xcounter
#

Коли Україна отримає іспанські ЗРК, які можуть стати ще одним ефективним аргументом проти іранських Shahed

6933
Коли Україна отримає іспанські ЗРК, які можуть стати ще одним ефективним аргументом проти іранських Shahed

Українські військові вчаться нищити цілі в повітрі з іспанських ЗРК

Україна отримає іспанські зенітні ракетні комплекси Spada – таку інформацію підтвердила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес під час свого візиту на авіабазу в Сарагосі, повідомляє видання Infodefensa.

зрк spada іспанія
Зенітний ракетний комплекс Spada, фото ілюстративне

Так, наразі відомо, що українські військові проходять навчання на ці комплекси – перша група з 19 осіб прибула на базу в Сарагосі два тижні тому. Місія була розрахована на три тижні, однак згодом її подовжили ще на один тиждень – тож навчання першої групи триватиме до 14 жовтня, водночас друга група українських військових має прибути в Іспанію 1 листопада.

Читайте також: Звідки "матеріалізувались" радянські зенітки С-60, і де найактивніше їх використовують ЗСУ

Відзначається, що навчання спеціально розділено на дві частини: одна – для операторів системи, а інша – для обслуговуючого персоналу, зокрема механіків та електронщиків. Орієнтовно можна припустити, що Україна отримає ці комплекси наприкінці листопада – на початку грудня цього року.

У повідомленні відзначається, що "система Aspide, на які наразі навчаться українські військові, і яка наразі використовується у ПС, окрім виконання функції стримування забезпечить боєздатність української армії".

ракета Aspide
Ракета Aspide, фото ілюстративне

Нагадаємо – про те, що Іспанія може передати Україні батарею ЗРК Aspide, стало відомо наприкінці серпня. Батарея комплексу Spada Aspide (або ж його ще називають Skyguard Aspide) складається з двох пускових на чотири ракети кожна, а також двох артустановок GDF Erlikon калібру 35-мм.

Щодо ракет, то Іспанія має у своєму запасі до нього 200 одиниць Aspide (дальність до 10 км), а також лише 51 ракету Apide 2000 з удвічі більшою дальністю (до 20 км).

GDF Erlikon калібру 35-мм
Пускові Spada Aspide та 35-мм зенітна установка Erlikon

Водночас тут варто також згадати про те, чим особливі іспанські ЗРК Aspide, які отримає Україна – це, як ми вже зазначали вище, можливість його використання з 35-мм зенітною артустановкою або з іншими зенітними артсистемами, щоб ефективніше нищити цілі на низькій висоті – наприклад такі, як "іранські мопеди" Shahed-136, які РФ наразі активно використовує для ударів по Україні.

Іранський дрон-камікадзе Shahed-136
Іранський дрон-камікадзе Shahed-136

Зрештою, як повідомлялося раніше, саме такі засоби протидії, Як самохідні зенітні установки "Шилка" та німецькі Gepard виявилися високоефективними засобами протидії іранським дронам і активно збивають Shahed-136.

Читайте також: Знищено одразу дві пускові сучасного російського зенітного ракетного комплексу