xcounter
#

Чим збивають Shahed-136 та як збираються протидіяти далі: стали відомі цікаві подробиці дій ЗСУ

7610
Shahed-136
Shahed-136

Створення дійсно ефективної та розгалуженої системи протидії дронам-камікадзе, таким як Shahed-136, вкрай важливо, бо у перспективі саме такі баражуючі боєприпаси можуть стати однією з масових загроз

Регулярні атаки дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136, якими рашисти почали гатити по містах України, стали однією з тем обговорення у поважному Міжнародному інституті стратегічних досліджень (The International Institute for Strategic Studies).

Це пов'язано з тим, що така зброя має доволі низьку собівартість, доступна для виготовлення підстанційними країнами, а також дозволяє здійснювати регулярні терористичні атаки. Як передає американське видання Defense News під час обговорення виступив військовий аташе України у США Борис Кременецький, який розповів деякі деталі протидії цій загрозі з боку ЗСУ.

Читайте також: Норвегія планує до кінця року обрати новий танк: епічне протистояння корейського K2 та німецького Leopard 2A7

Він зазначив, що для перехоплення дронів використовується змішаний підхід, коли залучається наявне радянське та передане союзниками озброєння. Зокрема засобами протидії з високою ефективністю виявились ЗРК "Оса", самохідні зенітні установки "Шилка", а також німецькі Gepard.

ЗСУ-23-4
ЗСУ-23-4 "Шилка"

З огляду на перелічені засоби, які використовуються для протидії таким дронам-камікадзе, то поки ставку зроблено на зенітні артилерійські самохідні комплекси, які мають відносно низьку "вартість" знищення цілей. Аналогічне твердження стосується й ЗРК "Оса", який використовує відносно дешеві зенітні ракети (у порівнянні, наприклад, з ракетами до "Буку" чи тим паче С-300).

ЗРК
ЗРК "Оса"

Маємо нагадати, що аналіз попередньої версії іранського дрона-камікадзе - Shahed-131, демонструє потенційну здатність продовжувати політ в умовах пригнічення чи підміни сигналів GPS засобам РЕБ. Також Shahed-136 має розвинений пристрій зв'язку і можливо зробити обережне припущення, що використовується цивільний канал зв'язку через супутники Iridium.

Можливо це дозволяє вносити зміни у польотне завдання дрона, в залежності від отриманої від нього телеметрії, вже під час польоту. Таким чином найбільш ефективним засобом протидії схоже залишається саме фізичне знищення дрона-камікадзе.

Shahed-136
Shahed-136

Водночас ще однією частиною питання, яке не було, з цілком зрозумілих причин висвітлено, це організація системи пошуку таких маловисотних та малопомітних цілей.

Але зараз головною задачею є не тільки протидія самим дронам-камікадзе, а й локалізація пускових районів та відстежування самих пускових з метою їх знищення.

З боку Defense Express зазначимо, що питання протидії таким дронам-камікадзе як Shahed-136 може цілком стати однією з типових задач для багатьох армій світу. Можливість їх появи у руках терористичних угруповань від самого Ірану та РФ, або технологій їх виготовлення, можливо вважати доволі вірогідним. І це значно збільшить загрозу таких терористичних атак від радикальних угрупувань по всьому світу. Саме тому реальний досвід організації протидії українським військом має доволі вагоме значення для всіх країн-союзниць.

Читайте також: У Shahed-136 знайшли розвинений пристрій радіозв'язку на американських процесорах