xcounter
#

Чи дійсно РФ може збивати супутники: роздуми після фейку про знищення Starlink Ілона Маска

Чи дійсно РФ може збивати супутники: роздуми після фейку про знищення Starlink Ілона Маска
13338

Пропагандисти РФ ще до 2022 року заявляли про можливість знищення супутників ворога на орбіті

Після того, як більшість українських ЗМІ зреагували на фейк, в якому у Кремлі повідомили про намір збивати супутники Starlink Ілона Маска, які "роздають" інтернет, цілком логічним є запитання теоретичної можливості РФ взагалі збити щось у космосі.

Нагадаємо, що у фейковому повідомленні, намір знищити супутники SpaceX був пояснений із їх "використанням" для удару по ракетному крейсеру "Москва". Але поява справжнього повідомлення, що РФ буде збивати "розвідувальні та інші ворожі" супутники, на фоні невпинного погіршення психологічного здоров'я ватажків рашистів, цілком реалістична.

Читайте також: Битва за Донбас: РФ під Ізюмом зібрала 22 батальйонних тактичних груп: наскільки це багато і чи вистачить для наступу

Бо РФ дійсно веде розробку зброї, яка здатна виводити з ладу супутники. В першу чергу мова йде про систему А-235 "Нудоль", яка є елементом протиракетної оборони РФ та, судячи з усього, модернізацією системи А-135 створеною наприкінці існування СРСР.

Протиракета які використовується в А-235 "Нудоль", з максимальною вірогідністю уніфікована з 77Н6-Н та 77Н6-Н1 для перспективного російського комплексу С-500, які є модернізацією радянських 9М82МВ для комплексу С-300В.

Восени 2021 року Кремль повідомив про знищення ракетою системи А-235 російського супутника "Космос-1408", який був обраний у якості мішені. Знищення супутника проходила шляхом кінетичного перехоплення, простою мовою - боєголовка "Нудолі" його просто протаранила.

Це випробування викликало величезний резонанс, бо РФ не попередило про проведення випробувань, а понад 1500 уламків "Космос-1408" пройшли на небезпечній близькості від МКС. Рівень небезпеки був одним з максимальних і екіпаж вже був готовий до невідкладної евакуації.

Водночас це не означає те, що РФ може збивати будь-які супутники за допомогою А-235 "Нудоль" чи С-500. Справа в тому, що це протиракети, яка призначена для знищення ядерних боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет. І "Космос-1408" лише відігравав роль такої цілі.

Космос-1408
Моделювання перехоплення "Космос-1408" (джерело: sattrackcam)

Для такої протиракети також існують поняття максимальної дальності та висоти цілі, яку вона може "дістати". Для ракети системи А-235 "Нудоль" це від 465 до 490 км, виходячи з висоти орбіти знищеного "Космос-1408". Для С-500, яка, судячи на габарити має на одну ступень менше, до 185-200 км. І, фактично, "дістати" супутники ці комплекси можуть тільки безпосередньо над собою.

Спеціалізована протисупутникова зброя дійсно у РФ існувала до 1993 року, коли на чергування перебувала система "ИС-А", яка включала спеціальні супутники-перехоплювачі з уламковими боєголовками направленої дії. На виявлення цілей та цілевказівки працювали всі космічні радари СРСР, а вивід на орбіту супутника-перехоплювача здійснювалось повноцінними ракетами "Циклон-2" від КБ "Південне".

ИС-А истребитель спутников

"ИС-А" була розроблена у 60-70-ті роки та введена в експлуатацію у 1978 році після трьох перехоплень супутників-мішеней, один з яких був практичним. Вартість обслуговування такої системи була, відверто, астрономічною, а єдиним практичним призначенням лише у "сценарії Третьої світової".

Таким чином, твердження, що РФ дійсно може збивати супутники - правдиве, але з величезною кількістю обмовок, які зводять реальну практичну вірогідність до нуля. Більше того, будь-яке кінетичне чи тим паче уламкове знищення космічних об'єктів утворює ціли хмари уламків, які загрожують іншим об'єктам, при знищенні яких утворюються нові уламки. Все це може призвести до так званого "Синдрому Кесслера", коли такий каскадний ефект призведе до цілковитої непридатності ближнього космосу для практичного використання.

Але, якщо Кремль постійно погрожує світу ядерною зброєю, далеко не факт, що придатність космічного простору може бути для нього важливішим, ніж існування планети.

Читайте також: "Підводний" крейсер "Москва", "літаючий танк" Ка-52 та видовищний рикошет: ТОП-5 влучних пострілів по техніці рашистів