xcounter
#

Якщо Україна отримає протикорабельні ракети NSM, скільки кораблів ворога ми зможемо знищити

14630
Протикорабельна ракета ​Naval Strike Missile, ілюстративне фото з відкритих джерел
Протикорабельна ракета ​Naval Strike Missile, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідь на це питання можуть дати військові експерти Польщі. Тим більш, що польські ВМС уже мають досвід використання наземної версії ракети NSM

Воєнно-політичне керівництво України під час негласних перемовин або ж публічних виступів просить наших західних союзників поставити нам зокрема протикорабельні ракети для захисту побережжя.

"На слуху" те, що дати ПКР (невизначеного типу) нам уже пообіцяли Велика Британія та США. Але є ще одна країна, уякої ми просили протикорабельні ракети – це Норвегія.

Читайте також: Британія надасть Україні неназвані протикорабельні ракети: розглядаємо всі можливі варіанти від Harpoon та Exocet до Brimstone
ленд-ліз для України
Протикорабельний комплекс NSM військово-морських сил Польщі, фото - Defence24

Як розповідав Defense Express, 30 березня цього року президент України Володимир Зеленський виступав перед норвезьким парламентом, і просив передати нам зокрема протикорабельні ракети Naval Strike Missile. Минуло два тижні, Норвегія поки не сказала "так", але поки й не сказала "ні". Відповідно, ще поки маємо привід порозмірковувати – якщо Україна отримає NSM, скільки ворожих кораблів ми зможемо знищити завдяки цим ПКР.

Дещо схожим запитанням задались автори польського Defence24. Тим більш, що ВМС Польщі мають в своєму розпорядженні дві батареї комплексів NSM на 48 крилатих ракет, мають відповідний досвід експлуатації цих систем. Тому в їх словах можуть бути підказки, корисні для воюючої України.

ленд-ліз для України
Протикорабельний комплекс NSM військово-морських сил Польщі, фото - Defence24

З відкритих джерел відомо, що ракета NSM має заявлену дальність стрільби до 220 км, маса бойової частини -120 кг. (Для порівняння, аналогічні характеристики "Нептуна" - до 280 км та до 150 кг).

Найкращою ціллю для берегових ПКР NSM, які би могла отримати України, могли би стати саме десантні кораблі ЧФ РФ, як цілі, що вщент забиті озброєнням та боєприпасами. Найліпший момент, щоб бити ракетою NSM по посудинам орків – це коли рашистські БДК уже розгортатимуться в ордер для можливої висадки десанту на чорноморське побережжя України.

Погром російського флоту в Бердянську, який влаштували ЗСУ 25 березня 2022 року

Автори Defence24 вирішили заодно закинути ідею своєму уряду про те, що Польща як союзник могла би передати в розпорядження України хоча би одну батарею ПКР NSM із сумарним боєзапасом в 24 крилаті ракети. Тим більш, що ця батарея начебто зможе проїхати від польського Жешува до нашої Одеси лише за 14 годин, у той час як десантні кораблі орків йтимуть із Севастополя мінімум 12 годин.

Щоб уникнути чутливих питань із "реекспортом технологій", уряд Польщі може передати батарею NSM без штатних трикоординатних РЛС TRS-15C та без датчиків "військового" GPS.

Naval Strike Missile - орієнтовна вартість понад 2 млн доларів

Автори публікації вважають, що ВМС України має достатній запас "альтернативних" засобів наведення ПКР, зокрема Bayraktar TB2.

І також – згадують про приклад часів Фолклендської війни, коли аргентинські військові спорудили "кустарну" пускову наземну пускову установку для ПКР Exocet MM38, і підбили цією ракетою британський есмінець HMS Glamorgan в ніч на 12 червня 1982 року.

"Кустарна" пускова установка для ПКР Exocet MM38, яку спорудили аргентинські військові під час Фолклендської війни 1982 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чи дійсно РФ може збивати супутники: роздуми після фейку про знищення Starlink Ілона Маска