення рашистів.

Протикорабельний комплекс NSM у штатній комплектації, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ показали, як "по-партизанськи" запускають ракети Brimstone (відео)