xcounter
#

У Пентагоні прокоментували можливість постачання Україні протикорабельних ракет Harpoon або NSM

Протикорабельна ракета Harpoon
Протикорабельна ракета Harpoon
27171

У США дійсно працюють над тим, щоб вирішити питання із морською блокадою флотом РФ портів України

Питання постачання протикорабельних ракет до ЗСУ залишається одним з основних для союзників. І нещодавно агенція Reuters з посиланням на власні джерела повідомила, що у США на вищому рівні доволі детально вже проробляють всі деталі такого постачання. Мовляв, обирають між ракетами Harpoon від Boeing та Naval Strike Missile від норвезької Kongsberg та американської Raytheon Technologies.

Наскільки правдива публікація британської інформаційної агенції у відповідь на запитання журналістів відповів прес-секретар Пентагону Джон Кірбі під час традиційного брифінгу.

Читайте також: У "Іскандері", "Калібрі" та у більшості озброєння РФ знайдені компоненти виробництва країн НАТО
Naval Strike Missile
Naval Strike Missile

"Ми продовжуємо говорити з українцями про їх потреби і ми робимо все можливо для того, щоб ці потреби задовольнити. І якщо ми не можемо це зробити самостійно, то ми безумовно, працюємо із союзниками та партнерами, які можуть розв'язати це питання. Я не буду говорити про системи, які ще не відправлені або не затверджені для відправки. Але повідомлю про це одразу після ухвалення відповідного рішення", - повідомив Джон Кірбі. Він також додав, що блокада портів з боку РФ має наслідки яке помічає все світове товариство.

І хоча, традиційно, офіційний Пентагон не зробив однозначної заяви, формулювання відповіді цілком підтверджує опрацювання передачі Україні протикорабельних ракет. Як і те, що США доволі серйозно поглядають у бік передачі комплексу берегової оборони, який виробляється в інших країнах.

Harpoon
Проблема Harpoon у тому, що у нього немає ґрунтової версії пускового комплексу

Нагадаємо, що у публікації Reuters, завадою постачання Harpoon була відсутність готового берегового комплексу і навіть зняття його з корабля означає доволі довгий час на його переформатування.

На противагу Naval Strike Missile вже існує у вигляді ґрунтового комплексу. Він знаходиться на озброєнні Польщі та виробляється для Румунії. Більше того, США зараз використовують його для створення роботизованого комплексу NMESIS для Корпусу морської піхоти.

Але цілком можливий варіант, що пошук іноземного протикорабельного комплексу буде дещо ширшим за Норвегію. Особливо, якщо мова піде про наявність вже готового комплексу.

Читайте також: Чому в України немає "Сапсана" та власного "Іскандера": болючі питання, на які треба мати відповіді